Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
EKONOMIKA

Vigių kaimo ūkininkai neperina tik stručių

 
2018 03 17 12:00
Šiuo metu ūkyje jau perinami 169 žąsiukai ir 60 viščiukų.
Šiuo metu ūkyje jau perinami 169 žąsiukai ir 60 viščiukų. pixabay.com nuotrauka

Kauno rajono Vigių kaimo ūkininkai Irena ir Laimutis Ragulskiai inkubatoriuose perina įvairiausius paukščius. Pirmųjų viščiukų išsiritimo simboliškai laukiama prieš šv. Velykas. Ūkininkai nesigaili pasirinkę neįprastą veiklos kryptį.

Perėjimo sezonas Vigių kaime tradiciškai prasideda arba paskutinį vasario, arba pirmąjį kovo mėnesio antradienį. Šiemet pirmieji šimtas žąsų kiaušinių į inkubatorių sudėti vasario 27 dieną. Šiuo metu ūkyje jau perimi 169 žąsiukai ir 60 viščiukų.

„Pirmieji išsiris viščiukai, ir kaip tik šv. Velykoms“, ‑ sakė Irena Ragulskienė. Ar akimirkos, kai skilus kiaušiniui pasigirsta paukščiuko cypsėjimas, vis dar jaudina? „Mes jau pripratome, paukščiukų ritimosi stebuklas tapo kasdienybe“, – šypsodamasi tikino moteris.

Kaip pažymėjo ūkininkė, žmonės kaimuose vis dar augina žąsis, antis ir vištas. Į Vigių kaimą kiaušiniai perinti atvežami ne tik iš įvairių Lietuvos vietų, bet ir įvairiais kiekiais – nuo 10 iki 10 tūkstančių. Susikooperavę užsakovai kiaušinius veža ne tik iš aplinkinių, bet ir iš tolesnių – Vilniaus rajono, Šalčininkų, Kupiškio, Šilutės rajonų, juk vežti perinti 10 kiaušinių tokius atstumus tikrai neapsimoka. „Dažniausiai perinami kelių rūšių paukščiai, jie išsirita skirtingu metu, todėl atsiimti jauniklių tenka atvažiuoti du ar net keturis kartus. Kartais susitariame ir už atitinkamą kainą paukščiukus palaikome, kol išsirita visi“, – pasakojo ūkininkė.

Pernai Ragulskiai išperino per 50 tūkst. paukščių. Skirtingai nei ankstesniais metais, jie turėjo vieną itin stambų užsakovą, jam perino 40 tūkst. rudų mėsinių viščiukų.

Ilgiausiai laukia muskusinių ančių

„Periname visus šalyje auginamus paukščius, tik stručių kol kas neteko, o fazanus inkubuoti sekasi gana sėkmingai“, – pasakojo moteris. Užaugę fazanai naudojami ne tik mėsai, bet ir medžioklei. Pasak ūkininkės, matyt, į Lietuvą vėl grįžta stručių auginimo mada, nes šiemet sulaukė kelių skambučių dėl šių paukščių perinimo. Tačiau pasiūlymo teko mandagiai atsisakyti – stručių kiaušiniams reikėtų specialių padėklų, kitokių temperatūros ir drėgmės režimų inkubatoriuje. Dėl 10 ar daugiau kiaušinių per metus investuoti į stručiams inkubuoti pritaikytą liniją neapsimoka.

Taip pat jaučiamas ir didėjantis susidomėjimas putpelėmis. Būtent putpeliukams reikia mažiausio inkubavimo laikotarpio – 16 parų. Viščiukai išsirita per 21 parą. Ančiukų ir kalakučiukų perėjimo laikas sutampa ir trunka 28 paras. Ilgiausiai – 35 paras – tenka laukti muskusinių ančių.

Per porą ūkininkavimo dešimtmečių pasitaikė užsakovų, kurie atvežė perinti kiaušinius, o patys dingo kaip į vandenį. „Buvo tokių, kad atsišaukė, kai žąsys jau buvo užaugintos ir parduotos, tada draugiškai susitarėme, ir atidaviau iš ūkio kiaušinių išperintus žąsiukus. Tačiau buvo ir taip, kad užsakovų surasti nepavyko“, – prisiminė moteris.

Nepasitaikė, kad iš vištų kiaušinių išsiristų žąsys

I. Ragulskienė neslėpė, kad per ilgus veiklos metus buvo visko. Kartą klientas atvežė perinti neva perlinių vištų kaušinius, kurie perinami 28 dienas, tačiau iš jų savaite anksčiau išsirito dekoratyviniai dryžuoti viščiukai. Bet nepasitaikė, kad iš vištų kiaušinių išsiristų žąsys arba kalakutai.

Kaip ūkininkai atskiria, kur kieno paukščiukai? „Atvežtus kiaušinius sunumeruojame, nors priimame tik švarius, dėl viso pikto dezinfekuojame. Sužymėti kiaušiniai keliauja į inkubatorių. Pasirinkome itališką „Victoria“, ir esame patenkinti, nors šie inkubatoriai nėra visiškai automatizuoti: rankomis tenka kiaušinius įdėti, prieš perkeliant į skilimo kamerą – peršviesti, surinkti išsiritusius paukščiukus, o temperatūra, drėgmė reguliuojama ir kiaušiniai vartomi automatiškai“, – sakė I. Ragulskienė.

Vis dėlto, anot ūkininkės, kad ir koks geras būtų inkubatorius, paukščio lizdo nepakeičia. „Perinimas – sudėtingas ir daug žinių reikalaujantis procesas. Gamtoje tai atlieka paukštis, kuris žino, kaip tai padaryti geriausiai. O mes turime stengtis viską atkartoti“, ‑ neslėpė pašnekovė.

Dabar Vigių kaime yra 6 inkubatoriai, kuriuose vienu metu galima perinti 60 tūkst. vištų kiaušinių (ančių ir žąsų, kadangi jie didesni, tilptų šiek tiek mažiau). Paprastai vandens paukščiai – ančiukai ir žąsiukai – perinami viename inkubatoriuje, kitame – viščiukai ir kalakučiukai, trečiame – fazanai. Taip elgiamasi dėl to, kad skirtingų paukščių kiaušiniams reikalingi skirtingi drėgmės ir temperatūros režimai bei perinimo laikas.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"