Kas yra ta mylimoji silkė? 7 faktai apie stalus užkariavusią žuvį
Per vi­są šven­ti­nį lai­ko­tar­pį žmo­nės val­gys ne tik sal­du­my­nus, bet ir žu­vį. Dar šį­va­kar per Kū­čių va­ka­rie­nę bus su­val­gy­ta ne­ma­žai žu­vies, bet vie­na rū­šis tarp vi­sų šių vai­šių ti­krai do­mi­nuos. Tai – sil­kė. Ją val­go be­veik kiek­vie­nas, ta­čiau ar ži­no­te, kas tai per žu­vis? Štai 7 fak­tai apie po­pu­lia­rią­ją sil­kę.

1. Silkėmis vadinamos įvairios žuvys

Mums silkė – tai Clupeidae šeimos žuvys. Tačiau teigiama, kad silkėmis vadinamos ir kitos žuvys, nebūtinai giminingos Clupeidae šeimai. Dar daugiau – ne visas šios šeimos žuvis mes vadiname silke. Ar žinote, kas yra strimėlė? Ogi tik Atlantinės silkės porūšis. Antlantinė silkė, beje, komerciškai yra svarbiausia silkės rūšis – jos sužvejojama daugiausiai.

2. Jaunos silkės yra permatomos

Silkės mums pažįstamos iš jų pilkai-sidabrinės spalvos. Tačiau labai jaunos, kelių mėnesių amžiaus silkės vis dar yra permatomos – galima įžiūrėti jų vidaus organus. Atlantinė silkė subręsta pasiekusi 3–4 metų amžių ir kartais gali išgyventi iki 12 metų, tačiau dažniausiai jas iki to laiko kas nors sumedžioja.

3. Silkės nėra jau tokios mažos

Kaip manote, iki kokio dydžio užauga silkės? Jūsų virtuvėje jos neatrodo labai didelės, tačiau Baltijos silkė gali užaugti ir iki 18 cm ilgio. Tuo tarpu Ramiojo vandenyno silkės užauga iki 38 cm. Tačiau niekas neprilygsta Atlantinei silkei, kurios ilgis gali siekti iki 46 cm.

4. Silkė – sveikas maistas?

Silkė yra pakankamai riebi žuvis, tačiau tai nebūtinai yra blogai. Silkėje yra daug mums naudingų Omega-3 riebalų rūgščių, vitamino D. Silkę žmonės valgo nuo pačių seniausių laikų. Yra įrodymų, kad silkė buvo valgoma dar prieš 5000 metų, tačiau tikėtina, kad žmonės ją atrado dar anksčiau. Tai buvo išties svarbus maistinių medžiagų šaltinis pirmykščiams žmonėms šiaurėje. Tiesa, įprastai iš silkės gaminami nelabai sveiki patiekalai – net jei pati žuvis yra naudinga, įvairūs priedai (augaliniai riebalai, majonezas, druska) gali ir pakenkti.

5. Silkes mėgsta ne tik žmonės

Žmonės iš ties mėgsta valgyti silkę ir ją įtraukia į savo šventinė racioną. Tačiau gamtoje silkes valgo visi, kas tik netingi – delfinai, paukščiai, jūrų liūtai, ruoniai, jūrų kiaulės ir taip toliau. Silkes netgi valgo kitos žuvys – lašišos, rykliai, menkės. Pačios silkės minta įvairiais irklakojais vėžiagyviais ir kitais labai smulkiais organizmais.

6. Dėl silkių įsikūrė miestai

Kopenhagos vietoje kadaise nebuvo jokios gyvenvietės. Ten stovyklas nuo 11 amžiaus įkurdavo žvejai. Jos būdavo sezoninės – pasibaigus sezonui žvejai iškeliaudavo. Tačiau nuo maždaug 13 amžiaus ten vis daugiau žmonių liko gyventi nuolat. Taip susiformavo Kopenhaga, tačiau silkės turėjo didžiulę reikšmę ir Amsterdamo bei Greit Jarmuto susiformavime.

7. Silkės tapo kultūriniu fenomenu

Silkes taip pamėgo Europos gyventojai, kad jos buvo apdainuojamos (ypač Šiaurės šalyse), apie jas buvo kuriamos pasakos ir net paveikslai. Silkes tapė Georgas Flegelis, Pieteris Claeszas ir net pats Vincentas van Goghas.