Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJALŽ RENGINIAI
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Lengva apsinuodyti ir susigadinti atostogas

 
2018 07 22 12:00
Lietuvos žinių archyvo nuotrauka

Šiltuoju metų laiku dažnėja apsinuodijimų maistu, gėrimais, augalais – bet kuo, kas gali pakliūti į smalsių vaikų rankas ar burną. Dažniausiai apsinuodija judrūs 1–5 metų vaikai. Apsinuodijus sveikata sutrinka žaibiškai, praėjus vos kelioms sekundėms, minutėms ar valandoms nuo to laiko, kai į organizmą pateko nuodų. Pataria vaikų ligų gydytojas dr. Algimantas Vingras.

Kuo apsinuodijama

Suaugusieji dažniausiai apsinuodija cheminėmis medžiagomis, vaistais, alkoholiu arba jo surogatais, o vaikai paprastai sunegaluoja dėl maisto, kuris užkrėstas bakterijomis ir toksinais. Mikroorganizmų, kuriais galima užsikrėsti, gana daug. Tai salmonelės, stafilokokai, kai kurios kitos žarnyno bakterijos, botulizmo lazdelės. Šių mikroorganizmų protrūkio galima laukti netinkamai gaminant maistą. Ypač pavojingi gaminiai, kurie netinkamai apdorojami termiškai: trumpai kepami, verdami ar troškinami. Žarnynas ypač jautrus pasenusiam maistui, tad nekiškite vaikui vakarykščių kotletų ar sriubos, ypač vasarą.

„Žarnynas ypač jautrus pasenusiam maistui, tad nekiškite vaikui vakarykščių kotletų ar sriubos, ypač vasarą.“

Į pavojingų patiekalų sąrašą įtraukti kepsniai, kotletai, paštetai, blyneliai su mėsa, nevirintas kaimiškas pienas (parduotuvėje pirkto pieno virinti nereikia), atšilę ir vėl užšaldyti ledai, patiekalai su žaliais vištų kiaušiniais. Neretai produktai, nors ir gerai termiškai paruošti, užkrečiami per pjaustymo lenteles, peilius.

Kai kaltas ne maistas

Vaikas dar gali apsinuodyti vaistais, buities cheminėmis medžiagomis, benzinu ir žibalu, acetonu, kalio permanganato milteliais, vabzdžius naikinančiomis priemonėmis, smalkėmis, gyvsidabriu sudužus termometrui, išmetamosiomis automobilio dujomis. Jei tėvai atidūs, nuo šių apsinuodijimų vaiką tikrai apsaugos.

Vaikas taip pat gali apsinuodyti kieme ar sode paragavęs žolių ar pumpurų. Geriausia, jei sode, pievoje ar darže neleisite vaikui ragauti jokių neaiškių augalų ar uogų. Nevalia čiulpti nektaro iš nežinomų žiedų. Nužydėjus bulvėms, neleiskite žaisti su bulvių vaisiais (ant žiedkočių kabančiais žaliais apvaliais „pomidoriukais“). Tegul nežaidžia su nevirtomis pupelėmis ir jų neragauja.

Kuo blogi neprinokę vaisiai

Neprinokusiuose vaisiuose ir uogose yra daug rūgščių, kartumynų bei kitų sunkai virškinamų, organizmui neįprastų ir svetimų medžiagų. Jos dirgina skrandį ir žarnyną, dėl to organizmas stengiasi tų medžiagų atsikratyti – vaikas gali pradėti viduriuoti ir vemti. Vėmimo, viduriavimo atsiradimas nepriklauso nuo to, kiek buvo suvalgyta neprinokusių uogų ar vaisių. Tai gali būti ir vienintelė neprinokusių serbentų kekė. Vaikai neprinokusių uogų ar vaisių užvalgo todėl, kad juos vilioja neįprastas skonis, o maži ir šiaip viską kiša į burną ir taip tyrinėja aplinką (vieni išspjauna, kiti, deja, praryja), nemoka atskirti neprinokusios uogos nuo prinokusios.

