Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Jūros agurkai – vandenynų turtai

 
Šie gyviai, priklausomai nuo rūšies, gali užaugti iki 40 cm ilgio.
Šie gyviai, priklausomai nuo rūšies, gali užaugti iki 40 cm ilgio. blueventures.org nuotrauka

Jūros agurkai galbūt ir nėra patys dailiausi gyviai, tačiau jie labai vertinami ir kartais pavadinami vandenynų trumais.

Kinijoje gyvenantys gurmanai moka milžiniškus pinigus už šiuos dygiaodžius bestuburius gyvūnus. Kilogramas džiovintų jūros agurkų siekia apie tūkstantį dolerių (maždaug 860 eurų). Kinai tiki, kad jie veikia kaip afrodiziakai ir yra itin naudingi vyrų sveikatai.

Madagaskaro pakrančių gyventojai, padedami organizacijos „Blue Ventures“, vis drąsiau verčiasi jūros agurkų auginimu. Žmonės įrengia jūroje specialius aptvarus ir net visą parą juos saugo nuo piktavalių, jei šie taikytųsi nugvelbti vandenynų vertybių.

Jūros agurkai labai svarbūs jūros ekosistemai. Kaip sakė Edinburgo universiteto mokslininkė Kathryn Taylor, didelės teritorijos aplink Madagaskarą jau išžvejotos, tad jūros agurkai yra itin naudingi augalijai, nes veikia kaip natūralūs filtrai.

„Jie pilni smėlio, dvelkia žuvimis, o skonis nėra įsimintinas. Dėl to jūros agurkus labai sudėtinga tinkamai paruošti“, – rašoma vienoje Kinijos kulinarijos knygų. Virtuvės šefams tenka gerokai pavargti, kol pavyksta nuvalyti šiuos gyvius ir suteikti jiems skonio. Jūros agurkai valgomi ir neapdoroti, bet dažniau troškinami, kepami, gruzdinami, iš jų daromi net traškučiai.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"