Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASKULTŪRA IR ŽMONĖSSPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITTRASAMULTIMEDIJA
EKONOMIKA

Miestiečiams – galimybė susigrąžinti prarastus tradicinius skonius

 
2018 07 20 15:11
Ką karvės ėda, toks skonis lieka ir piene.
Ką karvės ėda, toks skonis lieka ir piene. Lietuvos žinių archyvo nuotrauka

Kad ir kaip netikėtinai tai skamba, didžiuosiuose prekybos tinkluose šiandien galima rasti ne tik pasterizuoto, bet ir visiškai šviežio, tos pačios dienos rytą iš ganyklose besiganančių karvių primelžto pieno.

Iš Vaivos ir Dariaus Buliauskų ūkio, Gerulių kaime, Prienų rajone, į kelias prekybos tinklo „Maxima“ Kauno parduotuves toks pienas atkeliauja nuolat. Kaip ir dar keliolikos rūšių šviežių pieno produktų: įvairių sūrių, varškės, grietinės, jogurtų. Į kitas „Maximos“ parduotuves skirtingose Lietuvos vietose savo šviežią produkciją atveža kiti šalies smulkieji ūkininkai. Tam prekybos tinklas yra įkūręs specializuotą skyrių „Linkėjimai iš kaimo“, kur pirkėją kasdien pasiekia ūkininkų ir smulkiųjų Lietuvos gamintojų produkcija. Jo asortimentą sudaro ne tik pieno produktai, bet ir šviežios lietuviškos daržovės, vaisiai ir uogos, mėsos ir žuvies gaminiai, kiaušiniai, skirtingų rūšių duona, sausainiai, pyragai ir kiti kepiniai, vaisių ir daržovių sultys, aliejus, medus, įvairios valgomos augalų sėklos ir kiti maisto produktai.

Pienas kvepia pienėmis

„Iš pradžių tiekdavome tik žaliavinį pieną perdirbėjams. Tačiau gerokai nukritus pieno supirkimo kainoms, supratome, kad reikia kažką daryti, nes spaudė už žemės ūkio techniką paiimti kreditai. Tuomet nutarėme pardavinėti ne tik žalią pieną, bet ir imtis varškės, grietinės, sūrių, rūgpienio, jogurtų gamybos. Taip ir įsisukome į tą ratą: jau septinti metai patys auginame pašarus, patys melžiame karves, patys perdirbame pieną, patys fasuojame, pakuojame ir išvežiojame parduoti produktus. Kai pradėjome bendradarbiauti su „Maxima“, mažiau reikia galvoti ir kaip savo gaminius parduoti“, – pasakojo Vaiva Buliauskienė.

Buliauskai savo ūkyje augina apie 50 karvių ir stengiasi ūkininkauti kuo natūraliau. V.Buliauskienė teigia pastebėjusi, kad, kai melždavo karves ir pieną parduodavo perdirbėjams, nebuvo taip aktualu, koks yra jo skonis.

„Kai pradėjome patys perdirbti pieną ir gaminti produktus, aiškiai pajutome: ką karvės ėda, toks skonis lieka ir piene, ir gaminyje. Nesvarbu, ar tai varškė, ar grietinė, ar sūris. Tuomet supratome, kad labai svarbu ir tinkamai šerti karves. O pieno kiekis ypač padidėja ganiavos metu: nuo gegužės iki rugsėjo. Tuomet pienas būna, kaip mes vadiname – gaivaus žalios žolės kvapo, jame galima pajusti ir saulės, vėjo kvapus. O kai žydi pienės, tai jaučiamas ne tik jų žiedų kvapas, bet ir pats pienas tampa gelsvas. Toks pienas pats skaniausias“, – pieno skonio niuansais dalijosi ūkininkė.

Pasak jos, visą šią kvapų ir skonių puokštę puikiai pajunta ir miesto žmogus, štai kodėl Buliauskų ūkio produkcija yra paklausi ir „Maximos“ parduotuvėse, kur gali įsigyti šviežio neapdoroto pieno ir grietinės, jogurtų, išrūgų, tradicinės ir saldžios varškės, kelių rūšių sūrių, pagamintų Buliauskų ūkyje.

Turi ką pasiūlyti miestui

V. Buliauskienė sako, kad nors pirkėjų netrūksta, jie su vyru Dariumi vis dar abejoja, ar verta toliau plėsti savo ūkį, nes nenori, kad jis taptų dar vienu pieno produktų fabriku. „Mums labai svarbu išlaikyti senovines ūkininkavimo tradicijas ir viską daryti kuo natūraliau“, – sakė ji.

