Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ŽMONĖS

Biodinaminis ūkis: randa naudą ir ramybę

 
2018 05 26 12:00
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Keletas kilometrų už Trakų, prie vaizdingo Margio ežero esančiame verslininkų Veronikos ir Jano Nevoinų sodybos sklype dvejus metus klesti pirmasis Lietuvoje sertifikuotas biodinaminis ūkis. Jame užaugintus aukščiausios kategorijos ekologiškus produktus bene vieninteliai, išskyrus Nevoinų šeimą, gali ragauti Veronikos valdomo sostinės restorano „Esse“ lankytojai.

„Kai prieš dvidešimt dvejus metus su vyru nusipirkome šį sklypą, čia nebuvo nieko – nei elektros, nei vandens, nei jokių komunikacijų. Nors tais laikais apie ekologiją taip plačiai niekas negalvojo, jau tada apsisprendėme, jog sodybą kursime iš paprastų rąstų, kuo natūralesnę. Namas net nedažytas, vidaus apdailai taip pat rinkomės natūralią medieną“, – svetingai pasitikusi „Lietuvos žinių“ žurnalistus pasakojo Veronika.

Mėgstanti gaminti maistą moteris tiesiog išėjusi iš virtuvės čia pat prisiskina salotų lapų, svogūnų ar česnakų laiškų, krapų.

Atgaiva po įtempto darbo

Nevoinų šeima šioje sodyboje vasarą gyvena, taip nors vakarais ir savaitgaliais pabėgdama nuo varginamo miesto šurmulio ir gausybės verslo reikalų. Veronika pasakojo, kad čia vasaromis augo abi jos dukros – 26-erių Elžbieta ir 22-ejų Karolina, kuriai buvo vos penki mėnesiai, kai tėvai įsigijo šį atokų, tačiau vaizdingą sklypą. Mažoji Karolina vaikystėje neretai sirgo, tad tėvai norėjo įsigyti sodybą, kur būtų kuo natūralesnė aplinka. „Mano vyras Janas, jeigu ko nors imasi, daro tai maksimaliai gerai, toks jo būdas, – šyptelėjo pašnekovė. – Kai žemę susigrąžinusi viena senolė pasiūlė pirkti sklypą, jis buvo vienuolikos hektarų ploto. Mums tikrai tiek nereikėjo, tad ieškojome, kas nupirktų kitą dalį. Dabar aplink sodybą mums priklauso penki hektarai, bet kartais su vyru pasijuokiame, kad neblogai būtų buvę pasilikti visus vienuolika, kaip sakoma, apetitas auga bevalgant.“

Veronikos širdis atsigauna jos puoselėjamuose gėlynuose. Verslininkė jų prižiūrėti nieko neprileidžia, pati sodina, ravi ir globoja juos. Moteris juokėsi, jog kaip alpinistė užsikaria į gana aukštai įrengtą augalų alpinariumą ravėti savo mėgstamų gėlių. Šeimininkė didžiavosi daugiametėmis hortenzijomis, kiniškais bijūnais, kiekvieną pavasarį apsipilančiais žiedais. „Šiemet viskas sužydo labai anksti, pavasaris tiesiog sprogo žiedais. Visi mano savaitgaliai prabėga čia – raviu, purenu, karpau apdžiūvančias šakeles. Bet nesiskundžiu, man tai teikia didelį džiaugsmą ir malonumą“, – tikino restorano savininkė.

Sau ir svečiams

Arčiau namo įrengtose lysvėse Veronika augina šeimos reikmėms skirtus žalumynus, daržoves ir uogas. Mėgstanti gaminti maistą moteris teigė tiesiog išeinanti iš virtuvės ir čia pat prisiskinanti salotų lapų, svogūnų ar česnakų laiškų, krapų, mėtų ar šalavijų, prisirauna ridikėlių. Jau žydi Veronikos braškės, o tarp jų kupstelių stiebiasi žalių česnakų laiškai. Pasak biodinaminio ūkio savininkės, tokia augalų kaimynystė neatsitiktinė – česnakai natūraliai apsaugo braškes nuo jas puolančių kenkėjų. „Lysves mulčiuojame nupjauta žole, taip augalai gauna papildomų organinių, mineralinių medžiagų. Ūkyje visiškai nenaudojama jokių cheminių trąšų, viskas auga natūraliomis sąlygomis“, – aiškino šeimininkė.

Čia pat prie lysvių Veronika augina ir kelis rabarbarų kerus. Šiemet jie savo saldžiarūgsčius stiebus subrandino labai anksti, tad verslininkės valdomo restorano svečiai jau turi progą mėgautis virtuvės šefų kepamu rabarbarų pyragu, taip pat kompotu. Už sodybos – nedidelė, pačių šeimininkų rankomis pasodinta beržų ir pušų giraitė. Ji skiria biodinaminiam ūkiui skirtą žemės plotą nuo sodybos teritorijos.

