Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
KULTŪRA IR ŽMONĖS

Jamie Oliveris: apie penkis vaikus ir slaptus patiekalų receptus 

2019 vasario 10 d. 13:05
Populiarumas neapsvaigino Jamie Oliverio, jis iki šiol į darbą važinėja 20-ties metų senumo motoroleriu.
Populiarumas neapsvaigino Jamie Oliverio, jis iki šiol į darbą važinėja 20-ties metų senumo motoroleriu.
"Hello" nuotrauka

Garsusis britų virtuvės šefas Jamie Oliveris patraukė į Italiją ieškoti įkvėpimo ir sužinoti iš tenykščių močiučių per amžius gaminamų naminių patiekalų receptų. Kaip visada, jo kelionių įspūdžiai sugulė į naują kulinarinių laidų ciklą, o kelionėje jo gidu tapo buvęs Jamie mokytojas Gennaro Contaldo.

„Prieš trejus metus man sukako 40 metų ir negaliu pasakyti, kad labai tuo apsidžiaugiau, – juokiasi J. Oliveris. – Visą laiką galvojau: esu jau nejaunas, bet dar ir nesenas. Kas, po galais, aš esu? Mano bičiuliui ir mokytojui, italui Gennaro Contaldo tada irgi sukako 66-eri, jį taip pat buvo apėmusi savotiška krizė. Mudu pasikalbėjome ir nutarėme, kad kuo skubiau reikia kur nors važiuoti semtis naujo įkvėpimo.“ Italiją bičiuliai pasirinko ne atsitiktinai: po saulės, vyno ir pastos šalį jie keliavo ieškodami vietinių „nonų“ (močiučių) – pagyvenusių senjorų, kurių gaminamų patiekalų receptai gali greitai nueiti į užmarštį. „Norėjome išsaugoti šias tradicijas, na, ir ne abejo, skaniai pavalgyti“, – šypsosi nenuorama virtuvės šefas.

– Jamie, papasakokite apie savo bendrakeleivį. Kaip susipažinote su Gennaro?

– Tai buvo tais laikais, kai, kaip sako pats Gennaro, buvau dar per jaunas gerti kapučino kavą (juokiasi). Buvau bebaigiantis kulinarijos koledžą ir mano kursiokai dalinosi ateities planais – vardino garsiausius virtuvės šefus, su kuriais svajojo dirbti. O aš pareiškiau, kad noriu gaminti geriausią Londone pastą. Iš mano idėjos tada visi juokėsi, bet mano draugas italas pasakė: „Nekreipk į juos dėmesio. Susisiek su virtuvės šefu Gennaro Contaldo, jis tau padės. Bičiulis davė jo kontaktus, aš pasiprašiau pas jį į darbą ir Gennaro tapo mano mokytoju. Beje, jis vėliau mane „išvijo“ iš darbo: pasakė, kad turiu judėti pirmyn. Iš pradžių jis prižiūrėjo mane, dabar jau aš prižiūriu jį.

– Judu kartu Italijoje bandėte iš vietinių močiučių išgauti jų slaptus receptus. Ar sunku buvo jas įkalbėti pasidalinti šeimyninių patiekalų gamybos paslaptimis?

Su žmona Jools Jamie augina penkis vaikus: tris dukras Poppy, Daisy ir Petal, bei du sūnus Buddy ir Riverį. / "Hello" nuotrauka
Su žmona Jools Jamie augina penkis vaikus: tris dukras Poppy, Daisy ir Petal, bei du sūnus Buddy ir Riverį. / "Hello" nuotrauka

– Pagrindinis dalykas – neskubinti šių pagyvenusių senjorų. Juk mes su filmavimo grupe įsibrovėme į vietos gyventojų gyvenimo ritmą. Kai kurioms mūsų herojėms jau apie 90 metų, viena močiutė net užmigo filmavimo metu, tad teko laukti kol ji atsibus. Iš laidos kūrėjų pusės toks laiko švaistymas nekėlė didelio entuziazmo, tačiau laukimas atsipirko – juk su mumis jos dalinosi savo gyvenimo istorijomis. Su pagyvenusiais žmonėmis reikia būti kantriems ir neskubėti – tą supratau dar bendraudamas su savo paties močiute.

– Ji perdavė jums kokių nors senų šeimyninių receptų?

– Mūsų šeimoje visi visada gamino. Močiutė dažnai gamindavo pudingą su pupelėmis. Vasarą į jį dar dėdavo šparagų ir kriaušių, o žiemą – kopūstų ir ropių. Nors patiekalas vienas, jo variacijų gana daug. Anglijoje žiemos gana šaltos, taip kad gerai pavalgyti mes niekada neatsisakome.

– O ką gaminate savo vaikams?

