Prieskoninių žolelių TOP 5: kaip jas auginti ant palangės
Ža­liuo­jan­čios prie­sko­ni­nės žo­le­lės – kra­pai, pe­tra­žo­lės, ba­zi­li­kai ar švie­ži svo­gū­nų laiš­kai – yra lai­ko­mi pa­va­sa­rio sim­bo­liu. Ga­li­ma iš­skir­ti pen­kias lie­tu­vių mėgs­ta­miau­sias prie­sko­ni­nes žo­le­les, apie ku­rių au­gi­ni­mą na­muo­se ver­ta kai ką su­ži­no­ti, ra­šo­ma pra­ne­ši­me spau­dai.

Krapai

Daugumą prieskoninių žolelių galima užsiauginti ir ant palangės, tačiau norint nuolatos namuose skabyti krapų juos reikės itin dažnai sėti iš naujo, nes šis augalas yra vienmetis ir greitai peraugantis, o nuskabius šakeles, jos nebeatauga.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė teigia, kad krapai – itin lepi prieskoninė žolelė: „Ji ypač lepi, jei auginate ne darže, o ant savo virtuvės palangės. Krapus reikia dažnai laistyti, tačiau stengtis neperlaistyti. Ši prieskoninė žolelė puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams, sriuboms pagardinti ir, žinoma, šaltibarščiams, kur krapai karaliauja.“

Svogūnų laiškai

Yra paplitęs ne vienas būdas, kaip patiems ant palangės užsiauginti svogūnų laiškų, bene populiariausias jų – įdėti svogūną ant indo su vandeniu arba pasodinti svogūną į žemę lovelyje ar vazonėlyje. „Norint užsiauginti svogūnų laiškų merkiant juos į vandenį, reikėtų nepamiršti, kad vanduo turi apsemti tik apatinę svogūno dalį. Tokiu būdu svogūnas jau po keleto dienų išleis šaknis ir pradės auginti laiškus“, – patarimais dalijasi V. Drulienė.

Petražolės

Pasak V. Drulienės, petražolės yra paklausios ištisus metus, nes tinka daugelio patiekalų paskaninimui ir papuošimui: „Petražolės yra ne tik itin subtilų skonį turintis prieskoninis augalas, bet ir vitaminų šaltinis – jose gausu vitamino C.“

Bazilikas

Populiariausių prieskoninių žolelių sąraše svarbią vietą užima kvapnieji bazilikai, kuriuos žmonės perka ir sufasuotus, ir augančius vazonėliuose. „Jei baziliką auginate vazonėlyje, nepamirškite, kad šį augalą reikia dažnai laistyti, mat per stambius ir plačius lapus jis greitai išgarina drėgmę. Ši prieskoninė žolelė dažnai naudojama ruošiant italų virtuvės patiekalus, taip pat su patiekalais, kurių sudėtyje yra pomidorų, puikiai tinka paskaninti salotoms. Puikus skonis išgaunamas baziliką derinant kartu su česnakais ir petražolėmis“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė.

Mėta

Šią prieskoninę žolelę lietuviai vis dažniau atranda gamindami patiekalus ir ją naudoja ne tik arbatai. Mėta puikiai tiks norint suteikti gaivos patiekalams, tačiau ja gali būti gardinami ir tradiciniai cepelinai su varške, įvairios trintos sriubos, salotos ar net glotnučiai.

„Ant namų palangės žaliuojantys vazonėliai su prieskoniais puikiai tiks ne tik patiekalams gardinti. Jie papuoš jūsų namus, suteiks jiems pavasariškumo, gaivos ir džiugins akį, o galbūt net ir uoslę“, – priduria V. Drulienė.