Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
ĮDOMYBĖS

Kaip keliaujant nepasiklysti tarp restoranų? 

2018 lapkričio 1 d. 10:38
Asociatyvi iliustracija / 
Asociatyvi iliustracija / 
pixabay.com nuotrauka

Visi sako, kad ieškodami maisto vietų kelionėse turėtumėte kliautis vietiniais ir jų rekomendacijomis, tačiau patarimų, kaip tai daryti, nedaug. Kaip nepasiklysti tarp restoranų siūlo „The New York Times“.

Ieškodami restoranų savo šalyje mes kliaujamės draugais, žurnalais, tinklaraštininkais, tačiau būdami užsienyje įsivaizduojame kažkokį mistinį „vietinį“, kuris mums turėtų parodyti, kur rasime skaniausią ragautą patiekalą. Nors savo mieste mes niekad to nesitikėtume iš gatvėje sutikto nepažįstamojo, užsienyje mūsų standartai magiškai pasikeičia.

Savo mieste paklausę 100 atsitiktinių žmonių kur užvalgyti, gautumėte dešimtis skirtingų atsakymų ir nebūtinai labai džiuginančių. Jei mes nemanome, kad vietiniai mūsų pačių mieste visada yra maisto ekspertai, nėra jokios priežasties taip galvoti apie vietinius kitur.

Kaip neegzistuojant jokiam visažiniam vietiniui ir nenorint eiti į itin brangius restoranus galime atrasti vietinį maistą? Štai keli patarimai.

Atlikite preliminarią paiešką

Prieš keliaudami pasidomėkite, kokia virtuve garsėja vieta, į kurią keliaujate, iš ko gaminamas tenykštis maistas ir kokie yra vietinių mėgiamiausi patiekalai. Tuomet atlikite paiešką vietų, kuriose galima valgyti ir turėkite omenyje, kad restoranų apžvalgos ir vertinimo programėlės bei portalai ne visada yra tikslūs. Valgantysis – visuomet geras patarėjas, tad visad galite paieškoti žurnalistų ir apžvalgininkų, rašančių apie maistą bei patirtis skirtingose šalyse skirtinguose restoranuose.

Vietiniai maisto tinklaraštininkai, kuriuos galite rasti paieškoję internete, taip pat yra geras informacijos šaltinis. Pamatę, kad apžvalgose kartojasi tos pačios kelios vietos, galite tai laikyti geru ženklu.

Užsiregistruokite į vietinį maisto turą

Sudalyvavimas maisto ture yra vienas iš įdomiausių dalykų, ką galite nuveikti keliaudamas. Jie pašaliečiui suteikia restoranų, kuriose vertėtų apsilankyti, bendravaizdį. Pasiteiraukite viešbutyje ar paieškokite internete atostogų komplektų, į kuriuos įtraukti maisto turai, pasitarkite su kelionių agentu ar pasiklauskite turizmo informacijos centruose. Žinoma, porcijos bus mažos ir jūs po restoranus keliausite kartu su kitais nepažįstamais turistais, tačiau turėsite galimybę daug ko išmokti ir paragauti daug įvairaus maisto, nedėdamas pernelyg daug pastangų. Ir, visų svarbiausia, jūsų gidas bus maistą mylintis vietinis gyventojas. Pasiteiraukite, kur jis valgo nedirbdamas ir tikrai gausite aibę rekomendacijų, kur galite užsukti turui pasibaigus.

GOOGLE rekomenduojaStraipsnio tęsinys – žemiau

Pasikliaukite barų ir restoranų personalu

Barmenai žino geriausiai. Jie dirba ir leidžia laiką kartu su kitais barmenais, kurie savo ruožtu leidžia laiką ir dirba su dar kitais barmenais. Jei ieškote specifinio baro ar vietos, kurioje gausite prabangių kokteilių, barmenas – ar viešbučio bare, ar restorane, kuriame atsidūrėte – nukreips jus tinkama linkme.

