Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
ŽMONĖS

Kulinarų šeimai prie viryklės stumdytis netenka

 
2018 02 24 9:30
Šeimoje augantis keturmetis Domas, jau nuo metukų turi žaislinę virtuvę, puodus, dažnai žaidžia „restoraną“.
Šeimoje augantis keturmetis Domas, jau nuo metukų turi žaislinę virtuvę, puodus, dažnai žaidžia „restoraną“. Amigos Foto / Virginijaus Staponkaus nuotrauka

Į šių metų Vilniaus knygų mugę kauniečiai Dovilė ir Mantas Bajaliai atlydėjo savo kulinarinę knygą „Lietuvos virtuvė“, žadančią skanių pokalbių. Susipažinti su autoriais leidomės į svečius pas juos – smalsu sužinoti, kaip dalijasi virtuvę sutuoktiniai.

Abu sutuoktiniai kilę iš Šiaulių. 2000-aisiais Dovilei atvykus studijuoti finansų į Kauną po kelerių metų čia atsikraustė ir Mantas. O šiandien kulinarų pora laikinąją sostinę vadina savo namais. „Tai miestas, kurį abu vienodai pamėgome ir kuriame gimė mūsų mažasis Domas“, – meiliai kalbėjo Dovilė.

Visgi Šiauliuose Bajaliai dažni svečiai, atvažiuoja aplankyti artimųjų. Čia gyvena abiejų tėvai, saujelė artimų sielos draugų. Tačiau Mantas neišskiria kokio nors vieno Lietuvos miesto – šeimai mieli žmonės išsibarstę po visą šalį.

Dovilė įsitikinusi, kad vaikus įtraukti į bendrą veiklą be galo svarbu, tada jie jaučiasi pilnaverčiais šeimos nariais./Asmeninio albumo nuotrauka
Dovilė įsitikinusi, kad vaikus įtraukti į bendrą veiklą be galo svarbu, tada jie jaučiasi pilnaverčiais šeimos nariais./Asmeninio albumo nuotrauka

Iš vaikystės virtuvės

Dovilės tėtis pasakojo, kad jų šviesaus atminimo močiutė visada skaniai gamindavusi – pietūs ar vakarienė susidėdavo ne tik iš vieno patiekalo. O Dovilė atsiminė, kad vasarojantys pas babytę sodyboje būdavo palepinti visi. „Augant daug gaminti neteko, vis dėlto tiesa, kad namų virtuvėje gali būti tik viena šeimininkė. Ja mūsų namuose buvo mama, jos keletas receptų yra mūsų naujausioje knygoje apie Lietuvos virtuvę, – šypsojosi pašnekovė. – Niekuomet nepamiršiu mamos gamintų kepenėlių skonio, barščių iš kaimo su džiovintų grybų ausytėmis ir babytės obuolių pyrago „Paskenduolis“, kurio recepto, gaila, taip ir nepavyko atkurti.“

M. Bajalis potraukį sukiotis virtuvėje pajuto dar studijų metais, kai kartą su bendrakursiu teko kepti keksą. Tiesa, tai tebuvo vyriški juokingi bandymai. O iš vaikystės jam labiausiai įstrigę močiutės maltiniai, bandelės ir žagarėliai.

„Kulinarinis paveldas, tradicijos išties yra svarbios, tačiau dar svarbiau kurti jas savo šeimoje, o ne kopijuoti.“

Prieš imdamiesi kulinarinių knygų leidimo sutuoktiniai rašė tinklaraštį apie savo keliones, nes norėjo pasidalyti įspūdžiais ir nuotraukomis su draugais. Vėliau, pasak M. Bajalio, prasidėjo kelionės po skonių pasaulius. Dovilė įsiliejo į bendraminčių kulinarių forumą ir... užsikabino.

„Buvo smalsu bandyti ką nors nauja, vėliau patiko kurti šventinius meniu, dar vėliau – ragauti įvairias virtuves keliaujant. Idėja rašyti knygas apie maistą kilo atsitiktinai, gyvenimas už mus sudėliojo visus taškus“, – sakė D. Bajalienė ir pridūrė, kad įgytas finansinis išsilavinimas gana toli nuo knygų rašymo ir kulinarijos. Tačiau prisipažino, kad paauglystėje yra rašiusi eilėraščių ir mažų romanų, bet tai tebuvęs labiau hobis.

