Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJALŽ RENGINIAI
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Mėsininkų kova su vegetarais

 
2018 08 31 6:00
Vis daugiau šefų pasaulyje kuria vegetariškus "mėsainius". /
Vis daugiau šefų pasaulyje kuria vegetariškus "mėsainius". / AFP/Scanpix nuotrauka

Baimindamasis neramumų, Prancūzijos Kalė miestas neleido surengti planuoto veganų festivalio. Jo organizatoriai skundėsi sulaukę medžiotojų ir ūkininkų grasinimų. Mėsos tradicijomis garsėjančioje Prancūzijoje stiprėja nepasitikėjimas aktyvistais, agresyviai agituojančiais atsisakyti mėsos.

Veganų festivalis turėjo vykti rugsėjo 8 dieną, bet Kalė merija nedvejodama atšaukė renginį, nes gavo pakankamai informacijos, kad per jį bus sutrikdyta viešoji tvarka, galimi neramumai. Miesto valdžia pabrėžė, kad jos sprendimas niekaip nesusijęs su renginio tema, o tik su saugumu.

Dar neseniai Prancūzijoje buvo sunku rasti restoranų valgiaraščiuose patiekalų be mėsos, bet veganizmas ir vegetarizmas po truputį plinta, gyvūnų teisių aktyvistai sulaukia daugiau žiniasklaidos dėmesio. Liepą Prancūzijos mėsininkai kreipėsi į vidaus reikalų ministrą, prašydami apsaugoti juos nuo smurto ir bauginimų, kuriuos patiria iš veganų, „siekiančių primesti savo gyvenimo būdą ir net savo ideologiją didžiajai daugumai žmonių“.

Demonstracija Paryžiuje reikalaujant uždaryti visas skerdyklas ir nutraukti gyvūnų išnaudojimą.Sipa/Scanpix nuotrauka
Demonstracija Paryžiuje reikalaujant uždaryti visas skerdyklas ir nutraukti gyvūnų išnaudojimą.Sipa/Scanpix nuotrauka

Kelios mėsinės balandį buvo nusiaubtos ir apipurkštos netikru krauju šiauriniame Aukštutinės Prancūzijos regione. Mėsininkų konfederacijos CFBCT teigimu, tokių precedentų būta ir pietiniame Oksitanijos regione. Grafičiais ir lipdukais buvo išdarkyta mažiausiai 15 parduotuvių. Šiemet kovą viena gyvūnų teisių aktyvistė buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl pranešimo feisbuke apie prekybos centro mėsininką, nužudytą per islamistų teroro aktą. „Jūs šokiruoti, kad žudiką nužudė teroristas, – parašė žiniasklaidos kaip Myriam įvardyta moteris. – Bet ne aš. Nejaučiu jam jokios užuojautos, tai tik teisingumas.“

Ūkininkai, parduodantys mažiau mėsos, siekia paveikti prezidento Emmanuelio Macrono centristinę vyriausybę, kad priemonės, skirtos mėsos vartojimui mažinti, būtų sustabdytos. Parlamentas jau atmetė pasiūlymą, kad mokyklose bent kartą per savaitę būtų privaloma tiekti mokiniams vegetarišką maistą. Maisto gamintojai taip pat kovoja, kad būtų uždrausta „pjausniu“, „filė“, „bekoniena“ ar „dešrele“ vadinti produktus be mėsos.

Mėsininkai kaltina karingus veganus mėginant sunaikinti prancūzų mėsos valgymo tradicijas – ištisą prancūziškos kultūros dalį. Federacijos vadovas Jeanas-François Guihard'as jų išpuolius vadina teroro forma. Mėsininkai ir mėsinės nuo seno yra svarbi prancūzų gyvenimo dalis. 2016 metų tyrimas parodė, kad tik maždaug 3 proc. Prancūzijos gyventojų yra vegetarai.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"