Statistikos departamentas: „verygmetis“ pasiteisina
Vie­nas 15 me­tų ir vy­res­nis Lie­tu­vos gy­ven­to­jas per­nai su­var­to­jo vi­du­ti­niš­kai 12,3 li­tro le­ga­laus al­ko­ho­lio – 0,9 li­tro ma­žiau nei 2016 me­tais (13,2 li­tro), iš­anks­ti­nius duo­me­nis pra­ne­šė Sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­tas.

Legalaus alkoholio vartojimo rodikliai parengti atėmus atvykusių turistų suvartotą ir pasienio prekyboje įsigytą alkoholį bei įskaitant Lietuvos turistų užsienyje suvartotą alkoholį, išankstinius duomenis pranešė Statistikos departamentas.

Pernai šalies mažmeninėje prekyboje ir maitinimo įmonėse parduota 3,1 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų (degtinės, viskio, brendžio ir panašiai), arba 10,5 proc. mažiau nei 2016 metais. Vyno ir fermentuotų gėrimų parduota 4,2 mln. dekalitrų (18,4 proc. mažiau), alaus – 23,2 mln. dekalitrų (8,2 proc. mažiau).

Statistikų teigimu, 1–3 darbuotojus turinčių parduotuvių didžiąją apyvartos dalį sudaro prekyba alkoholiniais gėrimais. 2017 metais mažose parduotuvėse ji sudarė beveik 36 proc., kai kuriose parduotuvėse –net 80 procentų.

Alkoholinių gėrimų mažmeninės kainos pernai padidėjo 11,7 procento. Labiausiai pabrango vaisių vynas – 53,5 proc., Lietuvoje pagamintas alus – 27,5 proc., importinis alus – 17,2 proc., trauktinės – 14,5 proc., Lietuvoje pagaminta degtinė – 12,6 procento. Alkoholinių gėrimų kainų didėjimą lėmė nuo 2017-ųjų kovo pradžios pradėtas taikyti didesnis akcizo tarifas.

2017 metais buvo pagaminta 1,03 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų, perskaičiuotų į absoliutų (100 proc.) alkoholį – 5 proc. mažiau nei 2016-aisiais.

Pernai fermentuotų gėrimų gamyba padidėjo 2,3 proc. iki 5,5 mln. dekalitrų. Iš jų sidro gamyba išaugo 34,1 proc., neputojančių gėrimų – 28,7 proc., putojančių fermentuotų gėrimų – 1,3 proc., bet sumažėjo vaisių ar uogų vyno (31,1 proc.) gamyba.

Vynuogių vyno ir vermuto pernai pagaminta 15 proc. mažiau nei 2016 metais. Daugiausia pagaminta alaus – 29,6 mln. dekalitrų, jo gamyba per metus sumenko 1,1 procento.

Pernai labiausiai išaugo vyno importas ir eksportas – atitinkamai 13,4 ir 21,2 proc., taip pat alaus – atitinkamai 11,8 ir 20,1 procento. Fermentuotų gėrimų importas sumažėjo 8,8 proc., eksportas padidėjo 21,2 proc., spiritinių gėrimų importas išaugo 8,5 proc., eksportas – 14,3 procento.