Detoksikuojantys kokteiliai: kaip gaminant nesugadinti
Ar ti­krai į de­tok­si­kuo­jan­tį kok­tei­lį tin­ka dė­ti vis­ką, ką tu­ri­me po ran­ka? Ar jį ga­li­me ger­ti 2–3 kar­tus per die­ną? Mi­ty­bos spe­cia­lis­tai pri­ta­ria, kad de­tok­si­kuo­jan­tys kok­tei­liai – pui­kios sa­vi­jau­tos ir ge­ros iš­vaiz­dos šal­ti­nis, ta­čiau ne­pas­lys­ki­te – jie veik­min­gi tik pa­ga­min­ti iš tin­ka­mų pro­duk­tų.

Mitybos specialistė Eglė Saulevičienė sako, kad nuo kitų kokteilių detoksikuojantys skiriasi paskirtimi: „Jie pašalina susikaupusius toksinus ir šlakus, skysčių perteklių, valo kraują, kepenis. Tuo jie ir skiriasi nuo visų kitų rūšių (vaisinių, sočiųjų, žaliųjų) kokteilių.

Anot mitybos specialistės, gaminant detoksikuojantį kokteilį jokiu būdu nereikėtų į jį pilti pieno ar jo produktų. Norint kokteilį suskystinti, labiausia tinka natūralus, negazuotas vanduo.

Tinka ne visiems

„Detoksikuojančius kokteilius galima gerti tik tuo atveju, jei nesiskundžiate mitybos nepakankamumu, neturite virškinimo sistemos sutrikimų (skrandžio žaizdų, opų ar pan.), nesate linkęs į viduriavimą, jei nesergate dirgliosios žarnos sindromu. Kad kokteiliai būtų išties veiksmingi (valytų organizmą), svarbu laikytis visos programos, t. y. ne tik kartkartėmis išgerti sveiką kokteilį, bet ir sureguliuoti mitybą, gerti daugiau skysčių, laikytis poilsio režimo, daugiau judėti. Kitaip tariant, tai organizmo valymo ir vitaminais papildymo procesas“, – pastebi mitybos specialistė.

Tinka ir ryte, ir vakare

„Detoksikuojantį kokteilį galima gerti bet kada, tai yra ir ryte, ir vakare, tačiau reiktų parinkti vienu ar kitu atveju tinkamesnius ingredientus. Pavyzdžiui, rytui puikiai tiktų kokteiliai su imbieru ar citrina, greipfrutu – jie šiek tiek tonizuota, o štai vakare išgėrus tonizuojamąjį poveikį turinčio kokteilio sunkiai užmigsite, tad geriau į jo sudėtį dėti neutralesnių produktų: agurko, banano, cinamono“, – pataria pašnekovė.

Rekomenduojamos detoksikuojančių kokteilių sudedamosios dalys:

Špinatai arba kopūstai. Šiose žaliose lapinėse daržovėse yra daug aminorūgščių, kalcio, vitamino A, K, geležies, magnio, cinko, folio rūgšties, seleno.

Agurkai. Jie – natūrali organizmo „šluotelė“, nes juose yra fermentų, kurie skaido baltymus ir valo žarnyną, aprūpina organizmą skysčiais.

Ananasai. Turi bromelaino – fermento, kuris efektyviai skaido riebalus. Tai bene vienintelis vaisius, turintis šios naudingos medžiagos.

Salierai. Kalcis, magnis, kalis – šventoji trijulė, pridėkite B grupės vitaminų, folio rūgštį, geležį bei aminorūgštis ir gausime puikų ir sveiką produktą, kurį privalu įtraukti į mitybą.

Salierai mažina uždegiminius procesus, stresą, padeda pašalinti iš žarnyno toksinus ir šlakus.

Kriaušės. Šie vaisiai puikia veikia odą, gražina ją, skaistina ir kitaip puoselėja, taip pat turi daug vitaminų ir mineralų.

Bananai. Magnis, B grupės vitaminai, kalis – visa tai saugo širdį ir padeda išvengti streso.

Citrinos. Jose ne tik vitaminas C, bet ir daugybė kitų naudingų medžiagų. Citrinos detoksikuoja organizmą, valo kraują, kovoja su laisvaisiais radikalais, bakterijomis, jaunina odą.

Obuoliai. Turi daug A, C, E, H, PP bei B grupės vitaminų, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jų sėklos turtingos jodo. Gerina virškinimą. Naudinga valgyti ir žieveles.

Petražolės. Galingas antioksidantas, valantis inkstus ir kraują. Turi vitamino A, C, E, folio rūgšties, antioksidantų.

Cinamonas. Tyrimai atskleidžia, kad cinamonas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, kovoja su uždegimais, bakterijomis.

Linų ir čija sėklos. Tai puikus Omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, mažina uždegiminius procesus organizme.

Imbieras. Jis stiprina imunitetą, padeda išvengti pykinimo, įsisavinti organizmui naudingąsias medžiagas, numesti svorio, kovoja su peršalimu.

Dažniausiai daromos klaidos gaminant kokteilius:

vaisius trinate pernelyg ilgai ar per trumpai,

nededate tirštinančių vaisių,

neatkreipiate dėmesio į naudojamų maistingųjų miltelių sudėtį,

darote per saldžius kokteilius,

į kokteilį dedate viską, ką tik randate virtuvėje,

visą skystį supilate iškart,

naudojate pernokusius vaisius.

Tarp kitko

Koks kokteilis bebūtų, svarbu, kad veikliojo ingrediento turi būti ne mažiau kaip 50 proc. kokteilio sudėties! Žinokite, kad pagrindinis ingredientas dedamas ne tam, kad gražu būtų, o kad veiktų!

Receptai

Detoksikuojantis sulčių kokteilis

Reikės:

1 burokėlio,

1 morkos,

1 obuolio,

1 saliero,

1 citrinos sulčių,

1 v. š. cinamono,

2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus.

Iš burokėlio, morkos, obuolio saliero stiebo sulčiaspaude išspauskite sultis. Citrinų sultis išspauskite rankine citrusų sulčiaspaude. Supilkite į sultis. Įmaišykite cinamoną. Galiausiai supilkite aliejų. Skanaus!

Žaliasis kiaulpienių kokteilis

Reikės:

1 puodelio vandens,

1 puodelio smulkintų jaunų kiaulpienės lapelių,

1 obuolio arba banano,

1 puodelio šviežių braškių,

1 puodelio šviežių mėlynių,

1 v. š. medaus.

Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite. Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono. Skanaus!

Detoksikuojantis ananasų kokteilis

Reikės:

100–150 g šaldyto ananaso riekelės,

1 nedidelio agurko,

1 saujos špinatų,

gabalėlio šviežios imbiero šaknies,

1 citrinos sulčių,

1 stikl. vandens,

1 a. š. linų sėmenų sėklų,

1 a. š. čija sėklų.

Šaldytą ananaso riekelę užpilkite karštu vandeniu (kol ruošiate kitus ingredientus). Nuskuskite agurką, imbierą, išspauskite citrinos sultis. Perpjaukite ananaso riekę į kelias dalis. Viską suplakite maisto plaktuvu. Skanaus!

Pasiruoškite šaldytų ananaso griežinėlių visai savaitei: nulupkite ananasą ir supjaustykite jį į 6–7 riekes. Jas taip, kad nesusiliestų viena su kita, sudėkite ant padėklų ir dėkite į šaldiklį 2–3 valandoms. Riekėms sušalus, sudėkite į dėžutes ar maišelius.

Į kokteilį galima dėti ir nešaldytą ananasą, tačiau šaldytas suteikia gaivų, ypatingą skonį.