10 dalykų, kuriuos reikia žinoti norint tapti Kanados piliečiu
Jei jus bau­gi­na su­pan­tis po­li­ti­nis kli­ma­tas, ti­kė­ti­na, kad ga­li­my­bė iš­vyk­ti į Ka­na­dą ga­li da­ry­tis vis pa­trauk­les­nė, ra­šo „Bu­si­ness In­si­der“.

Tai – valstybė, kurioje sveikatos apsauga nemokama, žmonės draugiški, o premjeras Justinas Trudeau spaudos konferencijos metu smagumo vardan nutaria paaiškinti, kaip veikia kvantinis kompiuteris.

Tačiau tapti Kanados piliečiu nėra taip lengva: reikia gyventi Kanadoje bent šešerius metus, elgtis kuo geriausiai ir žinoti šį bei tą apie valstybę, kurią norėtumėte laikyti savo namais.

Štai keli patarimai tiems, kurie nori ir svarsto galimybę keltis gyventi į Kanadą.

1. Įsitikinkite, ar nesate Kanados pilietis

Kanados pilietybė priklauso ir nuo tėvų bei senelių pilietybės. Jei jie turėjo ryšių su Kanada, atlikę trumpą testą galite sužinoti, ar negali būti, jog pats nežinodamas esate Kanados pilietis. Pasitaiko, kad žmonės pilietybę paveldi patys to nežinodami.

2. Turėkite bent 18 metų

Jei esate nepilnametis, jūsų tėvai ar teisėtas globėjas turės užpildyti paraišką už jus. Tėvai nebūtinai turi būti Kanados piliečiais.

3. Arba įsirašykite į kvalifikuotų darbuotojų sąrašą

Kanada turi sistemą greitai imigracijai, vadinamą „Express Entry“. Būtent per ją kvalifikuoti darbininkai valstybėje užsitikrina vietą.

Visi sistemoje „Express Entry“ aplikuojantys kvalifikuoti darbuotojai yra vertinami pagal savo įgūdžius bei darbo perspektyvas, ir pagal įvertinimus lyginami su kitais kandidatais sąraše. Tie, kurie sąraše atsiduria aukščiau, kviečiami tapti nuolatiniais gyventojais.

4. Gaukite Kanados nuolatinio gyventojo statusą

Norėdami tapti nuolatiniu Kanados gyventoju galite rinktis vieną iš kelių būdų kaip tai padaryti. Galite aplikuoti į savo pasirinktą provinciją, pasirinkti specialų verslininko kelią, gauti pagalbą iš šeimos narių, gyvenančių Kanadoje ar per Kvebeką, kuriame taikomi specialūs imigracijos reikalavimai.

Nuolatiniai Kanados gyventojai gauna sveikatos apsaugą ir gali dirbti, mokytis ir keliauti bet kur valstybėje. Tačiau jie negali balsuoti, tapti valdininku ar pareigūnu bei užimti kai kurias pareigas, kuriose taikomi aukšti saugumo ir konfidencialumo reikalavimai.

5. Paskelbkite savo ketinimus tapti nuolatiniu gyventoju

Jeigu jūs gavote pakvietimą tapti nuolatiniu Kanados gyventoju, turite patvirtinti savo planus likti valstybėje. Nuolatinį gyvenimą valstybėje Kanados vyriausybė laiko bent trejus gyvenimo čia metus per penkerių metų laikotarpį.

Iki nuolatinio gyventojo status gavimo Kanadoje praleistos dienos skaičiuojasi kaip pusiaudieniai ir jie gali būti naudojami skaičiuojant valstybėje praleistą laiką, reikalingą pilietybei gauti.

Pixabay.com nuotrauka

Praleidus daug laiko už Kanados sienų prarasti nuolatinio gyventojo statusą nėra sunku. Tačiau net ir jį praradus ir nebūnant valstybės viduje už Kanados sienų galima dirbti turint Karūnos tarno status.

6. Turėdami nuolatinio gyventojo statusą savo rezidencijoje praleiskite šešerius metus

Nuolatiniai gyventojai ne visada tampa piliečiais. Reikalavimai norint gauti pilietybę yra aukštesni.

Jei gyvenate Kanadoje ir esate nuolatinis gyventojas, per šešerius metus prieš teikiant paraišką pilietybei gauti turite būti praleidęs valstybėje bent 1460 dienų (keturis 365 dienų periodus).

Taip pat kiekvienais kalendoriniais metais valstybėje turite praleisti bent 183 dienas.

7. Atsakingai pildykite pajamų mokesčių deklaracijas

Taip pat norintis gauti Kanados pilietybę asmuo turi būti pajėgus pateikti trijų metų mokesčių deklaracijas iš valstybėje praleistų penkerių.

Tokiu būdu norima išsiaiškinti, ar gyvendamas Kanadoje visą tą laiką dirbote legaliai.

8. Mokėkite anglų arba prancūzų kalbą

Kanada, kaip ir aibė kitų šalių, turi dvi oficialias kalbas: anglų ir prancūzų.

Idant taptumėte piliečiu, jums nebūtina kalbėti itin sklandžiai, tačiau reikia sugebėti susikalbėti ir palaikyti pokalbį, žinoti, kaip nurodyti kelią, žinoti gramatikos pagrindus ir pakankamai išmanyti žodyną, kad sugebėtumėte save apibūdinti.

Kartu su aplikacija siūsite rašytus dokumentus, tačiau pilietybės pareigūnas priims paskutinį sprendimą ar jūsų anglų ar prancūzų kalba yra pakankama.

9. Žinokite šį bei tą apie Kanadą

Norint gauti pilietybę reikėtų pasidomėti Kanados istorija. Vyriausybė norintiems gauti Kanados pilietybę duoda laikyti formalų testą apie Kanados istoriją, vertybes, institucijas ir simbolius.

Testą atlieka žmonės nuo 18 iki 54 metų. Įprastai – testas rašomas, tačiau laikantįjį prižiūrintis pareigūnas taip pat gali užduoti įvairius klausimus žodžiu.

Staigmenų tikėtis neverta. Viskas, ką reikia žinoti, yra čia.

10. Žinokite, dėl ko jūsų paraiška gali būti atmestai

Apstu priežasčių, kodėl jūsų praeitis gali jums sutrukdyti tapti Kanados piliečiu.

Vyriausybė griežtai žiūri į žmonės per vertinamą laikotarpį prasikaltusius arba aplikavimo laikotarpiu teisiamus už kokį nors nusikaltimą.

Taip pat kalėjime bausmę atliekantys žmonės negali naudotis bausmės laikotarpiu Kanadoje, norėdami tapti nuolatiniais gyventojais.