Karšta vasara darbuotojai nesidžiaugia
Tę­sian­tis karš­tų orų antp­lū­džiui Vals­ty­bi­nė dar­bo ins­pek­ci­ja (VDI) tei­gia gau­nan­ti vis dau­giau pa­klau­si­mų bei skun­dų dėl ne­tin­ka­mų dar­bo są­ly­gų už­da­ro­se pa­tal­po­se.

Inspekcija penktadienį pranešė, jog žmonės skundžiasi aukšta temperatūra, juntamu oro trūkumu kontorose, prekybos centruose bei su tuo susijusia kasdiene bloga savijauta.

„Anksčiau tų skundų gaudavome labai pavieniai, per savaitę vieną ar du, o kartais ir mažiau. Dabar bent po skundą per dieną tikrai gauname“, – BNS sakė VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė.

Anot inspekcijos, lankytojams skirtų visuomeninių patalpų oro temperatūra, pagal specialios higienos normos reikalavimus, šiltuoju metų laikotarpiu turi būti 18–28 laipsniai.

Darbo vietos aplinkos oro temperatūra turi būti nustatoma atsižvelgiant į metų laiką ir atliekamų darbų sunkumo kategoriją. Pavyzdžiui, vasaros metu dirbant vidutinio sunkumo darbus patalpų temperatūra turi siekti 21–23 laipsnius. Dirbant biure, kai darbas reikalauja nedidelės fizinės įtampos, patalpų temperatūra turėtų būti 23–26 laipsniai.

Inspekcija teigia, kad vykdydamas įstatymus darbdavys privalo įvertinti galimą riziką darbuotojų saugai ir sveikatai ir šiuo atveju – jei darbo patalpų oro temperatūra pasiekia perteklinę, taip pat atsižvelgti į gresiantį sveikatai, o gal ir gyvybei pavojų.

Jei įmonė neturi galimybių vėdinti patalpų, siekiant apsaugoti darbuotojus nuo jų galimo perkaitimo jiems turi būti suteikiamos specialios pertraukos. Jų metu sudaroma galimybė palikti darbo vietą ir pereiti į vėsesnes patalpas.

Minimali specialių pertraukų trukmė per 8 valandų darbo dieną turi būti ne mažesnė kaip 40 minučių. Esant kitai darbo dienos trukmei, specialių pertraukų trukmė turi būti proporcinga darbo laikui.

Dirbant karštyje tikslus pertraukų skaičius teisės aktuose nėra apibrėžtas, bet nurodoma, kad jos turi būti suteikiamos ne rečiau nei kas pusantros valandos.

Specialios pertraukos darbuotojams turi būti suteikiamos tokios trukmės ir tokiu dažnumu, kad veiksmingai padėtų išsaugoti darbuotojų sveikatą ir darbingumą, atsižvelgiant į nustatytos profesinės rizikos dydį ir pobūdį.

Darbo vietose taip pat reikia atsižvelgti ir organizmo poreikį karštą vasaros dieną gauti daugiau skysčių.