Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
LIETUVA

Į Žuvintą užklydo retų paukščių

 
2011 07 16 0:00

Žuvinto biosferos rezervatas nepaliauja stebinti gamtininkų. Jame įsikūrė šiam regionui nebūdingi į Raudonąją knygą įrašyti paukščiai.

Urvinių ančių poros sprendimas lizdaviete pasirinkti seklią balą - malonus ornitologinis atradimas Žuvinto rezervato darbuotojams. "Tikra mįslė, kodėl šie jūriniai paukščiai susisuko lizdą mūsų pievose", - stebėjosi rezervato direktorius Arūnas Pranaitis. Anot jo, paprastai urvinės antys apsigyvena pajūrio įlankose, kur gausu urvų, plyšių, suteikiančių lizdui priedangą.

Žuvinte neįprastas antis pirmasis pastebėjo vietos ūkininkas. Paukščių pora išperėjo net devynis pūkuotus mažylius. Gamtininkai, suskaičiavę gausią plunksnuotųjų vadą, iš pradžių nerimavo, kad neužeitų sausra ir neišdžiovintų vos pusmetrį gylio siekiančios balos. Kita grėsmė urviniams ančiukams - vilkai ir lapės.

Urvinės antys - palyginti dideli paukščiai, primenantys nedideles žąsis, bet turintys kontrastingą plunksnų apdarą. Antis ir antinas yra labai panašių spalvų, tik patelės galvos plunksnos kiek šviesesnės. Be to, jos neturi įspūdingo gumbo virš snapo. Urvinės antys gana gausiai gyvena sekliose Vakarų Europos pajūrio įlankose, o Lietuvoje jos retos, įrašytos į Raudonąją knygą. Manoma, kad mūsų krašte peri apie 40-50 porų urvinių ančių. Beveik išimtinai savo lizdavietėms jos pasirenka Kuršių neriją, dvi poros yra pastebėtos Gargždų karjere. "Neabejoju, kad urvinės antys tik atsitiktinai apsistojo Žuvinte, tokios gyvenimo sąlygos nėra įprastos jų rūšiai", - teigė A.Pranaitis.

Dar viena maloni staigmena Žuvinte dirbantiems specialistams - neseniai čia pastebėtas itin retas paukštis - stulgys. Paslaptingasis sutemų sparnuotis taip pat įtrauktas į Raudonąją knygą.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"