Specializuotame skyriuje pristatoma ūkininkų produkcija yra kaip niekad paklausi."Lietuvos žinių" archyvo nuotrauka
Specializuotame skyriuje pristatoma ūkininkų produkcija yra kaip niekad paklausi."Lietuvos žinių" archyvo nuotrauka

„Daug miestiečių tą natūralų, tradicinį skonį jau yra primiršę, o jaunesni – neturintys šaknų kaime – apskritai jo nepažinę. Kartais pas mus iš miesto atvyksta šeimos pasižiūrėti, kaip viskas auginama, gaminama, taip įgauname pasitikėjimą. Tik kai kurie vaikai kartais nustemba, pamatę tikras karves, nes jų įsivaizdavimu jos turi būti violetinės – kaip ant šokolado pakuočių“, – juokiasi V. Buliauskienė.

Pasak ūkininkės, dirbti su „Maxima“ – labai patogu. Tai Buliauskai jau daro penketą metų.

„Labai patogu yra tai, kad kiek turi produkcijos – tiek šiam prekybos tinklui nuveži. Smulkiesiems sunku tiksliai suplanuoti kiekį – nes būna gi, kad karvės užtrunka. Nebus to pieno iš kur paimti ir iš jo ką nors pagaminti. Be to, pienui būdingas sezoniškumas – šaltuoju metų laiku jo mažiau. Kai neatveži – nieko tokio, susitarimas nenutrūksta. Be to, pristačius prekes, visada tvarkingai laiku atsiskaitoma. Ir dar kas labai svarbu – mūsų prekės didžiausio prekybos centro lentynose, kur lankosi begalės žmonių, – geriausia reklama mūsų ūkiui“, – džiaugėsi V. Buliauskienė

Paklausta, kokius linkėjimus iš kaimo ji norėtų perduoti miesto pirkėjams, ūkininkė sakė palinkėsianti žemiškų ir praktiškų dalykų.

„Palinkėčiau, jog visi vartotojai suprastų, kad, kai produkte nėra konservantų ir yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, tokio produkto galiojimas yra žymiai trumpesnis. Tad turi susitaikyti su tuo, kad jei nori pieno produktų su daug vitaminų ir naudingų mineralinių medžiagų – turi pirkti tik tiek, kiek tuo metu reikia. O kai suvalgei – vėl ateiti pirkti. Nes tik taip gausi naudą“, – patarė ūkininkė V. Buliauskienė.

Smulkiesiems – atviros didžiausio prekybos centro durys

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė komentavo, kad vietos produkcija visada buvo populiari ir yra paklausi tarp pirkėjų, o šiandien, kai vis dažniau žmonės prioritetą teikia sveikiems ir ekologiškiems produktams, specializuotame skyriuje „Linkėjimai iš kaimo“ pristatoma ūkininkų produkcija yra kaip niekad paklausi.

„Nepamirškime ir to, kad šiandienos pirkėjas yra skubantis žmogus, todėl jam yra itin aktualu, kad vienoje vietoje galėtų įsigyti mėgstamą naminį varškės sūrį, skilandį, kurį skanaudavo tik pas močiutę kaime, naminių kiaušinių ar tikros ruginės rankų darbo duonos. Taupydami pirkėjų laiką ir sutelkdami vietos ūkininkus, savo parduotuvėse, siūlome jiems platų lietuviškuose ūkiuose užaugintų ir pagamintų produktų pasirinkimą“, – sakė V. Drulienė.

„Linkėjimų iš kaimo“ asortimentas nuolat plečiamas, įtraukiama vis daugiau ūkininkų – net ir pačių smulkiausių, kuriems sudaromos galimybės savo produkciją tiekti į didžiausią pirkėjų srautą turintį „Maximos“ parduotuvių tinklą.

„Šiuo metu bendradarbiaujame su daugiau nei šimtu Lietuvos ūkininkų, tarp kurių esama ir didelių, ir smulkių šeimos ūkių. Itin džiugina matyti, kaip nedideli šeimos ūkiai ir smulkūs gamintojai, kurie iki šiol savo užauginto derliaus gėrybes ir pačių pagamintus produktus pardavinėję tik lokaliai, pamažu pereina ir į didžiąją prekybos rinką. Tad tiek mums, tiek ir ūkiams ši partnerystė leidžia augti ir stiprėti. O rezultatas – plačiu lietuviškų prekių asortimentu džiaugiasi pirkėjas“, – komentavo „Maximos“ komercijos vadovė.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
Trasa#AUGULIETUVOJE#LEGENDOS#SIGNATARŲDNRPrivatumo politika
#ŠIMTMEČIOINOVACIJOSKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"