Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Pieno produktai – visaverčių baltymų šaltinis

 
2018 05 10 11:33
Pixabay.com nuotrauka

Pieno produktų parduotuvių lentynose yra apstu – nuo paprasto pieno iki varškės sūrelių, grietinėlės, pačių įvairiausių sūrių. Kokie pieno produktai yra geriausi? Kokie labiau tinka vaikams, kokie – suaugusiems? Ar yra vengtinų pieno produktų?

Prekybininkai sako, kad lietuviai gerti pieną mėgsta. Tą įrodo ir didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų duomenys – per mėnesį nuperkame virš 2,6 mln. litrų pieno.

Jei vertinsime maistinę vertę – jogurtas nėra labai kaloringas, suteikia sotumo jausmą, tad galima jį laikyti tikrai geru produktu.

Piene ir jo produktuose esantys baltymai – itin svarbi medžiaga, kurios apstu žmogaus vidaus organuose bei audiniuose. Dėl šios priežasties sportuojantys žmonės savo mitybos racione pradeda gausinti baltymingo maisto kiekį.

Tačiau ne visi pieno produktai yra gausūs baltymų. Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova teigia, kad tiek vaikams, tiek suaugusiems derėtų rinktis nesaldintus bei natūralius pieno produktus – pieną vietoje pieno gėrimo, natūralų jogurtą, kefyrą, norint saldėsio vietoje varškės sūrelio rinktis paprastą varškę su jogurtu ir vaisiumi.

Baltymai vaikų bei suaugusiųjų racione

Pasak Eglės Kliukaitės-Sidorovos, pratintis prie mažiau išraiškingų skonių reikia nuo jaunystės, nes pieno produktų vartojimo taisyklės vaikams ir suaugusiems yra iš esmės tos pačios, tačiau suaugusiems reikėtų rinktis ne per daug riebalų turinčius pieno produktus.

„Vaikams iki dviejų metų amžiaus riebalų kiekis maisto produktuose apskritai neturi būti ribojamas, nebent vaikas yra nutukęs, tačiau viskas priklauso nuo individualios situacijos – gal dėl to kalti ne riebalai, o angliavandeniai. Žinoma, valgant riebesnius pieno produktus reikėtų jų vartoti mažesnį kiekį, kaip antai 8–9 procentų riebumo graikiško jogurto. Taip pat į vaikų racioną galima įtraukti sūrio gabaliuką. Reikia atsižvelgti ir į amžiaus grupę“, – pasakojo dietologė.

Pasitaiko atvejų, kuomet organizmas netoleruoja laktozės, yra alergiškas pieno baltymui. Esant tokiai situacijai reikia ieškoti alternatyvų. Taip pat vertinant pieno produktus būtina atsižvelgti į žmogaus nutukimo lygį – įvertinant asmeninius faktorius galima individualiai koreguoti mitybą.

Auksinio produkto nėra

Eglė Kliukaitė-Sidorova mano, kad vieno auksinio pieno produkto, pralenkiančio kitus maistingumu, nėra. Vis dėlto dietologė paminėjo graikišką jogurtą, kaip iš tiesų gerą baltymų šaltinį.

„Natūraliame graikiškame jogurte gausu baltymų bei nėra pernelyg daug riebalų. Jei vertinsime maistinę vertę – jogurtas nėra labai kaloringas, suteikia sotumo jausmą, tad galima jį laikyti tikrai geru produktu. Tačiau vieno pagrindinio produkto neišskirčiau“, – teigė dietologė.

Įprastai dėl kažkokių priežasčių norint atsisakyti pieno produktų – ar tai būtų alergija, ar sprendimas tapti vegetaru ar veganu, reikia labai gerai įvertinti situaciją – ar bus kuo pakeisti visaverčius baltymus. Negalima leisti, kad iš raciono dingų kuri nors pagrindinė produktų grupė.

„Galime ne kiekvieną dieną valgyti pieno produktus, galime juos keisti į kiaušinius, dar kitokį baltymų šaltinį, tą pačią mėsą, žuvį, paukštieną, ankštines kultūras ar netgi kruopas. Tačiau visaverčių baltymų turi pieno produktai, kiaušiniai, mėsa bei paukštiena. Tai – aukštos kokybės baltymai, turintys visas būtinas aminorūgštis“, – teigė dietologė.

Lietuviams pieno produktai patinka

Kaip rodo „Maximos“ pardavimų duomenys, pienas atsiduria paklausiausių kasdienių prekių krepšelyje. Perkamiausi pieno produktai – pienas, glaistyti varškės sūreliai, grietinė ir sviestas. Gausų pieno ir jo produktų asortimentą siūlančio prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjai per mėnesį nuperka vidutiniškai 2,6 mln. litrų pieno.

„Mums yra įprasta, kad pieną geriame ne tik gryną, bet ir naudojame košėms, sriuboms, kavai, todėl ir pardavimų duomenys rodo, kad pieno suvartojimas išlieka stabilus ir jo nuperkama labai panašus kiekis kas mėnesį. Žinoma, šiandien mūsų pirkėjai gali patys pasirinkti, gerti pieną ar ne, o jo alternatyvų siūloma vis daugiau. Populiarėja sojų, migdolų, ryžių gėrimai, kurie pakeičia pieną, o tai yra itin aktualu žmonėms, kurie netoleruoja laktozės“, – teigė „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Pieno suvartojimas ir pardavimai išlieka stabilūs ištisus metus nepaisant sezoniškumo įtakos – nuo praėjusių metų gegužės iki šių metų balandžio mėnesio „Maximos“ pirkėjai pieną pirko labai panašiais kiekiais, o daugiausiai pieno nupirkta šių metų kovą – 2,8 mln. litrų.

„Sezoniškumas didesnės įtakos turi rauginto pieno ir rauginto pieno produktų pardavimams. Kefyro, rūgpienio, pasukų paklausa išauga gegužės – liepos mėnesiais. Neklysiu sakydama, kad pavasarį ir vasarą vienu populiariausių vienu populiariausių patiekalų tampa šaltibarčiai, o juk raugintas pienas yra vienas svarbiausių šaltosios lietuvių sriubos ingredientų“, – pridūrė V.Drulienė.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"