Panevėžietis įtariamas susirgęs reta liga – botulizmu
Pa­cien­tas pir­muo­sius li­gos simp­to­mus pa­ju­to va­sa­rio 3 die­ną, o po vie­nuo­li­kos die­nų bu­vo pa­gul­dy­tas į li­go­ni­nę.

Botulizmas yra nervų sistemos liga. Ją sukelia neurotoksinas, kurį gamina Clostridium botulinum bakterijos.

Botulizmu dažniausiai apsinuodijama nuo namuose netinkamai paruoštų bei laikomų mėsos, grybų konservų, vytintų ar rūkytų mėsos gaminių. Daugiausiai apsinuodijimų būna žiemos ir pavasario mėnesiais, kadangi rudenį konservuotuose produktuose ir išlaikytuose iki pavasario būna pasigaminęs pakankamas toksino kiekis.

Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–36 val. suvalgius maisto, kuriame pasigaminęs botulotoksinas. Kuo trumpesnis šis laikotarpis, tuo sunkesnė ligos eiga.

Apsinuodijus ligonis skundžiasi silpnumu, galvos svaigimu. Paprastai po to sutrinka regėjimas, atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai.

Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas.

Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Ligos prognozė priklauso nuo apsinuodijimo sunkumo ir gydymo paskyrimo laiko.

Siekiant apsisaugoti nuo šios ligos, svarbu tinkamai ruošti ir laikyti maisto produktus, kruopščiai plauti rankas, konservus laikyti ne aukštesnėje kaip 10 laipsnių temperatūroje, o gaminius su išsipūtusiu dangteliu išmesti.

Specialistai taip pat rekomenduoja prieš vartojimą namuose gamintus konservus pakaitinti 10 minučių, taip pat nevalgyti mėsos gaminių, jei viduje yra pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.