Mantas yra diplomuotas inžinierius. „Su fotografija mano fizikos žinios tikrai susijusios, tačiau domėtis pradėjau tik Dovilės paskatintas. Dabar džiaugiuosi, kad mūsų šeimoje viskas taip puikiai pasiskirstę, kad vienas kitą papildome“, – apie darnų sutarimą kalbėjo sutuoktinis.

Paklaustas, ar taip draugiškai dalijasi ir viena virtuve, Mantas kukliai kalbėjo apie savo gebėjimus – esą dažniau tik pjaustantis ir nuo pernai pavasario kepantis, rūkantis grilyje. Abu juokavo, jog dėl to, kad Mantas kepa lauke, virtuve dalytis jiems nereikia. „Taigi erdvės pasiskirstytos, įtakos zonos irgi, lieka tik mėgautis bendru šauniu rezultatu“, – linksmai čiauškėjo Dovilė.

Šeimoje augantis keturmetis Domas jau nuo metukų turi žaislinę virtuvę, puodų, dažnai žaidžia restoraną. „Domas jau įsitraukia ir į gamyba, ne tik žaidžia. Tiesa, jis irgi fotografuoja maistą savo žaisliniu fotoaparatu – mėgdžioja tėvus. Puikiai sekasi – fantazija beribė“, – pasakojo Mantas.

Šiemet kartu su atžala kepė ir dekoravo Kalėdų dovanoms skirtus meduolius. Dovilė įsitikinusi, kad vaikus įtraukti į bendrą veiklą be galo svarbu, tada jie jaučiasi tikrais šeimos nariais. „Tik mums, tėvams, dažnai trūksta kantrybės viską smulkiai ir keliskart paaiškinti, oi, kaip trūksta... Tačiau ši patirtis neįkainojama! Vaikai mus moko kantrybės, nuoseklumo ir nuoširdumo. Net sukrypęs keksas jiems yra meno kūrinys, nes tai jų sukurtas ir sudėta visa širdelė“, – jautrų požiūrį išreiškė D. Bajalienė.

Mantas Bajalis atvirai prisipažįsta visuomet palaikantis kulinarinę žmonos Dovilės nuomonę./Amigos Foto / Virginijaus Staponkaus nuotrauka
Mantas Bajalis atvirai prisipažįsta visuomet palaikantis kulinarinę žmonos Dovilės nuomonę./Amigos Foto / Virginijaus Staponkaus nuotrauka

Patyrimai ir atradimai

Bajaliai yra išleidę dvi kulinarines knygas. Abu kartus atsiimant jas iš leidyklos apimdavo nuostabūs jausmai. Tačiau vienoks pojūtis buvo pasiimant pirmąją knygą ir visai kitoks – antrąją. „Toks brandesnis, įkvepiantis, nes prie knygos dirbo puikiausia leidyklos „Terra Publica“ komanda, o mes tik... gaminome, ragavome ir fotografome“, – įdėtą darbą kukliai vertino Dovilė.

Pokalbiui pakrypus apie patyrimus ir atradimus rengiant kulinarinę knygą, Mantas dalijosi paradoksą iliustruojančia nesėkme. „Pagaminę nufotografavome. Tačiau nuotraukas pažiūrėjome... jau suvalgę patiekalą. Iškart supratome, kad reikės gaminti iš naujo, – skėstelėjo rankomis M. Bajalis. – Taip jau nutinka, kai labai skanu. Skubėdamas nebemąstai apie vizualų grožį, ar spėjai tinkamai jį įamžinti.“

Dovilė juokdamasi pasakojo apie bandymus nutaikyti mielinės bobos recepto proporcijas. „Kai gavau receptą iš vieno draugo, kuris tešlos minkštumą matavo delnais, buvo nelengva pritaikyti vyriškos logikos variantą“, – šypsojosi D. Bajalienė ir prisipažino šios patirties nepamiršianti niekada.