Tas pats galioja ir padavėjui restorane, kuris visą naktį dirba su žmonėmis maisto pasaulyje. Patarimas, kurį gausite iš personalo, yra vienas geriausių, kuriuos galite gauti. O gavę palikite atitinkamai arbatos.

Aklai nepasitikėkite internetinėmis apžvalgomis

Tokiose platformose, kaip „TripAdvisor“ ar „Yelp“, apstu gerų atsiliepimų apie restoranus, kuriuose maistas yra daugmaž vidutiniškas.

Turėkite omenyje, kad „TripAdvisor“ apžvalgas rašo turistai, ne vietiniai. Gal viena ar kita pica ir yra geriausia, kokią valgė atsiliepimą parašęs žmogus, nes jis atostogauja ir atmosfera skoniui suteikia atspalvių. Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad ta pica buvo pati geriausia Romoje. Apžvalgos gali padėti jums susiaurinti pasirinkimus regione arba išsiaiškinti kur eiti, jei turite kokių nors specialių poreikių maistui, tačiau tik tiek. Jei jau norite atsiliepimų, tai skaitykite juos, o ne žiūrėkite į žvaigždutes. Galbūt kas nors restoraną įvertino dviem žvaigždutėmis dėl „ne vietoje padėtos šakutės“ ar kažko, kas jums visiškai netrukdytų. Aptarnavimo greitis taip pat yra kultūrinis dalykas, kurį, nežinant konteksto, labai lengva kritikuoti. Ieškokite vietinių apžvalgų, ypatingai tų, kuriose pakomentuoti tam tikri patiekalai. „Šitie makaronai tokie geri, kaip mano močiutės.“ Ieškokite tokio įvertinimo.

Nenusigręžkite nuo gatvės maisto, ypatingai kai prie jo būriuojasi minia

Gatvės maistas paprastai yra pigus ir prieinamas bei gali jums atskleisti šį bei tą apie vietinę maisto kultūrą. Kaip su dešrainiais Čikagoje. Tačiau nors gatvės maistas gali būti skanus, jis gali būti nelabai higieniškas. Stebėkite, kaip jis gaminamas ir kaip su juo elgiamasi. Jei esate skeptiškai nusiteikęs dėl vietos arba dėl ingredientų arba esate valstybėje, kurioje apsinuodijimas maistu yra dažna turistų problema – nerizikuokite. Tačiau jei matote vietinių eiles prie kioskelio, laikykite tai geru ženklu, rodančiu, kad maistas veikiausiai yra geras, populiarus ir skanus.

Restoranuose atkreipkite dėmesį į ilgas turistų eiles, kurios laukia staliuko aukščiausiai įvertintame „TripAdvisor“ restorane, bet taip pat dairykitės į minias gatvėse, restoranuose ar kavinėse, prie kurių rikiuojasi eilės dar prieš jiems atsidarant. Egzistuoja maisto patirčių, kurių verta išlaukti.

Teiraukitės ne bet kokių, o teisingų vietinių

Jei jau planuojate ieškotis vietinių, darykite tai teisingai. Turėkite omenyje, kad lankantis nevakarietiškoje šalyje, turistus iš Vakarų nukreips į labiausiai „vakarietišką“ vietą, kuri taip pat, panašu, bus pati brangiausia. Tokios vietinių intencijos dažniausiai yra geros, tačiau rezultatai dažnai nuviliantys.

Būkite konkretūs. Paklauskite, kur galima rasti kokio nors specifinio maisto maisto. Čia jūsų preliminari paieška tampa svarbi. Aptarkite jums aktualų kainų spektrą, tai, kokios atmosferos ieškote, ir įtikinkite vietinį, kad nuoširdžiai norite paragauti tenykščio maisto nepriklausomai nuo jo sudėties bei ingredientų. Be to, visada yra galimybė, kad jums pasiseks ir įbėgsite į vietinį, kuris yra išties aistringas maisto atžvilgiu ir tikrai žino daug.

DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"