Moksleiviai išbandė naujuosius virtuvės šefų sukurtus valgiaraščius
Vil­niaus Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus pro­gim­na­zi­jos moks­lei­viai pir­mie­ji iš­ban­dė Lie­tu­vos res­to­ra­nų vy­riau­sių­jų vi­rė­jų ir kon­di­te­rių aso­cia­ci­jos (LRVVKA) par­eng­tus val­gia­raš­čius mo­kyk­loms. At­siž­vel­giant į moks­lei­vių pa­sta­bas val­gia­raš­čiai to­liau bus to­bu­li­na­mi ir ga­lu­ti­nė jų ver­si­ja bus pri­sta­ty­ta ki­tų me­tų pra­džio­je. Nau­jie­ji val­gia­raš­čiai par­eng­ti va­do­vau­jan­tis Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos (SAM) vai­kų mai­ti­ni­mo or­ga­ni­za­vi­mo tvar­kos ap­ra­šu.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjo Almanto Kranausko, naujieji valgiaraščiai yra didelis žingsnis siekiant sveikesnės vaikų mitybos, ugdant jų supratimą apie sveikatai palankų maistą ir jau visai netrukus šalies mokyklos galės šiuos valgiaraščius naudoti visiškai nemokamai.

„Šiais metais buvo atnaujintas vaikų mitybos tvarkos aprašas, kuriuo siekiama, kad mažiausiems visuomenės nariams būtų tiekiamas kuo sveikesnis ir kokybiškesnis maistas. Tačiau kai kurioms mokykloms nėra lengva prisitaikyti prie naujovių, tad džiaugiamės, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai neliko abejingi ir parengė naujuosius valgiaraščius“, – sako Almantas Kranauskas.

Moksleiviams pristatyta dalis naujųjų patiekalų – 5 sriubų variantai: vištienos sultinys su viso grūdo makaronais ir žalumynais, trinta brokolių sriuba su moliūgų sėklomis, jautienos sultinys su jautiena ir daržovėmis, tiršta žirnių sriuba bei morkų sriuba su kokosų pienu ir imbieru.

Taip pat moksleiviai ragavo viso grūdo makaronus su vištiena ir sūriu, pomidorų, avinžirnių ir jautienos troškinį, menkę, viso grūdo makaronus su vištiena, varškėčius su trintomis uogomis ir natūraliu jogurtu, kakavinius grikių blynus.

„Visus receptus kūrėme taip, lyg gamintume savo šeimos nariams. Tikslas, kad Lietuvos vaikai maitintųsi sveikiau yra išties labai sveikintinas. Ir jeigu mes galime įnešti savo indėlį, mielai prie to prisidedame“, – sako LRVVKA atstovė Aida Matulevičiūtė.

„Visus receptus kūrėme taip, lyg gamintume savo šeimos nariams. Tikslas, kad Lietuvos vaikai maitintųsi sveikiau yra išties labai sveikintinas. Ir jeigu mes galime įnešti savo indėlį, mielai prie to prisidedame“, - Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovė Aida Matulevičiūtė.

Desertui buvo patiekti ispaninio šalavijo (čija) pudingas, braškinis glotnutis, burokėlių pyragas, saulėgrąžų chalva bei sausainiai.

Kad vaikų maitinimas būtų kuo kokybiškesnis, dar šiais metais restoranų šefai apmokys ne mažiau kaip 60 švietimo įstaigų virėjų. Nuo kitų metų prasidės programinis virėjų mokymas Europos Sąjungos (ES) lėšomis sveikatos netolygumų turinčiuose savivaldybėse. Kartu sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, mokinių tėvai ir savivaldybių už maitinimų konkursus atsakingi darbuotojai.

„Džiaugiamės, kad mūsų moksleiviai galėjo pirmieji išbandyti patiekalus, kurie netrukus bus gaminami ir kitose šalies mokyklose. Labai svarbu, kad galime prisidėti prie prasmingo projekto, kuris padės vaikams maitintis sveikiau“, – teigia mokyklos direktorė Jurgita Nemanienė.

Geriausiai vaikai įvertino sultinį su jautiena ir daržovėmis, varškėčius su trintomis uogomis, jautienos troškinį su pomidorais ir saulėgrąžų chalvą. Moksleiviams įvertinus patiekalus, naujieji valgiaraščiai bus tobulinami, atsižvelgiant į pastabas. Galutiniai receptai visuomenei bus pristatyti kitų metu pradžioje.

Kaip numatyta SAM ir Švietimo ir mokslo ministerijos susitarime, šiais patiekalais visos to pageidaujančios mokyklos galės keisti dabar naudojamus patiekalus be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, o patiekalų receptus rasti galės SAM interneto svetainėje www.sam.lt.