Sutuoktiniai pailsi tik atidavę knygos medžiagą leidyklai. Tuomet susiplauna indus ir leidžia sau „ištiesti kojas“. „Velniškai pavargęs pagalvoji, kaip gera, kad esi to „maratono bėgikas“, tos komandos dalelė, kuri sukuria rankose laikomą vertybę sau, savo vaikams, draugams, tėvams ir ateities kartoms“, – pasitenkinimo neslėpė Mantas.

2016-aisiais Bajaliai išleido kulinarinį vadovą „Vieno indo patiekalai“, jame 100 improvizacinių receptų gardiems, sotiems ir šildantiems patiekalams. Naujausia knyga „Lietuvos virtuvė“ skirta visiems mėgstantiems lietuviškus valgius. Joje yra beveik 100 išbandytų receptų: nuo visų mėgstamų šaltibarščių, didžkukulių, įvairių virtinių iki troškintos šernienos, kalėdinės žąsies, „Skruzdėlyno“ ar medaus torto... „Mūsų knyga skirta visiems, kurie nori prisiminti vaikystę prieš 25–30 metų. Tai patiekalai iš vaikystės, prisiminimai bei atradimai. Ne visus patiekalus gamino mūsų namuose, todėl kai kuriuos teko bandyti ir atrasti patiems šiandien“, – kalbėjo Dovilė.

Pritardamas sutuoktinei Mantas pridūrė, kad prie receptų stengėsi pateikti ir savo šeimos rekomendacijas, kitokias variacijas: „Juk nustebinti žmogų, valgantį kugelį ar cepelinus, gali tik kitokiu įdaru arba padažu. Nenorėjome nutolti nuo tradicinių receptų, buvo įdomu klausti močiutės apie jos vaikystės patiekalus ir bandyti juos atkartoti.“

"Lietuvos virtuvė"- jau antra Bajalių kulinarinė knyga./Asmeninio albumo nuotrauka
"Lietuvos virtuvė"- jau antra Bajalių kulinarinė knyga./Asmeninio albumo nuotrauka

„Murkia laimingos sielos“

Dovilė įsitikinusi, kad kūrybai reikia tik laisvės ir noro bandyti – net jei nepavyksta iš pirmo ar penkto karto. Anot jos, nereikia jokių ypatingų kursų, kad jaustum malonumą dėl to, ką sukuri virtuvėje, „kaip ragaudamos murkia laimingos sielos, kaip nuo naujų skonių spindi akys“.

Šiandien daug kalbama apie kulinarinį paveldą. Pasak D. Bajalienės, tradicijos išties yra svarbios, tačiau dar svarbiau kurti jas savo šeimoje, o ne kopijuoti. Žmonos nuomonei pritarė ir Mantas: „Mūsų šeimose buvo skirtingos tradicijos, paprastas požiūris į maistą, tad kūrėme tokį modelį, kokio trūko, kokio norime, kad jo pasiilgtų mūsų vaikas, kai išeis į platųjį pasaulį, kad visada justų nostalgiją ir norėtų sugrįžti.“

Gausu virtuvės aprašymo, apdainavimo meistrų, tačiau nėra vieno žymaus vardo, kuris įkvėptų. Bandant lipdyti virtuvės lyderių, sekėjų, atradėjų etiketes Dovilė gražiai sužaidė žodžiais ir išrado naują darinį – „atrandantys sekėjai“.

„Vienas kitas pamatytas receptas anksčiau būdavo gaminamas aklai, laikantis proporcijų ir nurodymų, tačiau dabar jau pirmieji bandymai būna šiek tiek modifikuoti, jau gamindamas matai, ko tavo skoniui trūksta“, – apibendrino ji. O Mantas žaismingai flirtavo su žmona: „Aš tai sekėjas, visur paskui Dovilės skonį, vienareikšmiškai.“

Būtų nuodėmė nežvilgtelėti į kulinarinių knygų autorių šaldytuvą. Pravėrusi jį Dovilė patikino, kad čia niekuomet netrūksta sūrio ir Manto rūkytos žuvies, kurią šeima šiuo metu labiausiai mėgsta. Manto favoritė – itališkos virtuvės pasta, jos namuose būna visuomet, įvairiausių formų.

Virtuvė jau užkariauta? Dovilė tikino, kad dar ne, dar daug yra ką joje išbandyti, išmokti, atrasti, patirti...

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"