Tyrimas: žmonės klaidingai mano, kad ryžiai, riešutai ir bananai yra pilno grūdo produktai
Vienuolikoje šalių atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad daugeliui gyventojų nekyla klausimų apie pilno grūdo produktų naudą sveikatai. Deja, gilesnių žinių apie pilno grūdo produktus trūksta – nemažai žmonių klaidingai įsitikinę, kad ryžiai, riešutai ar bananai yra pilno grūdo produktai.

„Cereal Partners Worldwide“ tyrime, kuriame apklausta daugiau nei 16 tūkst. gyventojų, paaiškėjo, kad daugiau nei 8 iš 10 (82 proc.) apklaustųjų mano, kad valgyti pilno grūdo produktus yra labai svarbu. Gera žinia, kad pusė šių žmonių mano, jog pilno grūdo produktų suvalgo pakankamai. Pilno grūdo maisto produktų naudą ypač palaiko propaguojantys sveiką gyvenimo būdą, norintys sulieknėti žmonės.

Kita vertus, net 83 proc. respondentų nežino, kiek pilno grūdo maisto per dieną jie turėtų suvalgyti.  Keturi iš dešimties žmonių negalėjo įvardinti, kokiame maiste yra pilno grūdo produktų. Tyrėjus ypač suglumino, kad net kas dešimtas žmogus įsitikinęs, kad pilno grūdo produktų galima aptikti bananuose, kas penktas – baltoje duonoje ar riešutuose, kas ketvirtas – sėklose. Tačiau faktai rodo, kad nei vieno iš šių produktų pavadinti pilno grūdo maistu negalima.

„Pastaruoju metu apie pilno grūdo produktų naudą daug kalbama ir rašoma, tačiau tyrimas parodė, kad žinios dažnai yra nepakankamos, nes nemažai žmonių nežino, kokius produktus galime vadinti pilno grūdo maistu, kiek pilno grūdo maisto suvartoti per dieną“, - tyrimą apibendrino „Nestle Baltics“ atstovė Ariana Rastauskaitė.

Kiek pilno grūdo maisto reikia suvalgyti?

Pasak jos, daug žmonių akivaizdžiai sutrikę, nes informacijos daug, o interpretacijų – dar daugiau. Iš tiesų, pilno grūdo yra pilno grūdo pusryčių javainiuose, ruduose ryžiuose, pilno grūdo makaronuose.

Iš apklaustųjų kiek daugiau nei pusė galėjo įvardinti, jog pilno grūdo produktai naudingi dėl savo skaidulų ir lengvinant maisto virškinimą. Tačiau mažiau kaip pusė įvardija teigiamą poveikį širdžiai ir tik 18 proc.  apklaustųjų žino, kad pilno grūdo produktai gali padėti mažinant pavojų susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

Vis dėlto, nepaisant pilno grūdo naudos vartotojams, tik trys šalys yra įsivedusios kiekybinę rekomendaciją pilno grūdo produktams – JAV, Nyderlandai ir Danija. JAV rekomenduojama minimali norma – 48 gramai. Tuo tarpu Danija rekomenduoja tarp 64-75 gramų per dieną, priklausomai nuo rūšies.

Norint pasiekti JAV rekomenduojamą minimalią normą, reikėtų pusryčiams suvalgyti dubenį pilno grūdo pusryčių javainių, du gabalėlius 100 proc. pilno grūdo duonos pietums ir porciją pilno grūdo makaronų arba ryžių vakarienei.

Skaitykite etiketes

Specialistai pataria atidžiai produktų etiketėse ieškokite kuo daugiau „pilno grūdo“ produktų aprašymų – dažnai pilno grūdo logotipai ant pakuočių būna paryškinti.

Be to, reikia pakeisti baltą duoną, ryžius ar makaronus pilno grūdo rūšimis, rinktis pilno grūdo pusryčių javainius. Galiausiai, rekomenduojama kartu su pietų ir vakarienės maistu naudoti pilno grūdo produktų duoną, makaronus ar ryžius.

Šis pranešimas spaudai nėra parengtas „Lietuvos žinių“ ar lzinios.lt kolektyvo. Atsakomybė už šio pranešimo spaudai turinį tenka pranešimo autoriams ir jį išplatinusiai „ZenPR“ komandai.