Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Liuciferio piršteliai – delikatesas iš vandenyno

 
Vėžiagyviai neišvaizdūs, bet labai skanūs. 
Vėžiagyviai neišvaizdūs, bet labai skanūs.  cm-mafra.pt nuotrauka

Šiurpios išvaizdos vėžiagyviai (Pollicipes pollicipes), gyvenantys ant uolų Portugalijos pietvakarinėje pakrantėje, dar yra žinomi kaip Liuciferio piršteliai.

Šie gyviai kartais pavadinami vandenyno trumais, nes yra reti, brangūs ir juos rinkti pavojinga. Vėžiagyviai būna įsitaisę po vandeniu ant uolų, kurias talžo galingos bangos. Pasakojama, kad net įgudę rinkėjai ne visada sugeba išvengti traumų.

Portugalijoje per metus išduodama tik 80 leidimų rinkti šiuos vėžiagyvius. Be to, asmuo per dieną gali surinkti ne daugiau kaip 15 kilogramų. Priklausomai nuo kokybės ir dydžio, vienas kilogramas Liuciferio pirštelių gali kainuoti 30–60 eurų.

Portugalijos ir Ispanijos restoranuose lėkštė Liuciferio pirštelių kainuoja apie 100 eurų. Nepaisant atgrasaus pavadinimo ir ne itin apetitą keliančios išvaizdos, jūrų gėrybių gerbėjai tikina, kad vandenyno trumų titulas jiems skirtas ne veltui.

Portugalų teigimu, vienintelis teisingas būdas, kaip juos paruošti – virti sūdytame vandenyje tiek laiko, per kiek yra sukalbama malda „Tėve Mūsų“. Tai neturėtų trukti ilgiau kaip minutę. Tuomet Liuciferio piršteliai apšlakstomi citrinos sultimis, laužiami ir skanaujama po kiautu esanti mėsa.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"