Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Egipte rastas seniausias pasaulyje sūris

 
Tūkstantmečius brandintas sūris buvo pagamintas iš karvės ir avies arba ožkos pieno. / 
Tūkstantmečius brandintas sūris buvo pagamintas iš karvės ir avies arba ožkos pieno. /  Reuters/Scanpix nuotrauka

Kada brandintas sūris tampa pernelyg subrandintas? Grupė archeologų turbūt to klausė savęs, kai Egipte atrado 3,2 tūkst. metų senumo sūrio likučių.

Pieno produktas buvo rastas 13-ajame amžiuje prieš Kristų senovės miesto Memfio meru buvusio Ptahmeso kape. Remiantis žurnale „Analytical Chemistry“ išspausdintu straipsniu, tai gali būti pats seniausias pasaulyje kietasis sūris.

„Produktas buvo įvyniotas į drobę ir rastas sudužusiame inde, – teigė vienas iš straipsnio autorių Endrico Greco iš Katanijos universiteto Italijoje. – Archeologai įtarė, kad tai turbūt kapavietės savininkui paliktas maistas, ir nusprendė paprašyti atlikti cheminę analizę.“

Buvo nustatyta, kad tai kietojo sūrio, pagaminto iš karvės ir ožkos arba avies pieno, likučiai. Mokslininkai taip pat aptiko bakterijų, galinčių sukelti bruceliozę – per nepasterizuotus pieno produktus gyvulių žmonėms perduodamą ligą.

Nors rastas sūrio pavyzdys gali būti pavojingas sveikatai, pasak dr. E. Greco, senovėje žmonės šį pieno produktą vartojo kaip vaistą. „Tačiau iki šiol mes nežinome, ar jis tikrai buvo senovės egiptiečių kasdienybės dalis“, – teigė mokslininkas.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"