Avys ir būsimi baravykai

Kaip tikino Veronika, tarp giraitėje augančių medžių sodybos šeimininkai rudenį prisirenka grybų. „Neseniai pasodinome ąžuoliuką, tikimės, kad ilgainiui čia rasime ir baravykų. Kol kas dygsta kazlėkai, paberžiai, bet gal ąžuolas prišauks ir baravykų“, – šyptelėjo verslininkė, lydėdama šiltnamių ir nedidelių suartų žemės sklypų link, kur auga būsimasis itin ekologiškas derlius.

Pakeliui dar išvydome ūkyje auginamų avių aptvarą. Verslininkė sakė, jog anksčiau jų laikė daugiau, dabar liko tik penkios. Avys pačios „nušienauja“ kelis hektarus sklypo pievų, tad žolės papildomai pjauti šeimininkams nebereikia. Penkioms avims kaip tik pakanka natūralios ganiavos, kai jų buvo daugiau, šeimininkams tekdavo papildomai rūpintis pašaru. „Pagal biodinaminio ūkio sistemą jame turi būti ir avių, ir bičių avilių, kad visas gamtos ciklas vyktų natūraliai. Porą bičių šeimų taip pat turime“, – aiškino pašnekovė. Žiemoja avys specialiai joms įrengtoje patalpoje ūkiniame pastate, jų gyvybinės veiklos produktai iš gardo išmėžiami į komposto krūvas, kur virsta vertinga natūralia trąša augalams.

Šalia kelių šiltnamių ir saulės baterijų plokščių palikti keli dirvonuojančio arimo plotai. Anot V. Nevoinos, pagal biodinamikos reikalavimus, žemė turi ilsėtis, tad pernai čia nukasus bulves šiemet jai leidžiama kaupti jėgas. Gretimame sklype auga vasarinės bulvės, šalia – kopūstų lysvės. Veronika sakė, kad šiais metais jos ūkyje gerai augo smidrai, tad restorano svečiai jau nuo balandžio turėjo progą mėgautis virtuvės šefų jiems gaminamais smidrų patiekalais.

Viskas keliauja į restorano virtuvę

Šiltnamiuose dabar augančios įvairios salotos, špinatai, krapai, bazilikai ir kitos prieskoninės žolelės kasdien keliauja į restorano „Esse“ virtuvę. Jau suka gūžes traškiosios salotos ir jos greitai atsidurs ant svečių stalo. Rudenį Veronikos vadovaujamas restoranas vėl bus aprūpintas šiame ūkyje užaugintomis daržovėmis ir obuoliais. „Pernykščių bulvių turime iki šiol, specialiai įrengtoje saugykloje jos puikiai išsilaikė“, – pasidžiaugė veikli moteris. Jos teigimu, biodinaminis ūkis yra nedidelis, tačiau visiškai tenkina jos valdomo restorano ir Nevoinų šeimos poreikius.

Tai labai daug pastangų ir atsidavimo reikalaujantis darbas, tad ūkyje padeda samdytas žmogus ir dar vienas bendramintis restorano virėjas.

Saugykloje įrengtas ne tik žiemojimo gardas ūkyje laikomoms avims, bet ir putpelių „namai“. Putpelių kiaušiniais mėgaujasi ne tik „Esse“ restorano lankytojai, labai juos mėgsta ir Veronika. „Atvažiavusi pirmiausia bėgu apžiūrėti, kiek kiaušinukų padėta, juos surenku. Mūsų šeima jau seniai valgo ir patiekalams naudoja ne vištų, o putpelių kiaušinius. Blynams iškepti prireikia kokių septyniolikos, užtat patiekalo skonis būna tikrai išskirtinis. Be to, tai labai sveikas produktas“, – tikino V. Nevoina. Ji pridūrė, kad ir į restorano meniu nuolat įtraukiami patiekalai iš putpelių mėsos, jų kiaušinių, taip pat ūkyje užaugintos avienos.

Prieš ketverius metus verslininkai įveisė nedidelį vaismedžių sodą. Medeliai kol kas nedideli, tačiau jau brandina vaisius: ant šakų noksta trešnės, vyšnios, vaisius mezga kriaušės, obuoliai, slyvos, rojaus obuoliukai. Vaismedžiai auga ne itin derlingoje dirvoje, be trąšų, tad jiems užaugti prireiks daugiau laiko. Biodinaminio ūkio, kuris vadovaujasi gamtos pusiausvyros, darnos tarp žmogaus, gyvūnų ir augalų principais, sertifikatą Nevoinai turi dvejus metus, prieš tai dvejus metus jie užsiėmė ekologiniu daržovių, prieskoninių žolelių auginimu.

„Biodinamikos ekspertai atvyksta paimti dirvos mėginių, kontroliuoja visą aplinką, kad ji atitiktų labai griežtus kriterijus. Dideliu atstumu nuo ūkio neturi būti vykdoma jokia pramoninė veikla, net kelių neturi būti. Sklypai dar apsodinti želdiniais, saugančiais nuo vėjo, galinčio atnešti nepageidaujamų teršalų. Tai tikrai daug pastangų, jėgų ir atsidavimo reikalaujantis darbas. Tad ūkyje padeda specialiai samdytas žmogus ir dar vienas mūsų bendramintis restorano virėjas, kuris taip pat užsiima ir domisi biodinaminiu ūkininkavimu“, – aiškino Veronika.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"