Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
ĮDOMYBĖS

Italijos šefo restoranai, kur turtingieji nepageidaujami 

2017 gruodžio 29 d. 07:00
Restorane "Refettorio Ambrosiano" atėję pavalgyti asmenys į eilę nesirikiuoja, o yra aptarnaujami prie stalų / 
Restorane "Refettorio Ambrosiano" atėję pavalgyti asmenys į eilę nesirikiuoja, o yra aptarnaujami prie stalų / 
Reuters/Scanpix nuotrauka

„Michelin“ žvaigžde įvertintas italų šefas Massimo Bottura kitais metais planuoja atidaryti du naujus restoranus – Paryžiuje ir Neapolyje, tačiau juose turtingi klientai bus nepageidaujami. Ten skurstantiems žmonėms bus tiekiami nemokami valgiai, pagaminti iš prekybos centrų išmetamų besibaigiančio galiojimo maisto produktų.

Galimybė papietauti prestižiniame M. Batturos restorane Modenoje vienam asmeniui atsieina apie 250 eurų. Tačiau dauguma jo restorano Milane „Refettorio Ambrosiano“ klientų – benamiai asmenys. Dabar šefas planuoja atidaryti tokius restoranus dar dviejuose miestuose.

„Refettorio Ambrosiano“ įkurdintas buvusiame teatro pastate viename Milano priemiesčių. Jame darbuotojai gamina valgius iš besibaigiančio galiojimo maisto produktų pagal M. Batturos ir kitų garsių virėjų sukurtus receptus.

„Niekada netvirtinau, kad šie ingredientai yra atliekos, – sakė M. Battura naujienų agentūrai „Reuters“. – Visada maniau, kad duonos trupiniai, pernokę pomidorai, parudavę bananai mums tėra galimybė parodyti, ką galime padaryti, pasitelkę savo kūrybiškumą.“

Projektą M. Battura inicijavo 2015 metais, norėdamas panaudoti Milane vykusios tarptautinės gastronomijos mugės „Expo“ valgyklų išmetamus maisto produktus. Su „Caritas Ambrosiana“ parama ši iniciatyva virto nuolatiniu projektu.

Massimo Bottura stebi, kaip gamina vienas iš jo restorano "Refettorio Ambrosiano" darbuotojų / Reuters/Scapix nuotrauka
Massimo Bottura stebi, kaip gamina vienas iš jo restorano "Refettorio Ambrosiano" darbuotojų / Reuters/Scapix nuotrauka

Skirtingai nei įprastose skurstantiems asmenims skirtose valgyklose, čia svečiai nesirikiuoja į eilę. Kiekvienas yra aptarnaujamas prie stalo. „Aš vadinu tai restoranu, o ne labdaros valgykla“, – teigė M. Battura.

Dėl šios priežasties kasdien restorane aptarnaujami tik 96 asmenys. Tačiau M. Batturos ir „Carito“ atstovo teigimu, tai padeda žmonėms atgauti pasitikėjimą savimi ir savo gyvenimo kontrolę.

„Kiekybė neapibūdina sėkmės, – teigė „Carito“ Italijoje vadovas Luciano Gualzetti. – Svarbiausia, kaip tu siūlai savo pagalbą, ir ką tavo teikiama pagalba gali juose pažadinti.“

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmet apie 1,3 mlrd. tonų maisto yra iššvaistoma arba prarandama.

DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"