Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
ŠEIMA IR SVEIKATA

Apsinuodijimas: kaip išvengti ir greičiau pasveikti 

2018 rugpjūčio 26 d. 12:00
Apsinuodijimo grybais galima išvengti renkant tik gerai pažįstamus, ne peraugusius ar senus grybus.
Apsinuodijimo grybais galima išvengti renkant tik gerai pažįstamus, ne peraugusius ar senus grybus.
archive.massappeal.com nuotrauka

Vasarą dažniau nei kitais metų laikais skundžiamės įvairiais skrandžio ir žarnyno negalavimais – padaugėja apsinuodijimo maistu ir žarnyno infekcijų atvejų. Kol vasara dar žada palepinti šiluma, o iš daržo ar turgaus grįžtame pilnais krepšiais gėrybių, specialistai įspėja saugotis užteršto, sugedusio ar netinkamai laikyto maisto.

Kaip pabrėžė BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis, nešviežias ir užterštas maistas – dažniausia apsinuodijimo priežastis. Neplautų vaisių ar uogų, per ilgai šilumoje laikytos mėsos, jūrų gėrybių, pieno produktų, gesti pradėjusių daržovių, nežinomų grybų vartojimas gali baigtis ne tik pilvo skausmais ar viduriavimu, bet ir neplanuotomis atostogomis ligoninės palatoje.

Pirmoji pagalba – skysčiai

Atpažinti apsinuodijimo simptomus ypač svarbu, kad nedelsdami galėtume imtis veiksmingo gydymo. Pasak M. Lukštaraupio, pirmieji simptomai lengvai atpažįstami, dažniausiai pasireiškia iš karto, vos pavalgius. Būdingi pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas, temperatūra, bendras silpnumas, vangumas. Pajutus šiuos negalavimus, svarbu kuo greičiau imtis tikslingų priemonių ir atkurti organizmo pusiausvyrą.

„Pirmoji pagalba – daug skysčių: vanduo, negazuotas mineralinis vanduo, elektrolitų tirpalai, įsigyti vaistinėse. Apsinuodijimo simptomus padeda lengvinti adsorbentai, visiems įprastos aktyvintosios anglys. Jas vartoti reikėtų taip: 1 g aktyvintųjų anglių maždaug 1 kg kūno masės, tad reikalingas kiekis gali svyruoti nuo 50 iki 100 gramų. Palengvinti simptomus padeda ir visiems gerai pažįstamas diosmektitas ir gal mažiau žinomas silicio rūgšties gelis“, – vardijo vaistininkas M. Lukštaraupis.

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, padažnėja ir apsinuodijimo grybais atvejų. Pirminiai simptomai labai panašūs ir pasireiškia gana greitai. Vėliau gali prasidėti haliucinacijos, traukuliai, stiprūs galvos skausmai. Esant stipresniam apsinuodijimui, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

„Jeigu kankina stiprūs apsinuodijimo požymiai, tokie kaip aukšta temperatūra, dažnas viduriavimas (10–15 kartų per parą), vėmimas, – tai ženklas, kad laikas kreiptis į medikus. Minėti negalavimai ypač pavojingi kūdikiams bei senyvo amžiaus žmonėms, nes jų organizmas greitai dehidratuoja“, – įspėjo specialistas.

Apsinuodijimo grybais galima išvengti renkant tik gerai pažįstamus, ne peraugusius grybus. Taip pat vengiant per mažų grybų, kuriuos sunkiau atpažinti. Nereikėtų rinkti grybų šalia greitkelių, kitų užterštų vietų. Grybus reikėtų valgyti tik gerai termiškai apdorotus – virtus du kartus. Taip pat nepatartina valgyti grybų, kurie paruošti seniau nei prieš dieną.

Svarbus dėmesys higienai

GOOGLE rekomenduojaStraipsnio tęsinys – žemiau

Norint išvengti nepageidaujamų sveikatos sutrikimų, būtina atkreipti dėmesį į tinkamą produktų laikymą ir apdorojimą. Pasak Kauno klinikų gydytojos dietologės dr. Rūtos Petereit, rūpinantis tinkama mityba, svarbu pradėti nuo rankų higienos.

„Regis, visi tai žino, tačiau dažnai žvelgia atsainiai. O apsinuodyti galima ir dėl nešvarių rankų. Kartais patingima ar pamirštama nuplauti net daržoves. Pavyzdžiui, supakuotos lapinės salotos gali sudaryti įspūdį, kad jų plauti nereikia, tačiau būtent lapiniuose žalumynuose gali tūnoti tokios pavojingos bakterijos kaip salmonelės ar E. coli“, – aiškino R. Petereit.

Tačiau gydytoja patarė vengti dažnos klaidos, kai nusipirktos daržovės visos nuplaunamos. Reikia plauti tik tas daržoves, kurias ketiname iš karto suvalgyti. Priešingu atveju ima kauptis bakterijos. Taip pat svarbu tinkamai laikyti daržoves, kad jos išliktų šviežios ir neprarastų naudingų maisto medžiagų.

Reikia klausyti savo organizmo. Galima valgyti net ir ne itin lengvai virškinamą maistą, svarbu tai daryti saikingai.

Svarbiausia – saikas

Nebūtina laikytis griežtų dietų, kad išvengtume skrandžio negalavimų ir sveikai maitintumės. Esminė mitybos taisyklė – išlaikyti pusiausvyrą, gauti įvairių maisto medžiagų – angliavandenių, baltymų, riebalų. Reikia klausyti savo organizmo. Pasak dietologės, galima valgyti net ir ne itin lengvai virškinamą maistą, svarbu tai daryti saikingai. Štai per šiltąjį sezoną ypač populiaru gaminti maistą gamtoje, kepti mėsą grilyje. Nors toks patiekalas nėra lengvai virškinamas, tinkamai paruošus mėsą bei pasirinkus maistingą garnyrą, galima mėgautis subalansuotu bei gardžiu maistu.

„Svarbu žinoti, kad nerekomenduojama mėsos skrudinti, nes susidaro sveikatai pavojingų kancerogenų. Jei tokį maistą valgome dažnai, gali atsirasti virškinamojo trakto negalavimų. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį tiems žmonėms, kurie jau turėjo tokių problemų, pavyzdžiui, skrandžio uždegimą“, – patarė dietologė R. Petereit.

Puslapį parengė Milda KNIEŽAITĖ

DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"