Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Pradžiamokslis veganams: kaip nepadaryti mitybos klaidos

 
pixabay.com nuotrauka

Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko – ne. Maisto prieinamumas tėra vienas iš veiksnių, nusprendžiančių, ką valgysime pietums. Štai arkliena Lietuvoje nėra populiarus maistas, nors visai netoli ji laikoma delikatesu. Veganai apskritai yra linkę save riboti dėl įvairių priežasčių, tačiau jiems surasti tinkamo maisto nėra lengva. Ir ne todėl, kad jo nėra – tiesiog norint būti veganu reikalingos specialios žinios.

Kaip jūs renkatės maistą? Tikriausiai perkate tai, kas jums skanu, ką mėgsta jūsų šeima. Galbūt dar pagalvojate ir apie sveikatą. Veganai, beje, dažnai pasirenka tokią dietą būtent dėl sveikatos priežasčių. Ir tegul – kiekvienas žmogus gali spręsti už save. O ar jūs galėtumėte būti veganu? Kaip manote, kuomet padarytumėte pirmą veganiškos mitybos klaidą? Galite pasitreniruoti – kurie iš šių gaminių nėra veganiški, o kurie veganams puikiai tinka?

1. Zefyrai

2. Multivitaminų sultys

3. Medus

4. Kopi Luwak (kava, verdama iš palminių musangų išmatose randamų pupelių)

5. „Coca-Cola“

6. „Guiness“ alus

7. Kokosų pienas

Net jei nesate veganas, galite šią užduotį laikyti galvosūkiu bendram išprusimui. Iš tiesų daugybė tikrų veganų suklysta būtent dėl šių produktų, todėl veganai turi daug išmokti, kol neklysdami išvengia visų gyvulinės kilmės maisto produktų.

Atsakymus rasite žemiau.

Veganams pasisekė, kad dabar daug produktų yra žymimi, kaip tinkami veganams. Tačiau vėlgi, jei šią mitybą priėmėte pakankamai neseniai ir nesate maisto gamybos žinovas, iš kur jums žinoti, ar zefyrai yra veganiški. O tokie jie tikrai nėra.

Zefyrams gaminti naudojama želatina, išgauta iš, dažniausiai, kiaulių kaulų. Dėl tos pačios priežasties veganai, vegetarai ir musulmonai negali valgyti ir guminukų, panakotos, želė ir kitų panašių saldumynų. Tuo tarpu sultys dažnai turi dažiklių, gaminamų iš vabzdžių kiautų. Jie naudojami ir „Coca-Cola“ gamyboje. Kopi Luwak kava taip pat nėra veganiška, nes musangos laikomos dažnai labai prastomis sąlygomis, o veganai yra prieš gyvūnų išnaudojimą. „Guiness“ alaus gamyboje naudojama želatina, kuri dažnai naudojama ir vyno gamyboje. Na, o kokosų pienas yra visiškai veganiškas.

Tuo tarpu medus kelia diskusijas. Kai kurie veganai mielai valgo medų ir teigia, kad tai – veganiškas produktas, dėl kurio gamybos bitės nenukenčia. Tačiau kiti pabrėžia, kad veganai prieštarauja gyvūnų išnaudojimui, o bitės medų neša sau.

Veganizmas, kaip ir kitos netradicinės mitybos kryptys, turi savų iššūkių. Tačiau įdomu tai, kad ir veganų bendruomenė sutaria ne visais su mityba susijusiais klausimais.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"