Spaudėjai savaitgaliais obuolių sultis skaičiuoja tonomis
Be­veik mė­ne­siu anks­čiau nei per­nai se­zo­ną pra­dė­ję su­lčių spau­dė­jai sa­vait­ga­liais vos spė­ja su­ktis – šie­me­ti­nis obuo­lių der­lius kaip nie­kad gau­sus. Pa­ste­bi­ma, kad pa­dau­gė­jo ne tik klien­tų, jie į spau­dyk­las daž­nai at­si­ve­ža ir di­des­nį kie­kį obuo­lių.

Darbo nestokojantys sulčių gamintojai Kaune ir pakaunėje nekonkuruoja – paslaugos kaina skiriasi labai mažai.

Bene anksčiausiai darbą pradėjo Aleksoto spaudykla ir „Sultonas“ – rugpjūčio 6 dieną. Daugelis šio regiono sulčių spaudyklų šiemet sezoną atidarė po Žolinės, rugpjūčio viduryje ir kol kas nedrįsta prognozuoti, kiek jis truks.

Sekmadienį atvežamas toks pat kiekis obuolių, koks per visą savaitę, todėl klientams užsakymo tenka palaukti 2–3 dienas.

Tačiau atrodo, kad 2018-ieji sulčių spaudėjams bus rekordiniai metai. Nors vasara buvo karšta ir sausa, obuoliai yra sultingi, geresni nei pernai. Iš 100 kg obuolių, nelygu rūšis, gaunama apie 50–70 litrų sulčių. Savaitgaliais per dieną didžiosios spaudyklos išspaudžia po 3–4 tonas sulčių.

„Sezonas labai intensyvus, užklupo anksti, šalyje užderėjo gausus obuolių derlius. Dirbti tenka kiekvieną dieną. Esame šeimos verslas, tad į darbo procesą tenka įtraukti visus šeimos narius. Panašus sezonas buvo prieš trejus metus. Nors šiemet netoliese atsirado keturios naujos spaudyklos, darbo visiems užtenka“, – sakė „Sultono“ atstovė Vismantė Zelionkienė.

Užgriūva savaitgaliais

Moteris patvirtino, kad ypač daug darbo būna šeštadieniais, sekmadieniais ir pirmadieniais, kai grįžtama iš kaimų ar sodybų. Tada per vieną dieną „Sultonui“ tenka priimti 30–35 užsakymus. Pasak V. Zelionkienės, dažnai sekmadienį atvežamas toks pat kiekis obuolių, koks per visą savaitę, todėl klientams užsakymo tenka palaukti 2–3 dienas.

Aleksoto spaudyklos savininkas Vytautas Broneika taip pat tvirtino, kad šiųmetis sezonas yra geresnis nei pernykštis. Stambiausias užsakovas į spaudyklą šiemet atgabeno 12 maišų obuolių, kai vidutiniškai sultys spaudžiamos iš 2–4 maišų. Anot V. Broneikos, diena dienai nelygi – kartais aleksotiškis sulaukia tik vieno užsakovo su standartiniu vidutiniu kiekiu žaliavos, o kartais tenka apdoroti ir 30 maišų obuolių.

Didesnio nei pernai klientų antplūdžio sulaukiančių „Obuolių namų“ direktorė Daiva Vaitiekūnienė „Lietuvos žinioms“ sakė, kad vieno užsakovo vidutinis sulčių kiekis nesiskiria nuo pernykščio – šeimai daroma nuo 30 iki 50 litrų.

Skanina ananasais

Didžiosios spaudyklos prašo atsivežti ne mažiau kaip 60–80 kg obuolių. Klientai į spaudyklas atgabena ne vien maišus obuolių, populiarėja ir maišytos sultys. Šiemet ant bangos obuolių sultys, maišytos su moliūgais ir apelsinais, tačiau neretai jos derinamos su melionais, cukinijomis, kriaušėmis, apelsinais, greipfrutais, avietėmis, vynuogėmis, aronijomis, svarainiais, šaltalankiais ar burokėliais. Bene egzotiškiausio užsakymo šiemet sulaukė „Sultonas“. Šios spaudyklos klientas paprašė obuolių sultis paskaninti ananasais.

