Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Kas sieja depresiją ir šokoladą?

 
2018 03 19 13:05
pixabay.com nuotrauka

Nuo depresijos kenčiantys žmonės suvalgo dvigubai daugiau šokolado nei to neišgyvenantys žmonės, rašoma PsyBlog‘e. Kuo sunkesnė depresija, tuo daugiau šokolado suvalgoma, teigiama viename tyrime.

Tyrime dalyvavo apie 1000 žmonių; domėtasi, kaip dažnai jie valgo šokoladą bei ar kenčia nuo depresijos. Rezultatai skelbia: depresija sergantys žmonės, tiek vyrai, tiek moterys per mėnesį suvalgo maždaug dvylika šokoladinių batonėlių atitinkantį šokolado kiekį. Vienu kartu suvalgomas maždaug vieną šokoladinį batonėlį atitinkantis šokolado kiekis. Depresija nesergantys žmonės per mėnesį suvalgo maždaug penkis šokoladinius batonėlius atitinkantį šokolado kiekį.

„Šiuo tyrimu patvirtiname jau seniai sklaidžiusius įtarimus, esą nusiminę ar liūdni žmonės užsimano suvalgyti šokolado. Vis dėlto, šįkart neanalizavome, ar šokoladas padėdavo žmonėms jaustis geriau ir ramiau, o gal kaip tik situaciją dar labiau pablogindavo“,– pasakojo tyrimo autorė Beatrice Golomb.

Svarstoma, ar šokoladas išvis gali kaip nors paveikti depresiją jaučiančius žmones.

„Nors suvalgius šokolado išauga kofeino, riebalų kiekis kraujyje ar žmogus pasijaučia energingesnis, šiuo atveju tai nieko nelėmė“.

Dar vienas tyrimas atskleidė, kad šalyse, kuriose įvykdoma daugiausiai savižudybių ar žmogžudysčių, suvalgoma ir daugiausiai šokolado. Tai leidžia numanyti, kad vis dėlto ryšio tarp depresijos ir šokolado esama.

Kita vertus, įrodyta, kad daugiau šokolado suvalgančios šalys gali pasigirti turinčios daugiau Nobelio premijos laimėtojų. Galime tikrai neabejoti – būtent juodasis šokoladas, kuriame gausu flavanoidų, gerina smegenų veiklą.

Parengė Giedrė Izabelė Janušaitė

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"