Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISEKONOMIKASPORTASĮDOMYBĖSGIMTASIS KRAŠTASISTORIJA
ŽMONĖSGAMTA IR AUGINTINIAIŠEIMA IR SVEIKATAMOKSLAS IR ITKULTŪRAŠVIETIMASGYNYBAPOPIEŽIAUS VIZITASMULTIMEDIJA
JURGOS VIRTUVĖ

Pasaulio tautų patirtis: karštai vasaros dienai

 
2018 06 17 6:00
Akvilės Ben Haim ir pixabay.com nuotraukos

Atšilus orams ir atėjus vasaros šventėms daugelis mūsų skuba susibėgti su šeima ar draugais. Tačiau rengiantis tokiam susitikimui kartais tikru galvos skausmu tampa valgiaraštis. Juk kylant termometro stulpeliui stovėti prie puodų norisi vis mažiau, o ir patys suprantame, kad sunkūs karšti patiekalai vasarą – ne pats geriausias pasirinkimas.

Mes, lietuviai, šiltu oru mėgaujamės tik keletą mėnesių per metus, tuo metu kitos pasaulio tautos karščius turi tverti kone ištisus metus. Kokiais patiekalais gaivinasi kitų kraštų žmonės ir kokių mitybos taisyklių jie laikosi? Kad nereikėtų sukti galvos ir visą vasarą valgyti vien šaltibarščius, siūlome keletą kitose šalyse populiarių, paprastų ir gaivių patiekalų receptų.

Ispaniška šaltsriubė – gaspačas

Šiltųjų kraštų gyventojai jau seniai suprato, kad vasarą geriausia valgyti lengvus, iš šviežių daržovių ar vaisių pagamintus patiekalus. Vienas tokių pavyzdžių galėtų būti gaspačas – saulėtoje Ispanijoje populiari šaltsriubė, dažniausiai gaminama karštuoju metų laiku.

Gaspačas kilęs iš Andalūzijos regiono. Senais laikais jis buvo gaminamas tiesiog iš duonos, vandens, česnakų, alyvuogių aliejaus ir kelių daržovių, viską sutrinant didžiuliame mediniame puode. Dėl maistingumo ir gaivinamųjų savybių šį patiekalą labai mėgo vynuogynuose ar alyvmedžių plantacijose plušantys darbininkai.

Šiandien gaspačo sudėtis gali skirtis priklausomai nuo sezono, šaldytuvo turinio ar tiesiog nuotaikos. Tačiau dažniausiai iš daugybės pomidorų, agurkų ir paprikų gaminama raudonoji šaltsriubė. Kiti populiarūs ingredientai gali būti avokadai, arbūzai, melionai arba vynuogės.

Gaspačas ant stalo tiekiamas atšaldytas. Šią gaivią sriubą iš įvairių sezoninių daržovių ar vaisių galime pasigaminti ir patys.

Pomidorinis gaspačas su arbūzu

Jums (2–4 žmonėms) reikės:

4 pomidorų,

1 agurko,

1 geltonosios paprikos

3 skiltelių česnako,

0,5 arbūzo (arba maždaug keturių stiklinių pjaustyto),

ryšulėlio žalumynų – mėtų, bazilikų ar krapų,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

prancūziško batono,

šlakelio alyvuogių aliejaus,

šlakelio acto.

Kaip gaminti?

Pirmiausia pasiruošiame daržoves. Pomidorus nuplikome, nulupame ir supjaustome mažais kubeliais. Agurką nulupame ir smulkiai supjaustome. Iš arbūzo išimame sėklytes, minkštimą susmulkiname. Supjaustome papriką, česnaką, žalumynus ir kartu su kitais ingredientais metame į maisto smulkintuvą.

Pagal skonį įberiame druskos ir pipirų, įpilame alyvuogių aliejaus ir acto. Jeigu masė tirštoka, galima įpilti šiek tiek virinto vandens. Sutrintą masę pilame į puodą ir paliekame šaldytuve kelioms valandoms.

Kol gaspačas vėsta, pasiruošiame skrebučius: kubeliais supjaustome prancūzišką batoną ir kartu su aliejumi šiek tiek paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje. Gaspačą patiekiame mažuose indeliuose sykiu su batono skrebučiais ir šiek tiek žalumynų. Dar galima įmesti kelis kubelius ledo.

Humusas ir izraelietiškos salotos

Izraelyje, kaip ir kitose karšto klimato šalyse, vasarą valgomas lengvas ir daugiausiai šaltas maistas. Ant izraeliečio stalo paprastai galima rasti įvairių salotų, sūrio, duonos, tuno, kiaušinių, alyvuogių ir vaisių. Humusas taip pat labai populiarus – nors tai nėra išskirtinai vasaros patiekalas, jis puikiai tinka šiltajam sezonui, nes yra gana lengvas, sveikas, bet kartu ir maistingas.