– Mano vaikai valgo viską, ką jiems duodame (juokiasi). Žinau, daugeliui tėvų sunku įpratinti vaikus sveikai maitintis. Pasidalinsiu paslaptimi: makaronai padės jums „prakišti“ bet kokį patiekalą – tiesiog patiekite jį su makaronais. Bet iš esmės aš stengiuosi labai apgalvoti savo atžalų meniu, juk dabar turiu tiek vaikų: dvi paaugles ir tris mažesnius. Laimei mažieji valgo įprastą maistą, o štai vyresniosioms įtikti sunkiau. Dabar jos žavisi kinietiškais patiekalais, jų toks amžius, kai norisi išbandyti naujus dalykus.

Keliaudamas po Italiją Jamie bendravo su vietinėmis pagyvenusiomis senjoromis ir domėjosi jų gaminamų patiekalų receptais. / "Hello" nuotrauka
Keliaudamas po Italiją Jamie bendravo su vietinėmis pagyvenusiomis senjoromis ir domėjosi jų gaminamų patiekalų receptais. / "Hello" nuotrauka

– Vaikai didžiuojasi, kad jų tėtis – garsusis Jamie Oliveris?

– Ką jūs! Aš jiems esu tamsi šeimos istorijos dėmė (juokais). Prisiekiu. Neseniai nuėjau į vyresnėlės dukros mokykloje vykusį tėvų susirinkimą ir net ten įsigudrinau ją nuvilti. O tiesiog ėjau koridoriumi, bet ji pareiškė: „Man taip dėl tavęs gėda“. Tačiau taip ir nepaaiškino, ką aš padariau ne taip. Žodžiu tarp vyresnių savo vaikų aš nesu populiarus. Užtai aštuonmetis sūnus Buddy mano kad aš kietas: mudu kartu važiuojam žvejoti, konstruojam lėktuvų modelius. Bet jam dar tik aštuoneri, tad nusivylimas tėvu jo dar tik laukia ateityje (juokiasi).

– Kaip aprašytumėte savo vaikystės skonius?

– Manau žinote, kad mano tėvai iki šiol turi mūsų šeimos restoranėlį (pub'ą) „The Cricketers“, kur nuo vaikystės dirbau ir aš. Šios vietos kvapai, keptos mėsos, žuvies aromatas, desertai – tai mano vaikystės skoniai. Visas mano gyvenimas tekėjo tarp šio restoranėlio puodų ir keptuvių – kiti vaikai vakarais savo namų svetainėse žiūrėdavo televizorių, o mano televizoriumi tapo virtuvė. Ten visada kas nors vykdavo ir niekada nebūdavo nuobodu.

– Kažkada esate gaminęs pietus buvusiam premjerui Tony Blairui, o dabartinei ministrei pirmininkei Theresai May pagamintumėte?

– Su malonumu. Ši moteris dirba labai sunkų darbą, tad kodėl nepadarius jai kažką malonaus? Bet kuriam virėjui garbė gaminti prezidentui ar premjerui, juk tokius pasiūlymus gauna toli gražu ne kiekvienas. Bet aš niekada nedarau to dėl pinigų o tik todėl, kad man tas žmogus įdomus, patinka. Taip kad dėl, pavyzdžiui, Donaldo Trumpo, nesivarginčiau.

Italas Gennaro Contaldo - vienas mylimiausių J. Oliverio mokytojų. / "Hello" nuotrauka
Italas Gennaro Contaldo - vienas mylimiausių J. Oliverio mokytojų. / "Hello" nuotrauka

– Ar dažnai gaminate namuose?

– Stengiuosi gaminti kasdien. Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio galiu užtrukti darbe, bet savaitgaliais visada stengiuosi savo mylimąją išvaduoti nuo prievolės gaminti maistą. Kaip sako mano žmona, „Darbo dienos – tavo, savaitgaliai – mano, pats spręsk kaip tvarkysiesi (juokiasi).“ Laimei šiandien galiu sau leisti į darbą eiti ne kasdien, tačiau anksčiau darbe sukausi praktiškai 24 valandas 7 dienas per savaitę. Londonas – brangus gyventi miestas, reikėjo užsidirbti pragyvenimui. Tą mes su Jools ir darėme: ji dirbo padavėja ir mudu „arėme“ toje pačioje virtuvėje.

– Dabar, kai užsitarnavote visame pasaulyje žinomo virtuvės šefo šlovę, galite pasakyti, kad pasikeitėte?

– Manau likau toks pats. Negyvenu garsenybės gyvenimo. Turiu šeimą ir artimų draugų ratą. Daugelis tų draugų – mokyklos laikų bičiuliai.

– Tai ir metro važinėjate?

– Be problemų. Bet turiu malonesnę alternatyvą – motorolerį. Beje, tai tas pats motoroleris, kurį turėjau kai kūriau pirmąją savo laidą „Nuogas virėjas“, jam 20 metų. Neseniai jo vos nepraradau: iš pradžių jį pavogė, o po to kažkas iš draugų pamatė jį parduodamą eBay. Teko pirkti savo paties pavogtą motorolerį, įsivaizduojate?

GOOGLE rekomenduoja
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
TrasaKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2019 UAB "Lietuvos žinios."
Privatumo politika