Itališkos virtuvės gurmanai bei žymūs Lietuvos žmonės degustavo išskirtinės kokybės aliejų
Spalio 30 d. PLC „Panorama“ įsikūrusiuose gastronomijos namuose GOURMET PANORAMA vyko išskirtinė aliejaus degustacijos šventė – „Aliejaus božolinės“. Šiame renginyje kol kas vienintelė Lietuvoje aliejaus someljė Liana Davletšina susirinkusiai mėgstančiųjų maistą auditorijai pristatė ypatingą pirmo spaudimo aliejų ir atskleidė aliejaus degustavimo bei kokybės įvertinimo paslaptis. „Aliejaus božolinių“ degustacijos ekspertais tapę žinomi Lietuvos žmonės Liucina ir Tadas Rimgailos, virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė, fotografai Jurgita Nakutienė, Paulina ir Matas Jūrai bei vestuvių Italijoje planuotoja Olga Raškauskienė taip pat dalijosi savo įspūdžiais bei patirtimis.

Itališkos virtuvės šerdis – kokybiški produktai

Maisto ekspertė L. Davletšina atskleidžia, kad jos meilė italų maisto kultūrai užgimė keliaujant po šią šalį, o prieš šešerius metus tapo ir pagrindine gyvenimo veikla.

Įkvėpta nuostabių patirčių, ji baigė studijas vienoje seniausių alyvuogių̨ aliejaus mokyklų ONAOO (Organizzazione Nazionale di Assaggiatori Olio di Oliva), o jos pasiekimų sąrašą prieš kurį laiką papildė ir aukščiausiais balais išlaikytas pasaulinio lygio aliejaus someljė egzaminas, kuriam ruošia Romoje įsikūrusi Italijos aliejaus someljė asociacija AISO (L’Associazione Italiana Sommelier dell’Olio).

„Itališka virtuvė žavi paprastumu. Norint pagaminti skanų patiekalą, pakanka vos kelių kokybiškų ingredientų – per bronzą perleistų makaronų, sunokusių neapolietiškų pomidorų ir, žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus. Tai – vienas svarbiausių ingredientų Viduržemio jūros virtuvėje, gebantis sujungti skonius į visumą, pakylėti patiekalą į aukštesnį kokybinį lygmenį“, – pasakoja L. Davletšina.

Someljė pritaria ir virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas. Jis atskleidė, kad su visais naujais klientais jis pirmiausia kalba apie aliejaus pasirinkimą gamybai. „Dažniausiai žmonės sako, naudok tą, kuris garantuos, kad maistas bus skanus“, – juokėsi žinomas virtuvės šefas ir pridūrė, jog namuose visada turi trijų rūšių aliejaus, o dažniausiai naudoja alyvuogių, kuriuo gardina beveik visą pagamintą maistą. Šefas sako, kad tai dažnai tampa paskutiniu potėpiu, leidžiančiu atsiskleisti visoms maisto savybėms.

Augančios maisto gurmanų gretos

L. Davletšinos ambicija gurmanišką italų virtuvę pristatyti Lietuvai pildosi itin sėkmingai. Šiandien ji – ne tik pirmos Lietuvoje tikro aliejaus pažinimo mokyklos įkūrėja, bet ir tarptautiniu lygiu pripažinto verslo savininkė.

„Ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje žmonės skiria vis didesnį dėmesį valgymo kultūrai, atidžiau renkasi produktus, įdėmiau studijuoja etiketes, be abejo, daugiau keliauja ir susipažįsta su kitų šalių maisto vartojimo kultūra bei gyvenimo būdu, o grįžę bando atrasti ragautus skonius“, – sako someljė.

Kartu ji priduria, kad „Aliejaus božolinės“ – proga pasitikti šviežio derliaus alyvuogių aliejų, vadinamąjį „Novello“. „Šis aliejus prekyboje būna trumpą laiką, mat yra nefiltruotas, todėl ir suvartojamas turi būti greitai. Jis kažkuo panašus į jauną Božolė vyną, kurį ragaujame lapkritį, o vėliau jis dingsta iš prekybos lentynų“.

Viena iš degustacijos viešnių renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė pritaria someljė ir pasakoja, kad daug dėmesio ir pati skiria maisto gamybai iš kokybiškų produktų, nuolat domisi naujovėmis renginiams ir namų virtuvei, todėl tokio pobūdžio edukaciniai renginiai jai itin vertingi. Moteris akcentavo, jog labai svarbu į Lietuvą vežti kuo daugiau naujų gurmaniškos virtuvės akcentų ir apie juos plačiai pasakoti, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, naudotų ir galėtų įsisavinti tai, kas geriausia. „Man labai svarbi maisto kokybė, nuolat ieškau naujų skonių, todėl šiandienos patirtis labai vertinga, visada prisiminsiu „dygliuotą“ aliejų“, – juokėsi moteris.

Degustacijoje dalyvavusi „Liu Patty“ desertinių savininkė Liucina Rimgailė papasakojo, kad konditerijoje naudoja alyvuogių aliejų ruošdama šokoladinius biskvitus. Šiandien išgirdusi jauno aliejaus naudojimo galimybes planuoja daugiau eksperimentuoti ir gamindama įvairius glajus. Moteris pasakojo, kad pati perkasi alyvuogių aliejus maistui ruošti namuose, daug jų gauna dovanų per Kalėdas ir kitomis progomis, o keliaudama draugams jo taip pat veža dovanų.

Kokybę lemiantys dėsniai

GOURMET PANORAMA erdvėje vykusiame renginyje aliejaus someljė atskleidė kelias pagrindines kokybiško alyvuogių aliejaus savybes, juntamas jį degustuojant. „Pirma turi pasijusti malonus, šviežias aromatas. Kvapų puokštė gali būti labai įvairi – žolių, prieskoninių žolelių, gėlių, uogų, vaisių, daržovių, riešutų ir kiti aromatai. Ir viskas iš gamtos – alyvuogės veislės, klimato, dirvožemio.

Burnoje liežuvio svogūnėliais taip pat turėtume jausti kartumą, o aliejui leidžiantis stemple – pikantiškumą, aštrumą. Kaip mus mokė mokykloje: jei paragavę alyvuogių aliejaus sukostite, dėkokite jus vaišinusiam žmogui – jūs atsigėrėte labai gero aliejaus, kuriame gausu vitaminų ir antioksidantų!

Paskutinis kokybės kriterijus – po ragavimo burnoje neturi likti riebumo pojūčio, noro nuplauti, nuskalauti burną“, – pasakoja L. Davletšina.

„Džiaugiamės, kad vis daugiau mūsų prekybos centro lankytojų domisi gurmaniškais patiekalais bei produktais. Stengiamės įsiklausyti į jų lūkesčius ir pasiūlyti jiems dar nepatirtą skonių įvairovę“, – komentuoja PLC PANORAMA rinkodaros vadovė Vilma Banienė.

Nuo šiol GOURMET PANORAMA žada vis dažniau džiuginti savo lankytojus maisto gurmanams skirtais renginiais. Tai – galimybė dar glaudžiau susipažinti su įvairių pasaulio kraštų virtuvėmis, pažinti jų ypatybes, kurias pristatys savo srities maisto ekspertai.