Izraelietiškas humusas gaminamas iš avinžirnių, sezamų pastos (tahini), alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir kelių prieskonių. Dažniausiai jis valgomas su pita ir šviežiomis daržovių salotomis – tai kita izraelietiškos virtuvės klasika.

Atrodytų, kiekviena tauta moka pagaminti paprastas daržovių salotas, tačiau Izraelyje jos ypač gaivios. Gaminamos iš smulkiai pjaustytų pomidorų, agurkų, raudonųjų svogūnų, paprikų, žalumynų ir gardinamos citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi. Šios salotos – puikus pasirinkimas karštą vasaros dieną.

Humusas su žalumynais

Jums (4–6 žmonėms) reikės:

0,5 kg džiovintų avinžirnių,

1 indelio sezamų pastos (400 g),

1 citrinos,

šaukštelio malto kumino,

žiupsnelio druskos,

šlakelio alyvuogių aliejaus,

saujos šviežių kalendrų.

Kaip gaminti?

Pirmiausia reikia pasiruošti avinžirnius – užpilti vandeniu ir palaikyti užmerkus per naktį (arba maždaug 14 val.). Išbrinkusius avinžirnius nuplauname šaltu vandeniu ir verdame ant silpnos ugnies uždengtame puode tol, kol taps visai minkšti (gali užtrukti 1–2 val.). Išvirusius avinžirnius nukošiame, tačiau nuovirą pasiliekame. Saujelę avinžirnių atsidedame (jais papuošime humusą), o likusius sumetame į maisto smulkintuvą.

Ten pat įspaudžiame citrinos sulčių, sukrečiame sezamų pastą ir įberiame šiek tiek druskos bei kuminų. Viską susmulkiname iki vientisos masės. Jeigu ji per tiršta, įpilame šiek tiek likusio avinžirnių nuoviro. Paruoštą humusą dedame į gilią lėkštę, pabarstome malta paprika, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir papuošiame smulkintomis kalendromis bei atsidėtais avinžirniais. Galima valgyti su duona arba įvairiomis daržovėmis.

Izraelietiškos salotos su mėtomis

Jums (4–5 žmonėms) reikės:

2 pomidorų,

2 agurkų

1 raudonosios paprikos,

1 geltonosios paprikos,

1 raudonojo svogūno (pasirinktinai),

ryšulėlio šviežių mėtų,

1 nedidelės citrinos,

šlakelio alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Kaip gaminti?

Pomidorus, agurkus, paprikas ir svogūną supjaustome smulkiais kubeliais ir sumetame į salotinę. Čia pat sudedame mėtos lapelius, išspaudžiame citrinos sultis ir pašlakstome alyvuogių aliejumi. Pagal skonį dedame drukos ir pipirų, viską gerai išmaišome. Izraelietiškas salotas galima valgyti tiek vienas, tiek kaip garnyrą prie humuso arba kitų patiekalų.

Lengvas indiškas jogurto kokteilis

Gaivūs jogurto kokteiliai populiarūs daugelyje karšto klimato kraštų, ypač Artimuosiuose Rytuose, Kaukaze ir Balkanuose. Turkija savo nacionaliniu gėrimu laiko rūgštoką, iš jogurto, vandens, druskos ir mėtų gaminamą airaną, šiek tiek panašų į mūsiškį kefyrą.

Indijoje ypač populiarus lasis – šaltas jogurtinis gėrimas, karštomis dienomis dažniausiai geriamas per pietus. Kiekviename Indijos regione ir net kiekvienoje šeimoje gaminamas lasis skiriasi, tačiau tradicinis sūraus skonio kokteilis dažniausiai daromas iš jogurto, vandens, druskos ir kuminų. Į saldesnį lasį dedama cukraus, rožių vandens ir įvairių vaisių – citrinų, braškių ar mangų.

Lasis Indijoje vertinamas dėl daugelio naudingųjų savybių. Šis kokteilis ne tik atgaivina, bet ir lengvina virškinimą, be to, yra labai maistingas. Gaivųjį lasį iš įvairių sezoninių vaisių ar uogų lengvai galime pasigaminti namie.

Indiškas braškių lasis

Jums (2 žmonėms) reikės:

300 ml natūralaus jogurto,

100 ml virinto vandens,

300 g šviežių braškių,

žiupsnelio šviežių mėtų,

šaukštelio cukraus arba medaus (nebūtina).

Kaip gaminti?

Braškes supjaustome ir sumetame į maisto smulkintuvą kartu su natūraliu jogurtu, virintu vandeniu ir mėtomis. Jei norisi daugiau saldumo, galima įdėti cukraus ar medaus (pagal skonį). Viską sutriname iki vientisos masės. Lasį patiekiame atšaldytą. Beje, galima įmesti ir kelis ledo kubelius.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
JURGOS VIRTUVĖ
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklama
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITReklaminiai priedai
PasaulisPopiežiaus vizitasSportasŠeima ir sveikataPrenumerata
ŠvietimasTrasaŽmonės#ATEITIESLYDERIAIPrivatumo politika
#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNR#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"