Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Ar tikrai pilvas auga nuo alaus?

 
AFP/Scanpix nuotrauka

Alaus pilvas – ne vieno žmogaus problema. Savaime aišku, kad alkoholio vartojimas yra susijęs su visa eile sveikatos problemų ir alaus pilvas yra mažiausia iš jų. Bet ar tai tik nėra mitas? Kaip alus, gėrimas turintis ne tiek jau daug kalorijų, gali sugadinti liemens linijas?

Vidutinėje alaus porcijoje yra 150 kalorijų – ne tiek jau daug, jas sudeginti galima labai greitai. Visgi, alaus pilvas nėra mitas. Viena iš priežasčių, kodėl alaus mėgėjai užsiaugina viršsvorį yra tai, kad vienos alaus porcijos dažniausiai neužtenka – vieno pasisėdėjimo metu išgeriami keli buteliai. Alkoholis taip pat sukelia apetitą, o alus dažniausiai yra lydimas nesveikų užkandžių.

Tačiau didžiausia priežastis, kodėl alus užaugina negražų pilvą yra ta, kad alkoholį pajutęs organizmas nustoja deginti riebalus. Alkoholis patenka į kraują ir yra apdorojamas kepenyse. Šio proceso metu išsiskiria acetatai ir acetaldehidas. Juos pajutęs kūnas nustoja deginti riebalus ir visas jėgas sutelkia šių medžiagų šalinimui. Ironiška, bet tuo pat metu susiformuoja acetilo kofermentas A, kuris taip pat yra riebalai.

Žmogaus organizmas sunkiai apdoroja alkoholį – per valandą pašalina 15–30 ml. Pintoje alaus, kurio alkoholio tūris yra apie 4 %, yra maždaug 22,7 ml alkoholio. Tai reiškia, kad organizmas riebalus deginti pradės tik maždaug po valandos, visą šį laiką pats augindamas riebalinį sluoksnį. Kuo daugiau ir kuo stipresnio alaus žmogus išgeria, tuo daugiau riebalų jo organizme kaupiasi. Todėl tos 150 kalorijų, kurias sudaro ir cukrus, nesunkiai prisideda prie svorio augimo.

Taigi, alaus pilvas nėra mitas. Visgi, kažin ar dėl jo iš tikrųjų galima kaltinti gėrimą. Žmonės su alaus buteliu rankoje dažnai atsipalaiduoja, tačiau, nebent jie turi priklausomybės problemų, vėliau jie gali daugiau pajudėti ir sudeginti priaugtus riebalus. Kitaip tariant, gyvenimo būdas, kurį pasirenka žmogus, iš tikrųjų yra vienintelis svorio augimo kaltininkas, jei nėra kitų sveikatos sutrikimų.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"