Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
GAMTA IR AUGINTINIAI

Prieskoninių žolelių TOP 5: kaip jas auginti ant palangės

 
2018 04 26 19:36
Bazilikas - viena iš populiariausių prieskoninių žolelių / 
Bazilikas - viena iš populiariausių prieskoninių žolelių /  pixabay.com nuotrauka

Žaliuojančios prieskoninės žolelės – krapai, petražolės, bazilikai ar švieži svogūnų laiškai – yra laikomi pavasario simboliu. Galima išskirti penkias lietuvių mėgstamiausias prieskonines žoleles, apie kurių auginimą namuose verta kai ką sužinoti, rašoma pranešime spaudai.

Krapai

Daugumą prieskoninių žolelių galima užsiauginti ir ant palangės, tačiau norint nuolatos namuose skabyti krapų juos reikės itin dažnai sėti iš naujo, nes šis augalas yra vienmetis ir greitai peraugantis, o nuskabius šakeles, jos nebeatauga.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė teigia, kad krapai – itin lepi prieskoninė žolelė: „Ji ypač lepi, jei auginate ne darže, o ant savo virtuvės palangės. Krapus reikia dažnai laistyti, tačiau stengtis neperlaistyti. Ši prieskoninė žolelė puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams, sriuboms pagardinti ir, žinoma, šaltibarščiams, kur krapai karaliauja.“

Svogūnų laiškai

Yra paplitęs ne vienas būdas, kaip patiems ant palangės užsiauginti svogūnų laiškų, bene populiariausias jų – įdėti svogūną ant indo su vandeniu arba pasodinti svogūną į žemę lovelyje ar vazonėlyje. „Norint užsiauginti svogūnų laiškų merkiant juos į vandenį, reikėtų nepamiršti, kad vanduo turi apsemti tik apatinę svogūno dalį. Tokiu būdu svogūnas jau po keleto dienų išleis šaknis ir pradės auginti laiškus“, – patarimais dalijasi V. Drulienė.

Petražolės

Pasak V. Drulienės, petražolės yra paklausios ištisus metus, nes tinka daugelio patiekalų paskaninimui ir papuošimui: „Petražolės yra ne tik itin subtilų skonį turintis prieskoninis augalas, bet ir vitaminų šaltinis – jose gausu vitamino C.“

Bazilikas

Populiariausių prieskoninių žolelių sąraše svarbią vietą užima kvapnieji bazilikai, kuriuos žmonės perka ir sufasuotus, ir augančius vazonėliuose. „Jei baziliką auginate vazonėlyje, nepamirškite, kad šį augalą reikia dažnai laistyti, mat per stambius ir plačius lapus jis greitai išgarina drėgmę. Ši prieskoninė žolelė dažnai naudojama ruošiant italų virtuvės patiekalus, taip pat su patiekalais, kurių sudėtyje yra pomidorų, puikiai tinka paskaninti salotoms. Puikus skonis išgaunamas baziliką derinant kartu su česnakais ir petražolėmis“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė.

Mėta

Šią prieskoninę žolelę lietuviai vis dažniau atranda gamindami patiekalus ir ją naudoja ne tik arbatai. Mėta puikiai tiks norint suteikti gaivos patiekalams, tačiau ja gali būti gardinami ir tradiciniai cepelinai su varške, įvairios trintos sriubos, salotos ar net glotnučiai.

„Ant namų palangės žaliuojantys vazonėliai su prieskoniais puikiai tiks ne tik patiekalams gardinti. Jie papuoš jūsų namus, suteiks jiems pavasariškumo, gaivos ir džiugins akį, o galbūt net ir uoslę“, – priduria V. Drulienė.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
GAMTA IR AUGINTINIAI
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"