„Obuolių namų“ direktorė teigė, kad didžioji dalis žmonių vertina tradicinį skonį, maždaug 80 proc. renkasi vien obuolių sultis, o 20 proc. – maišytas. Pasak V. Zelionkienės, priedų prie obuolių atsiveža 5 iš 100 klientų, o eksperimentuoti labiau mėgsta jaunesnio amžiaus užsakovai.

Spaudėjai visiškai pasirūpina atvežtų obuolių paruošimu, tačiau morkas ir burokėlius prašo atvežti nuplautus, nuskustus, cukinijas, moliūgus, melionus – pasmulkintus ir be odelės. Kad ir kokias sultis spaustum, Kaune jų kaina beveik nesiskiria – 5 litrų talpos dėžutė (tetrapakas) su čiaupeliu kainuoja 2,8 euro. „Obuolių namai“, turintys dvi spaudyklas Kaune, ir „Sultonas“ šiemet prašo 10 centų didesnės kainos. Be dėžutės „Obuolių namai“ bei „Savos sultys“ Domeikavoje (Kauno rajonas) tokį kiekį sulčių spaudžia ir pasterizuotas supila į maišelius su čiaupeliais už 2,5 euro, „Sultonas“ pačiame mieste – už 2,4 euro. Tokia pat kaina klientus vilioja ir Garliavoje veikianti spaudykla „Sultys greitai“.

Konkuruoja ne kaina

Nors šios kainos vadinamos kaunietiškomis, panašiomis sulčių spaudimo paslaugą teikia ir jonaviečiai, prieniškiai bei raseiniškiai. Iš dalies tokias kainas nulemia tai, kad savo spaudyklas šiuose miestuose turi „Savos sultys“. Jonavoje su šiais spaudėjais konkuruojantys „Obuoliukai.LT“ 5 litrų sulčių pakuotę su dėžute parduoda už 2,7 euro, o be jos – už 2,3 euro.

Pačiuose Kėdainiuose esančioje spaudykloje 5 litrų maišelis su čiaupeliu kainuoja 2,3 euro, tetrapakas – 3 eurus, o Kėdainių rajone Sirutiškio kaime veikianti spaudykla 5 litrų talpos tetrapako kainą numušė iki 2,5 euro. Didesnį kiekį sulčių ši spaudykla pristato į namus.

Kai kurios spaudyklos savo interneto svetainėse nurodo, kad nepakuojant maišelių į dėžutes dėl sulčių rūgimo pretenzijų nepriima. Jų teigimu, tik tetrapakuose transportuojamos ir laikomos sultys bus saugios. Kiti tikina, kad užtenka įsigyti vieną dėžutę, nes ji reikalinga tinkamam ir patogiam vartojimui užtikrinti: pilant sultis per čiaupelį, į maišelio vidų negali patekti oras. „Būkime draugiški gamtai, panaudota dėžutė gražiai sulankstoma ir užima mažai vietos. Ji gali būti naudojama keletą metų, tad kitais metais veždami į spaudyklą obuolius atsivežkite ir sulankstytas dėžutes“, – ragina nuosaikaus vartojimo šalininkai. „Lietuvos žinių“ duomenimis, šiemet dėžutes patys spaudėjai priversti pirkti brangiau.

„Sultonas“ siūlo įsigyti medinę dėžutę su padėkliuku, čia spaudžiantiems sultis ji kainuoja 13 eurų, o „Obuolių namai“ šiemet paskelbė Lietuvos šimtmečio akciją – kiekvieną savaitę vienas iš klientų laimi 50 eurų.