Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
PASAULIS

Slovakija skubiai nurodė patikrinti lenkiškos mėsos siuntas 

2019 vasario 22 d. 21:21
Kiekvieną iš Lenkijos siunčiamą jautienos siuntą turės tikrinti laboratorijos.
Kiekvieną iš Lenkijos siunčiamą jautienos siuntą turės tikrinti laboratorijos.
Scanpix nuotrauka

Slovakija penktadienį nusprendė skubiai įvesti patikras jautienos importui iš Lenkijos, kaimyninės Čekijos veterinarams aptikus vienoje lenkiškos mėsos partijoje pavojingų salmonelės bakterijų.

Dabar kiekvieną iš Lenkijos siunčiamą jautienos siuntą turės tikrinti laboratorijos. Pardavinėti šią mėsą Slovakijos rinkoje bus galima tik sulaukus teigiamos tyrimo išvados.

„Neleisiu Lenkijos valdžios nesėkmėms nuolat kelti grėsmę mūsų vartotojams“, – sakoma Slovakijos žemės ūkio ministrės Gabrielos Matečnos pareiškime.

„Taigi, Valstybinė maisto ir veterinarijos administracija turės tikrinti visas lenkiškos mėsos siuntas iki atskiro pranešimo“, – pridūrė ministrė.

G. Matečna nurodė šalies vyriausiajam veterinarui vykdyti nepaprastąsias priemones, praėjus kelioms dienoms po to, kai Čekijos veterinarinė tarnyba aptiko salmonelių, galinčių sukelti apsinuodijimą maistu, 700 kg lenkiškos jautienos siuntoje.

Praha nurodė, kad mėsa, įvežta į šalį vasario 13-ąją, pateko į penkis prekybos taškus Čekijoje ir vieną – Slovakijoje.

Čekų tarnybos nurodė, kad visos šios partijos gabenimo maršrutai buvo atsekti, tačiau dalis mėsos jau buvo sunaudota gaminti maistui viename restorane, ligoninėje ir dviejose mokyklose. Šiose įstaigose gaminant patiekalus mėsa buvo paveikta aukšta temperatūra; tai sumažina užsikrėtimo tikimybę.

Anksčiau šią savaitę Praha irgi nurodė laboratorijoms tikrinti visą iš Lenkijos įvežamą jautieną.

Lenkijos žemės ūkio ministras Janas Krzysztofas Ardanowskis iškėlė galimybę, kad Varšuva atsakydama gali nurodyti tikrinti visą įvežamą čekišką alų.

„Taip pat galime tikrinti, ar (alus) visada laikomas esant tinkamai temperatūrai, ar nepasibaigusi galiojimo data, salyklinių medžiagų ir alkoholio kiekį“, – žurnalistams sakė jis.

„Nenoriu imtis atsakomųjų žingsnių, bet jeigu būsime šantažuojami, tuomet mums neliks kitos išeities“, – pridūrė ministras.

Sausį kilo didelis skandalas, paaiškėjus, kad iš Lenkijos į maždaug 12 Europos Sąjungos šalių buvo eksportuota 2,7 tonos netinkamai pagamintos jautienos.

Triukšmas kilo lenkų naujienų televizijai TVN24 parodžius reportažą, kuriame matyti, kaip akivaizdžiai sergančios arba luošos karvės skerdžiamos vienoje nedidelėje skerdykloje šiaurės rytų Lenkijoje. Skerdykloje slapta įsidarbinęs žurnalistas slapta kamera užfiksavo, kaip galvijai skerdžiami naktį, nedalyvaujant veterinarui, nors pagal įstatymą veterinaro dalyvavimas yra būtinas.

Lenkija yra viena pagrindinių mėsos gamintojų ir eksportuotojų Europos Sąjungoje, bet jautienos šalyje užauginama tik apie 560 tūkst. tonų per metus. Beveik 90 proc. šios produkcijos yra eksportuojama.

Reklama
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
TrasaKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2019 UAB "Lietuvos žinios."
Privatumo politika