Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
EKONOMIKA

Restoranas, kuriame dirbama su meile 

2018 vasario 11 d. 12:00
Veronika Nevoina "Esse" restoranui skiria visą savo dėmesį ir rūpestį. /
Veronika Nevoina "Esse" restoranui skiria visą savo dėmesį ir rūpestį. /
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Šiais metais verslininkei Veronikai Nevoinai teko švęsti du prasmingus jubiliejus: neseniai šeima, bičiuliai ir bendradarbiai veiklią moterį sveikino 50-mečio proga, o metų pabaigoje dešimties metų sukaktį minės jos vadovaujamas gurmanų pamėgtas sostinės restoranas „Esse“.

Atsipūtusi po jubiliejaus iškilmių, Veronika šiomis dienomis vėl visa pasinėrusi į veiklą – ruošia specialų restorano „Esse“ valgiaraštį šv. Valentino dieną čia švęsti ketinantiems lankytojams. „Mano šeimoje šv. Valentino diena – labai mėgstama šventė. Su vyru Janu dažnai einame iškilmingos vakarienės į kokį nors Vilniaus restoraną. Jeigu sutuoktinis per savo darbus neranda tam laiko, ruošiu mudviem vakarienę namie. Turime šiai dienai skirtą įspūdingą žvakę, kurią vyras prieš bene penkiolika metų parvežė iš vienos kelionės. Jau daug metų tą žvakę uždegu šią ypatingą dieną. Kol dukros buvo mažos, meilės ženklai ir tėvų dėmesys buvo skiriamas ir joms – širdučių pavidalo šokoladukai ir apsikabinimai tekdavo ir mergaitėms“, – apie šeimos tradiciją pasakojo V. Nevoina.

„Matyt, žvaigždės taip susidėliojo, kad mano gyvenime atsirado šis restoranas, kaip likimo lemtas.“

Išskirtiniai delikatesai šventėms

Šiais metais Veronika savo restorano lankytojams Meilės dieną ketina pasiūlyti skanauti austrių ir šampano, patiekalų, nuo seno laikomų aistrą žadinančiais afrodiziakais, įvairių jūrų gėrybių. Paskubėjo nuraminti, kad vyriškoji poros pusė tikrai galės pasimėgauti mėsa, nes dažnas vyras jūrų gėrybių maistu nelaiko. Specialus valgiaraštis siūlys ir ypatingų, būtent šiai progai pagamintų desertų. „Kiekvienais metais sudarome meniu taip, kad lankytojai galėtų pasirinkti, kas jiems patinka. Prie vakarienės ar pietų deriname ir specialiai šia proga sukurtus desertus. Stengiamės, kad jie būtų gaivūs ir ne per saldūs, neapsunkintų organizmo“, – aiškino pašnekovė.

Dešimtus metus gyvuojantis restoranas „Esse“ Veronikos gyvenime atsirado gana netikėtai – jos vyras verslininkas paprašė sutuoktinės moteriško žvilgsnio iš šalies, patarimo, kaip geriau plėsti veiklą. Tuo metu banke dirbusi ekonomistė V. Nevoina sutiko padėti patarimais, o vėliau atsitiko taip, kad visas vadovavimo restoranui darbas perėjo į jos rankas. „Gaminti maistą visada mėgau, tačiau niekada neplanavau, jog teks vadovauti restoranui, – nusišypsojo pašnekovė. – Nors ir namie gamindama visada daug dėmesio kreipdavau ne tik į patiekalo skonį, bet ir jo pateikimą. Matyt, žvaigždės taip susidėliojo, kad mano gyvenime atsirado šis restoranas, kaip likimo lemtas. Štai jau dešimt metų dirbu šį darbą, ir jis man tikrai labai patinka.“

Nors juodu su vyru yra labai užimti žmonės ir dažnai keliauti neturi galimybių, kartkartėmis ištrūkę į svečias šalis sutuoktiniai būtinai ieško naujų kulinarinių potyrių – lanko autentiškus, savitumu pasižyminčius restoranus ir užeigas, ragauja naujų patiekalų. Būdami Italijoje būtinai nuvyksta į regioną, kur tiekiami geriausi didkepsniai. Lankydamiesi Prancūzijoje skuba užsukti į vietinius restoranus, kuriuose galima paragauti, tarkime, keptų karvelių arba tradicinių sraigių. „Abu su vyru mėgstame skanų ir įdomų maistą, stengiamės paragauti mums gal ir neįprastų patiekalų. Užuot kur nors užsienyje apsipirkinėję, laiką skiriame naujų skonių paieškai. Tai mūsų bendra aistra“, – tikino V. Nevoina.

Kulinarinis žvilgsnis į Europą

Moters vadovaujamas restoranas garsėja Europos virtuvės patiekalais. Veronika su šypsena tikina, kad toks virtuvės pasirinkimas neatsitiktinis – Lietuva taip pat yra Europos šalis, tad į šią virtuvę ir verta sutelkti dėmesį. „Esse“ yra ir specifinių lietuviškų patiekalų, tačiau ne visiems įprastų cepelinų, o tarkainių – bulvinių blynų. Kartais verslo pietums restorano virėjai pagamina ir cepelinų. „Europietiška virtuvė yra labai įvairi, susitelkti, tarkime, tik į itališką ar prancūzišką, mano manymu, neverta. Patys italai ar prancūzai tai padaro geriau, tad norisi parodyti europietiško maisto įvairovę“, – sakė restorano šeimininkė.

