Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Kultūra ir žmonėsGamta ir augintiniaiŠeima ir sveikataMokslas ir ITSportasŠvietimasTrasaĮdomybėsRinkimų maratonas
ŠEIMA IR SVEIKATA

Kaip Kūčioms nepatiekti listeriozės bakterijomis pagardintų patiekalų 

2018 gruodžio 20 d. 10:54
Tokie maisto gaminiai, kaip, pavyzdžiui, paruoštos salotos, taip pat gali tapti infekcijos šaltiniu.
Tokie maisto gaminiai, kaip, pavyzdžiui, paruoštos salotos, taip pat gali tapti infekcijos šaltiniu.
Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) įspėja, kad ilgo vartojimo ir termiškai apdorotuose produktuose gali būti listeriozės bakterijų. Ypač siūloma vengti tokių pusgaminių kaip paruoštos salotos.

„Būkime atidūs ir laikykimės visų maisto saugos reikalavimų gamindami maistą, o, ypač, – kai didžiosios šventės – čia pat“, – sako NMVRVI ryšiams su visuomene Angelė Sederevičienė.

Listeriozės protrūkiai siejami su gyventojų vartotais gatavais maisto produktais – šaldytomis daržovėmis, lašišos produktais, rūkyta ir vytinta žuvimi, termiškai apdorota mėsa, minkštais bei pusiau minkštais sūriais.

„Šiems produktams būdingas ilgas galiojimo terminas, kuris gali sąlygoti bakterijų dauginimąsi. Tai yra svarbus faktorius, kadangi šie produktai vartojami be papildomo terminio apdorojimo“, – dėmesį atkreipia A. Sederevičienė.

Tačiau kiti maisto produktai, pavyzdžiui, paruoštos salotos, taip pat gali tapti infekcijos šaltiniu. mat Listerijų kontrolei maisto produktuose ypač svarbi juos gaminančių įmonių specialistų kompetencija, kadangi gamintojai, be įprastų savikontrolės veiksmų, atsižvelgdami į gaminamų produktų tipą, sudėtį, nustatytą galiojimo terminą ir kitus parametrus, privalo atlikti laboratorinius tyrimus ir įsivertinti listerijų augimo potencialą visu produktų galiojimo laikotarpiu.

Ekspertai apskaičiavo, kad net trečdalis listeriozės atvejų kyla dėl Listeria monocytogenes bakterijų augimo maisto produktuose, kurie yra pagaminti ir laikomi šaldytuve namuose.

Reklama
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaKomentaraiKonkursaiReklama
Kultūra ir žmonėsLietuvaMokslas ir ITPasaulisReklaminiai priedai
Rinkimų maratonasSportasŠeima ir sveikataŠvietimasPrenumerata
TrasaKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2019 UAB "Lietuvos žinios."
Privatumo politika