Kaip suprasti, ar apsinuodijo

Apsinuodijęs vaikas atrodo mieguistas, vemia, jam silpna, svaigsta galva, skauda pilvą (labiau ties skrandžio duobute), gali krėsti šaltis, trumpam pakilti temperatūra. Netrukus dėl bakterijų išskirtų toksinų prasideda viduriavimas. Pilvo skausmai paprastai užeina bangomis. Po viduriavimo ar vėmimo trumpam pagerėja, paskui vėl ima raižyti pilvą. Sunkiai apsinuodijus atsiranda traukulių, vaikas gali net prarasti sąmonę. Laiku nepradėjus gydyti viduriavimo, būklė gali baigtis kraujo užkrėtimu (bakterijų toksinai pažeidžia žarnyno gleivinę, patenka į kraują ir sukelia gyvybei grėsmingą būklę – sepsį). Todėl, be organizmo veiklos atkūrimo skysčiais, gali būti skiriamas ir gydymas antibiotikais.

Dažnai būna taip, kad visa šeima valgė tą patį, o apsinuodijo tik vaikas. Natūralu – vaiko virškinamasis traktas kur kas jautresnis įvairioms medžiagoms, taigi – ir bakterijoms, galinčioms sukelti apsinuodijimą.

Kaip padėti

Jei vaikas mažas, o apsinuodijimo požymiai – ryškūs, reikia skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą. Vienkartinis vėmimas ar porą kartų laisvesni viduriai paprastai nesutrikdo bendros vaiko būklės, tačiau vaiką reikia stebėti. Nedera siūlyti valgyti – svarbiausia pasistengti, kad vaikas daug gertų. Reikia sugrąžinti vemiant ar viduriuojant prarastą druskų ir vandens kiekį, išplauti organizmą, jei į jį pateko jam nepriimtinų medžiagų. Kai tik būklė pagerės, vaikas pats paprašys valgyti. Tačiau jei vėmimas ar viduriavimas kartojasi, vaikas atsisako gerti jam duodamą pasaldintą vandenį ar atsirado kitų požymių – pakilo temperatūra, pablyško oda ar jis pradėjo skųstis pilvo skausmu, pūtimu, – būtina gydytojo konsultacija ir jo skirtas gydymas. Važiuodami pas gydytoją pasiimkite, jei įmanoma, tų uogų, vaisių ar augalų, kuriais, jūsų įtarimu, gali būti apsinuodijęs vaikas.

Kaip patikrinti maistą

Suprasti, ar maistas pasenęs, gana sunku – gali atrodyti gražiai, bet būti sugedęs. Nešviežias maistas gali turėti jam nebūdingą kvapą, skonį, būti pažliugęs, apdegęs ar gausiai apibarstytas prieskoniais. Perkant visada būtina atidžiai perskaityti gaminio etiketę, pažiūrėti, iki kada galioja, ar nepažeista pakuotė.

„Stop“ pakelės maistui

Nederėtų maitintis mažose pakelių užeigėlėse, nes gali tekti suvalgyti seno, kelis kartus šildyto ar kitaip paveikto maisto. Ypač pavojingos įvairios mišrainės, pyragaičiai su džemu, kremu, uogiene, taip pat padažai, paštetai, rūkyti gaminiai (neaišku, kiek ir kokioje aplinkoje buvo laikomi), žuvų gaminiai, vietiniai maitinimo įstaigos nealkoholiniai gėrimai, kurie gali būti surūgę ar su pridėtiniu cukrumi.

Mažiausiai pavojingas šiltas šviežias maistas, kurį kliento pageidavimu gali pagaminti pakelės maitinimo įstaigos. Poilsiaujant gamtoje kūdikiams ir mažiems vaikams geriausiai tinka pramoniniu būdu pagaminti patiekalai, kurie iki naudojimo buvo uždaryti sandariuose indeliuose.

Parengta bendradarbiaujant su „Mamos žurnalu“

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"