Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
ĮDOMYBĖS

Sūrio skonis autorių teisių nesaugomas 

2018 lapkričio 15 d. 06:00
Teisėjų teigimu, skirtingai nuo meno kūrinių, sūrio skonio negalima identifikuoti tiksliai ir objektyviai. /
Teisėjų teigimu, skirtingai nuo meno kūrinių, sūrio skonio negalima identifikuoti tiksliai ir objektyviai. /
Reuters/Scanpix nuotrauka

Maisto produktų skonio autoriaus teisės negalima įregistruoti, nes tai pernelyg subjektyvu, taip antradienį nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT) ir atmetė olandų sūrio gamintojos skundą prieš konkurentus.

ETT nurodė, kad maisto skonio negalima ginti autorių teisių įstatymais, nes jo „negalima identifikuoti tiksliai ir objektyviai“, kaip tai galima padaryti su nuotrauka, daina ar rašytiniu kūriniu.

Olandų bendrovė „Levola“ įrodinėjo, kad konkurentė „Smilde“ pažeidė jos autoriaus teisę pristatydama produktą, kurio skonis toks pats, kaip ir jos tepamojo sūrio su žolelėmis „Heksenkaas“.

Bylą Europos Teisingumo Teismui perdavė Olandijos apeliacinis teismas, prašydamas nuspręsti, ar šiuo atveju gali būti taikomi Europos autorių teisių įstatymai. Liuksemburge įsikūręs ETT atmetė „Levolos“ argumentus.

Kad būtų galima taikyti autorių teisių taisykles, atitinkamas dalykas turi būti „išreikštas taip, kad jį būtų galima gana tiksliai ir objektyviai identifikuoti“, – nurodė ETT.

„Teismas mano, kad maisto produkto skonio negalima tiksliai ir objektyviai identifikuoti, – sakė ETT. – Skirtingai nei, pavyzdžiui, literatūros, tapybos, kinematografijos ar muzikos darbai, kurie yra tiksli ir objektyvi raiška, maisto produkto skonis identifikuojamas tik remiantis skonio pojūčiais ir patirtimi, kurie yra subjektyvūs ir kintantys.“

Be to, teismas pažymėjo, kad šiuo metu nėra prieinamos mokslinės technologijos, kurią pasitelkus galima būtų „tiksliai ir objektyviai“ identifikuoti konkretaus maisto produkto skonį, siekiant atskirti jį nuo kitų panašių maisto produktų.

DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"