Jos vadovaujamo restorano virėjai stažavosi prižiūrimi garsaus italo virėjo, mokėsi, kaip gaminti itališkus valgius – rankų darbo virtinukus (raviolius), rizotą su įvairiais priedais, skrebučius su šviežiais pomidorais ir bazilikais, vyko į mokymus Austrijoje, ten stažavosi unikaliuose restoranėliuose, turinčiuose savų vynuogynų, daržų, propaguojančiuose Veronikai labai artimą „0 kilometrų“ filosofiją. Didžiausiu savo pasiekimu V. Nevoina laiko tai, kad visus dešimt metų restorano virtuvėje dirba tie patys virėjai – išlaikyti žmones ir užtikrinti sklandų darbą bei jų pasitenkinimą jai yra svarbiausia užduotis. „Mūsų žmonės yra brangiausias mūsų turtas. Jie – lojalūs mums, ir tai yra didžiausia vertybė“, – įsitikinusi Veronika.

Iš savo biodinaminio ūkio

Produktus, iš kurių ruošiami patiekalai „Esse“ lankytojams, V. Nevoina atsiveža iš jos ir sutuoktinio įkurto biodinaminio ūkio. Pradėję nuo kelių eksperimentinių lysvių savo sodybos sklype, kur ketino užsiauginti savo šeimos reikmėms žalumynų ir šiek tiek daržovių, šiandien jie jau turi nemažą ūkį, patenkinantį ne tik jų pačių poreikius, bet ir restorano virtuvę.

"Gurmanų gildijos", kuriai priklauso Veronikos Nevoinos restoranas "Esse" renginyje su vyru Janu ir dukra Elžbieta. / Asmeninio archyvo nuotraukos
"Gurmanų gildijos", kuriai priklauso Veronikos Nevoinos restoranas "Esse" renginyje su vyru Janu ir dukra Elžbieta. / Asmeninio archyvo nuotraukos

„Mano vyras – labai išradingas, jeigu imasi ko nors, daro tai geriausiai, – sutuoktinio sugebėjimais džiaugėsi restorano vadovė. – Jis pradėjo domėtis ekologija, kaip auginti sveikus ir kokybiškus produktus. Pamažu tos lysvės plėtėsi ir išsiplėtė iki nedidelio biodinaminio ūkio. Kadangi čia užaugintus produktus galime naudoti restorano patiekalams gaminti, „įdarbinome“ dar gabaliuką žemės ir dabar viskuo apsirūpiname patys.“

Biodinaminio ūkio statusas, pasak Veronikos, yra dar aukštesnis nei ekologinio. Iš biodinaminių produktų pagamintas maistas turi didesnę energinę vertę, tad suvalgius net ir nedidelę porciją, žmogaus organizmas geriau aprūpinamas energija. Veronikos ir Jano sukurtas ūkis Lietuvoje yra pirmas, pripažintas atitinkantis biodinaminio ūkio statusą. Čia verslininkai augina ir putpeles. Jų kiaušiniai bei mėsa taip pat patenka ant „Esse“ restorano lankytojų stalo. Ūkyje auga ir keletas avių.

"Restorano komanda yra brangiausias mūsų turtas, jie atsidavę darbui ir tai mums didžiausia vertybė", - prisipažino Veronika.
"Restorano komanda yra brangiausias mūsų turtas, jie atsidavę darbui ir tai mums didžiausia vertybė", - prisipažino Veronika.

Dukros išskrido iš lizdo

Verslininkų atžalos 26-erių Elžbieta ir 22-ejų Karolina savo tikslų siekti išvyko į Londoną. Vyresnėlė čia baigė ekonomikos studijas, dirba prestižiniame „Bank of America“ Londono padalinyje. „Šaunuolė mūsų Elžbieta, jai puikiai sekasi, tad tik džiaugiamės dėl dukros. O mažoji Karolina linkusi į muziką, bet mudu su vyru ją šiek tiek orientuojame į verslo pusę, tad ji studijuoja Londone pramogų ir muzikos verslą. Dainuoti galės visada, tačiau tikrai pravers ir įgyta praktiškesnė specialybė“, – tikisi suaugusių dukrų mama.

"Mano agurkėliai", - šypteli biodinaminio ūkio puoselėtoja Veronika.
"Mano agurkėliai", - šypteli biodinaminio ūkio puoselėtoja Veronika.

Marijono Mikutavičiaus gerbėjai tikrai prisimena mažą mergaitę, kartu su juo dainavusią dainą „Aš širdyje labai myliu savo mamą“, ta mažylė – Karolina, kuri tada dainavo vaikų ansamblyje „Džimba“. Nors dabar Karolina studijuoja, randa laiko ir dainavimui, įrašinėja naujas dainas. Tiesa koncertų nerengia, dainavimas merginai liko mielas hobis, kuris ateityje gali tapti ir pagrindine veikla. „Mokslai dabar užima visą Karolinos laiką, ji tai daro rimtai. O kaip bus ateityje – matysime“, – šyptelėjo dukras į gyvenimą išleidusi verslininkė.

GOOGLE rekomenduoja
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
TrasaPrivatumo politika
Visos teisės saugomos © 2013-2018 UAB "Lietuvos žinios"