Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Mėsos pakaitalai viršija druskos normą

 
2018 10 27 10:00
pixabay.com nuotrauka

Daugiau nei ketvirtadalis ištirtų mėsainių, dešrų ir faršo pakaitalų viršijo didžiausią rekomenduojamą druskos normą. Iš viso 28 proc. 157 mėsos neturinčių produktų, ištirtų per sveikatingumo kampaniją „Action on Salt“, druskos kiekiu neatitiko Anglijos visuomenės sveikatos tarnybos rekomendacijų.

Kaip rašo „The BBC News“, per tyrimą nustatyta, kad didžiausių pažeidėjų produktai buvo druskingesni už Atlanto vandenyno vandenį. Anglijos visuomenės sveikatos tarnyba sakė, kad yra įspėjusi įmones, kaip svarbu laikytis rekomendacijų. Tačiau kampanija „Action on Salt“ paskatino imtis „neatidėliotinų veiksmų“, kad būtų galima labiau sumažinti druskos kiekį produktuose.

Iš visų mėsos pakaitalų, ištirtų per kampaniją „Action on Salt“, tik trijų kategorijų produktai turėjo mažai druskos. Bekono pakaitalas buvo sūriausias tarp visų produktų, po jo ėjo pjaustyta „mėsa“, o vegetariški mėsainiai buvo vidutiniškai sūresni nei tikri mėsainiai.

Kampanijos „Action on Salt“ mitybos specialistė Mhairi Brown sakė:“ Maisto pramonė užtikrino geresnį mėsos pakaitalų tiekimą, tačiau dabar dar turi pasistengti, kad tuose produktuose būtų kur kas mažiau druskos, bent jau mažiau už jų mėsos atitikmenis. Šis tyrimas skatina skubiai reikalauti, kad Anglijos visuomenės sveikatos tarnyba atgaivintų druskos mažinimo strategiją Jungtinėje Karalystėje.“

Kaip pabrėžė prof. Grahamas MacGregoras iš Londono Karalienės Marijos universiteto, druskos mažinimas yra ekonomiškai naudingiausia priemonė siekiant sumažinti mirčių ar kenčiančiųjų nuo insulto ir širdies ligų. Anglijos visuomenės sveikatos tarnybos atstovo prof. Louiso Levy'o teigimu, per pastarąjį dešimtmetį druskos vartojimas sumažėjo, tačiau dar reikia daug nuveikti, nes kai kuriuose maisto produktuose jos vis dar yra per daug.

Parengė Milda KNIEŽAITĖ

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"