Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
ŠEIMA IR SVEIKATA

Užkandžiavimas darbe – nekaltas avinėlis? 

2018 gruodžio 17 d. 10:58
pixabay.com nuotrauka

Rodos, neseniai pusryčiauta ar pietauta, tačiau vos tik yra galimybė, ranka ir vėl tiesiasi maisto link. Kąsnelio saldaus, kąsnelis sūraus, kąsnelis saldžiarūgščio... Ar įprotis užkandžiauti visada toks nekaltas?

Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė teigia, kad pagrindinis užkandžių tikslas žmogaus mityboje – aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, išvengti stipraus alkio jausmo, neviršijant paros kalorijų normos. „Sveikas užkandis gerina bendrą savijautą, mažina saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį, yra būtinas antsvorį turintiems žmonėms, reguliuoja nuotaiką, skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos, reikalingos visos dienos metu“, – sako K.Žalnieraitė.

Labai svarbu rinktis tinkamus užkandžius, antraip iškyla rizika suvartoti didesnį maistinių medžiagų, kalorijų kiekį nei reikalinga organizmui.

Anot jos, labai svarbu rinktis tinkamus užkandžius, antraip iškyla rizika suvartoti didesnį maistinių medžiagų, kalorijų kiekį nei reikalinga organizmui.

Tačiau...

Mitybos specialistė pritaria, kad ne visuomet užkandžiavimas yra teigiamas. „Dėl netinkamų užkandžių pasirinkimo, nesubalansuotos mitybos kyla širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, antro tipo diabeto (užkandžiaujant didelį cukraus kiekį turinčiais užkandžiais) rizika ir tikimybė priaugti svorio.

Patarimai, kaip išvengti nesveikų užkandžių pasirinkimo darbe

Suplanuokite visos dienos užkandžius. Juos įterpkite tarp pagrindinių valgymų, pvz., praėjus trims valandoms po pusryčių – pirmas užkandis, po pietų – antras užkandis.

Rinkitės tik naudingus užkandžius. Deja, neįmanoma visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų gauti su pagrindiniais valgymais (pusryčiais, pietumis, vakariene). Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai, sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.

Venkite šalia savęs turėti netinkamus užkandžius: sausainius, saldainius, pyragaičius ir pan. Tai tik „tuščios“ kalorijos, staigiai keliančios gliukozės kiekį kraujyje.

Praktikuokite sąmoningą valgymą. Dažnai girdime pasiteisinimus: „suvalgiau visą pakelį šokoladinių saldainių, kol dirbau“, arba „kol žiūrėjau filmą suvalgiau, visą indą spragėsių“. Nesiblaškykite, jeigu užkandžiaujate – pašalinkite visus dirgiklius.

Raskite bendraminčių. Jeigu sunku vienam keisti įpročius, ieškokite bendraminčių, įtraukite kolegas, pasiūlykite ant darbo stalo turėti obuolių, o ne sausainių.

Atkreipkite dėmesį į emocinę būseną. Stresas, nuovargis, miego stoka, įtemptos situacijos dažnai lemia nevaldomą norą užkandžiauti.

Poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta

Sveikatos psichologė, internetinio tinklaraščio „Šaukštas proto“ tekstų autorė Monika Kuzminskaitė:

– Užkandžiavimas šiandien dar vis dėvi neužtarnautą „nekaltumo aureolę“. Dažnas teigia, kad užkandžiauti būtina, sveika, ir galiausiai, kad tai – nieko tokio. Vadovaudamiesi tokia nuostata, leidžiame sau užkąsti net nejausdami alkio. Pavalgius kūnas atsipalaiduoja, todėl atrodo, kad elgiatės tinkamai. Tačiau „atrodo“ čia yra ypač svarbus žodis – maistas skirtas alkiui malšinti. Jei alkio nejaučiate, jums trūksta ne maisto, ir užkandžiaudami maistą naudojate NE pagal paskirtį. Tai yra žala kūnui!

Siekti kavos ir sausainio ar kitokio užkandžio dažnai pastūmėja nuobodulys, kurį ne visada sau norime pripažinti. Taip pat po užkandžiu dažnai slepiasi noras pailsėti.

Panašu, kad poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta, ir ne visada yra drąsu penkias minutes pastovėti prie lango žvelgiant į tolį ar apeiti porą kartų aplink pastatą mąstant apie tolesnius darbus.

Paskutinis, bet tikrai ne silpniausias postūmis užkąsti, yra aplinka. Kai ant stalo jau surikiuoti kolegės kepti pyragėliai ir biuras dvelkia kava, kolegos linksmai klega prie kunkuliuojančio virdulio ir dalijasi savaitgalio įspūdžiais – atsispirti šiltam puodeliui ir kam nors „prie kavos“ ypač sunku. Neprisijungdami prie užkandžiautojų kompanijos, neprisijungsite ir prie pokalbio, o dėl to greičiausiai nukentės darbiniai santykiai.

Svarbu atsiminti, kad užkandžiavimas teikia malonumą, bet yra žalingas įprotis. Ar jis įveikiamas? Taip, ypač jei sutarsite tai daryti kartu, kaip komanda – valgykite tada, kai tam ateina laikas (kas sakė, kad pusryčiai darbe draudžiami?), pietus užbaikite kava su jau minėtais pyragėliais, o tarp pusryčių ir pietų, tarp pietų ir darbo pabaigos – net nesilankykite virtuvėje! Juk kava nėra sudėtinė pokalbio dalis, bet kurį žodį galite ištarti ir be puodelio rankose.

GOOGLE rekomenduoja
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
TrasaPrivatumo politika
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"