Pradžiamokslis veganams: kaip nepadaryti mitybos klaidos
Žmo­nių kul­tū­ra yra keis­ta tuo, kad mes nu­spren­džia­me, ką val­gy­ti, o ko – ne. Mais­to prie­ina­mu­mas tė­ra vie­nas iš veiks­nių, nu­spren­džian­čių, ką val­gy­si­me pie­tums. Štai ark­lie­na Lie­tu­vo­je nė­ra po­pu­lia­rus mais­tas, nors vi­sai ne­to­li ji lai­ko­ma de­li­ka­te­su. Ve­ga­nai aps­kri­tai yra lin­kę sa­ve ri­bo­ti dėl įvai­rių prie­žas­čių, ta­čiau jiems su­ras­ti tin­ka­mo mais­to nė­ra leng­va. Ir ne to­dėl, kad jo nė­ra – tie­siog no­rint bū­ti ve­ga­nu rei­ka­lin­gos spe­cia­lios ži­nios.

Kaip jūs renkatės maistą? Tikriausiai perkate tai, kas jums skanu, ką mėgsta jūsų šeima. Galbūt dar pagalvojate ir apie sveikatą. Veganai, beje, dažnai pasirenka tokią dietą būtent dėl sveikatos priežasčių. Ir tegul – kiekvienas žmogus gali spręsti už save. O ar jūs galėtumėte būti veganu? Kaip manote, kuomet padarytumėte pirmą veganiškos mitybos klaidą? Galite pasitreniruoti – kurie iš šių gaminių nėra veganiški, o kurie veganams puikiai tinka?

1. Zefyrai

2. Multivitaminų sultys

3. Medus

4. Kopi Luwak (kava, verdama iš palminių musangų išmatose randamų pupelių)

5. „Coca-Cola“

6. „Guiness“ alus

7. Kokosų pienas

Net jei nesate veganas, galite šią užduotį laikyti galvosūkiu bendram išprusimui. Iš tiesų daugybė tikrų veganų suklysta būtent dėl šių produktų, todėl veganai turi daug išmokti, kol neklysdami išvengia visų gyvulinės kilmės maisto produktų.

Atsakymus rasite žemiau.

Veganams pasisekė, kad dabar daug produktų yra žymimi, kaip tinkami veganams. Tačiau vėlgi, jei šią mitybą priėmėte pakankamai neseniai ir nesate maisto gamybos žinovas, iš kur jums žinoti, ar zefyrai yra veganiški. O tokie jie tikrai nėra.

Zefyrams gaminti naudojama želatina, išgauta iš, dažniausiai, kiaulių kaulų. Dėl tos pačios priežasties veganai, vegetarai ir musulmonai negali valgyti ir guminukų, panakotos, želė ir kitų panašių saldumynų. Tuo tarpu sultys dažnai turi dažiklių, gaminamų iš vabzdžių kiautų. Jie naudojami ir „Coca-Cola“ gamyboje. Kopi Luwak kava taip pat nėra veganiška, nes musangos laikomos dažnai labai prastomis sąlygomis, o veganai yra prieš gyvūnų išnaudojimą. „Guiness“ alaus gamyboje naudojama želatina, kuri dažnai naudojama ir vyno gamyboje. Na, o kokosų pienas yra visiškai veganiškas.

Tuo tarpu medus kelia diskusijas. Kai kurie veganai mielai valgo medų ir teigia, kad tai – veganiškas produktas, dėl kurio gamybos bitės nenukenčia. Tačiau kiti pabrėžia, kad veganai prieštarauja gyvūnų išnaudojimui, o bitės medų neša sau.

Veganizmas, kaip ir kitos netradicinės mitybos kryptys, turi savų iššūkių. Tačiau įdomu tai, kad ir veganų bendruomenė sutaria ne visais su mityba susijusiais klausimais.