Tik nepirkit ispaniškų bulvių!
Kaip vi­suo­met: po ra­ši­nio pa­va­di­ni­mu pa­slė­piau daug gi­les­nę min­tį, nei jums da­bar at­ro­do. Bet, kol baig­sit skai­ty­ti, tie­sa vis vien pa­aiš­kės: pa­si­ro­dys, kad šian­dien kal­ba­me apie pa­pras­čiau­sią po­lig­li­ce­ro­lio po­li­ri­ci­no­lea­tą.

Nebeturėtų stebinti ir istorijos ištakos. Tai dar vienas rimto darbo sau vis nerandančios Draudimų ministerijos išradimas. Štai jis: nuo šių metų rugsėjo 1-osios Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose įsigalios dar vienas eilinis draudimas: sviestą valgyklose privalomai turės pakeisti margarinas.

O trumpiau būtų taip: jei nuvyksite pas Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistus ir paklausite apie dirbtinių transriebalų grėsmes, pirmiausia išgirsite žodį „margarinas“.

Bet gi dar šią savaitę didžiausiame lietuviškame tinklaraštyje (rašinys apie Henriką Daktarą Pravieniškėse) perskaičiau, jog didysis nusikaltėlis mitybai skiria ypatingą dėmesį, konsultuojasi su gydytojais ir todėl visiškai nevalgo... margarino! Vau! Matyt, kažkas ne taip H.Daktarą informavo. O gal tyčia jam kiaulę (t.y. sviestą) kalėjime, o dabar jau ir kolonijoje pakišo?

Vėl skaitau „Delfi“. Tik ne lietuviškąjį, o estišką variantą. Tos broliškos šalies žiniasklaidoje itin populiarus dietologas Adikas Levinas rašo: „Norėčiau sužinoti, ar margariną proteguojantieji patys jį kada nors perka?.. Sveiko žmogaus organizmui per parą reikia 20 gramų tikro sviesto, o ne sintetinio jo pakaitalo...“

Keliuosi į pigiąją kaimynų šalį – Lenkiją. Spaudos antraštės rėkte rėkia: „Sviesto gamintojai paskelbė karą margarino propaguotojams! Sveikai mitybai sustiprinti bus skiriamas milijardas(!) dolerių!“ Šalia šūkio – maisto pramonės eksperto Alekso Dzikovskio komentaras: „To, kas Lenkijoje pardavinėjama kaip sviestas, sviestu dažnai negalėčiau pavadinti. Kai specialistai laboratorijose patikrino tą „sviestą“, pasirodė, kad iš dešimties bandomųjų pirkinių tik dviejų riebumas siekė 82 procentus! Tačiau! Visuose bandomuose pirkiniuose rasta natūralių vitaminų ir rūgščių, saugančių organizmą nuo piktybinių auglių ar širdies ligų. O vadinamajame „margarine“ jų – nė kvapo!

Kol nepabodo skaityti, leiskite ir jums užduoti nepatogų klausimą: mielieji, jei gatvėje būtumėte sustabdyti TV laidos „Klausimėlis“, jei jūsų būtų paklausta, kuo gi margarinas nuo sviesto skiriasi, ar gebėtumėte atsakyti? (Žinoma, jei nesate dietologas).

Žinynai rašo, kad tai – augalinių riebalų ir vandens mišinys, skoniu, spalva ir kvapu panašus į sviestą. Dar rašo, kad neturi cholesterolio (gerai?). Bet jo vartojimas skatina organizmą gaminti „blogąjį“ cholesterolį. Ir dar rašoma apie didžiąją margarino nuodėmę – hidrinimą (kai skysti riebalai paverčiami kietais). Hidrinimo metu ir susidaro tos visos bjaurastys – sveikatai kenksmingos transriebalų rūšys.

O trumpiau būtų taip: jei nuvyksite pas Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistus ir paklausite apie dirbtinių transriebalų grėsmes, pirmiausia išgirsite žodį „margarinas“.

PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) mąsto ir rašo panašiai. Anot PSO, daugėja mokslinių įrodymų, kad transriebalų, susidariusių hidrinant aliejų vartojimas, didina koronarinių širdies ligų riziką.

Rusų specialistai (tinklalapis Sci– fact.ru) mažiausiai „vynioja“ tuos transriebalus į vatą – rašo tiesiai šviesiai: „Tyrimai parodė, kad sviestą pakeitusieji margarinu ankstyvos mirties riziką padidina lygiai du kartus.“

Beje. Margarinas pirmiausia buvo sukurtas kalakutams penėti. Ir tik paskui kažkam galvon atėjo mintis išbandyti jį žmogaus maistui. Galbūt.

Henrikas Vaitiekūnas./ Romo Jurgaičio nuotrauka

Tai buvo informacija iš pačių įvairiausių šaltinių. Ji – nepatikrinta. Galima ja netikėti. Bet – dėl viso pikto – reikia žinoti.

Kai kas bando įteigti, kad margarinas turi omega 3 ir kitų nepakeičiamų riebalų rūgščių. Tačiau tai – tik reklaminis triukas: tos rūgštys margarine yra tik dirbtinai pridėtos (sintetinės). Tokių organizmas negali pasisavinti.

Citata iš sveikuolių laikraščio: „Margarinas daug pavojingesnis nei sotieji riebalai, todėl būsite sveikesni, valgydami lašinius, nei tepdami ant duonos margarino.“

Ištrauka iš moterų žurnalo: „Jei hidrogenizuoti riebalai vis dėlto prasibrauna pro imuninės sistemos barjerą, jie dažnai atsiduria krūtyse, sukeldami vėžį.“

Darsyk: visi išvardintieji faktai yra surinkti iš spaudos ir moksliškai nepatikrinti. Bet norime, kad savaitraščio „Lietuvos sveikata“ skaitytojai apie tai būtų girdėję.

Na, o jei su kai kuriomis čia išdėstytomis antimargarininėmis mintimis nesutiks netgi gydytojai dietologai, turime rekomendaciją ir jiems: susiraskite M.Adams knygą „Poison in the Food: Hydrogenated Oils“.

Bet ką ten rekomendacijos! Visas jas per akimirksnį pakeisti gali ne ministerijos, ne draudėjai, o jūs patys! Tad ir aš einu į arčiausiai namų esantį gastronomą, ir tiesiu ranką į pirmą (arčiausią) margarino dėžutę. Skaitau sudėtį ir sužinau, kad ganėtinai grėsmingai dar antrąjame šio rašinio sakiny nuskambėjęs poliglicerolio poliricinoleatas (arba priedas E-476) yra visai nekenksmingas, ir tikrų daktarų aprobuotas.

Prasčiau su antrąja to margarino sudėtine dalimi – riebalų rūgščių mono– ir digliceridais (priedas E-471). Pasirodo, tai sintetiniai ir sveikatai pavojingi konservantai. Ir mano margarine jų – pakankamai daug. Bet mažytėmis raidelėmis įspėjo. Vadinasi, darbą atliko?

Ir aš jau beveik atlikau.

Liko tik trejetas formalumų.

Pirmasis: doros dėlei reikia pasakyti, kad Žemės ūkio ministerija bando Draudimų ministerijai priešintis. Sako, neleisianti mokyklų valgyklose sviesto keisti margarinu. Bet netikiu, kad pavyktų.

Antrasis: ne ten šunelis pakastas! Kapstyk giliau! Pasiknisk po ekonominę statistiką ir sužinok: per metus margarino gamyba padidinta apie 10 procentų, o pardavimai smuko (sumažėjo) net 31 procentu! Reikia ką nors daryti! Kažkas bando daryti!

Trečiasis: reikia paaiškinti keistą šio rašinio pavadinimą. Aiškinu. Argi būtumėte gaišę brangų laiką ir šias mintis skaitę, jei rašinio pavadinime būčiau paklausęs jūsų: „Kas sveikiau? Sviestas ar margarinas?“.

Neskaitytumėte. Nes seniai tai žinote.