Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Gimtasis kraštasKultūra ir žmonėsŠeima ir sveikataSportasŠvietimasĮdomybėsRinkimų maratonas
EKONOMIKA

Verslas sužėlė ant palangės 

2017 lapkričio 9 d. 15:00
Indrės ir Vinco Benevičių šeimos verslas prasidėjo nuo "ūkio" ant palangės.
Indrės ir Vinco Benevičių šeimos verslas prasidėjo nuo "ūkio" ant palangės.
Andriaus Aleksandravičiaus nuotraukos

Kauno rajono Ringaudų kaimo gyventojams Indrei ir Vincui Benevičiams, auginantiems ekologiškus daigus, lapkritis – darbų įsisiūbavimo metas. Netradicinė yra ne tik pasirinkta verslo sritis, produkcijos auginimo sezonas, bet ir ūkio dydis. Dviejų kambarių butui prilygstančiose gamybinėse patalpose per mėnesį išauginama 320 kg saulėgrąžų ir panašus kiekis kitų daigų.

Bendrovės ir prekės ženklo „Žali žali“ savininkai šiuo metu gamina 13 skirtingų produktų. Kol kas daugiausia užauginama saulėgrąžų daigų, tačiau auga ir egzotiškesnių: česnakų, porų, liucernų, brokolių, ridikėlių, žirnių daigų, daigintų spindulinių ir japoninių pupuolių, lęšių bei avinžirnių.

„Nesvarbu, kiek rūšių daigų turėsime. Daugiausia dėmesio skiriame kokybei: tiek paties produkto, tiek jo pakuotės ar pristatymo vartotojui. Kokybė ir dabar yra mūsų stiprybė. Ne mažiau svarbu ir aptarnavimo kokybė: bendraujame tiesiogiai, glaudžiai, nuoširdžiai. Už tai atsakinga Indrė, ir nežinau, ar kada žmoną priversiu šią sritį perleisti kam nors kitam“, – sakė Vincas.

Vyras pats sukūrė informacinę sistemą, kuri leidžia atsekti kiekvieną daiginimo proceso žingsnį ir nustatyti, kuriuo metu ir kokia klaida buvo padaryta.

Parodo ir kaprizus

Paklausta, ką daiginti lengviausia, o kurie daigai kaprizingiausi, Indrė šypsojosi: „Apie kuriuos neturime ką papasakoti, su tais sekasi geriausiai. Labiausiai pavyko susidraugauti su spindulinėmis ir japoninėmis pupuolėmis. Tačiau yra kelios rūšys, su kuriomis turėjome ne vieną nuotykį. Pasitaikė, kad visiškai nesudygo nė viena sėklytė. Pasirodo, netinkamai parinkome vandens, kuriame daiginti užmerkiamos sėklytės, temperatūrą. Ilgiausiai užtruko prisijaukinti brokolių daigus, kurie yra itin lepūs“, – pasakojo ūkininkė.

Jos vyras pats sukūrė informacinę sistemą, kuri leidžia atsekti kiekvieną daiginimo proceso žingsnį ir nustatyti, kuriuo metu ir kokia klaida buvo padaryta. „Jei yra bent užuomina, kad potencialiai kažkas negerai, daigeliai be skrupulų verčiami į šiukšliadėžę. Labai saugome savo gerą vardą. Juk produktas pats savaime nėra kažkoks unikumas, apsaugotas patentais, mūsų verslo stiprybė – produkto kokybė ir maksimaliai apgalvotas servisas, be to, daigai yra nišinis verslas. Stambiesiems verslininkams jis neįdomus, o smulkiesiems pernelyg sunku peršokti griežtų reikalavimų barjerą, todėl turime erdvę veiklai“, – pasakojo V. Benevičius.

Anot jo, šiuo metu panašia veikla Lietuvoje verčiasi dar trys ūkiai. Benevičiai perka tik patikrintas sėklas, daiginant jos visiškai netręšiamos, laistomos vien geriamuoju vandeniu. Anksčiau ant palangių per vieną ciklą ringaudiškiai sugebėdavo užauginti 35 padėklus daigų. Ypač jie paklausūs žiemą, tačiau ūkininkaujant namų sąlygomis augaliukai būdavo gležnesni, blyškesni. Dabar daigai veši 60 kv. m gamybinėse patalpose. Jas įrengęs Vincas pats sukonstravo pusiau automatinę sistemą auginimo režimui palaikyti. Automatiškai užtikrinama reikalinga temperatūra, įjungiama ir išjungiama šviesa, tik laistoma rankomis. „Nupirkti įrangai išteklių neturėjome. Jei ne mūsų abiejų asmeniniai gebėjimai, ledų nebūtume pralaužę, iki šiol tebeaugintume keliolika padėklų ant palangių“, – neslėpė V. Benevičius.

Tarp klientų – madingiausi restoranai

Benevičiai džiaugėsi, kad tarp jų klientų – ne tik Kauno, bet ir Vilniaus restoranai bei jų tinklai visoje Lietuvoje, „Sanitex“ prekybos bazė. Iki šiol savo produkcija jauni verslininkai prekiavo Kaune ūkininkų turgeliuose, mugėse, o šiemet pati Indrė daigelius gabena ir į Vilnių.

Indrės ir Vinco Benevičių šeimos verslas prasidėjo nuo "ūkio" ant palangės.

V. Benevičius teigė, kad jau susidūrė su dilema: ar dar plėstis, ar siekti išlaikyti nedidelio jaukaus verslo aurą. „ Mes savo veiklos verslu dar nevadiname, sakome, kad tai – amatas“, – šypsojosi vyras ir prisipažino, kad iš pradžių jis abejojo žmonos nišinės verslo idėjos sėkme. Ją rinkodaros magistrė Indrė subrandino besilaukdama dukrelės Sniegės. Buvo likusios 2 savaitės iki išėjimo į dekretines atostogas, kai sykį prigulusi moteris susimąstė: o ką gi veiks laukdama pirmagimės? Žvilgsniui užkliudžiusi ant palangės besistiebiančius mamos saulėgrąžų daigus, prisiminė, kaip svečiai ar draugai, paragavę jų salotų, giria ir klausinėja, iš ko jos pagamintos. „Įvertinau, kad turiu patirties ir žinių bagažą, kurį įgijau vasarą išvykusi uždarbiauti į JAV. Mama buvo gerai pažįstama su Amerikos lietuve žaliavalge Loreta Vainius, todėl ji mielai mane priėmė padirbėti ūkyje. Loreta – tikra šios srities ekspertė, iš jos sužinojau visą saulėgrąžų daigų auginimo abėcėlę“, – pasakojo pašnekovė.

Nieko nelaukdama, I. Benevičienė užmerkė pirmąją sėklų partiją, o pirmuoju daigų derliumi jau vaišino bendradarbius prieš išeidama iš darbo. Verslas užsimezgė dar iki dukros gimimo, bet kai gimė Sniegė, veikla trumpam sustojo, kol 2014 metų kovą Indrė gavo ūkininko pažymėjimą ir jau balandį su savo prekėmis pirmą kartą dalyvavo „Agrobalt“ parodoje. „Susidomėjimas buvo didžiulis, reklama pradėjo sklisti iš lūpų į lūpas. Pasitarėme su vyru ir nusprendėme žengti į kitą etapą“, – prisiminė Indrė.

„Prisidėjau prie žmonos verslo, kai pamačiau, kad idėją galima plėtoti. Turiu daktaro laipsnį, dirbau sveikatingumo inovacijų srityje, verslui skyriau dalį laiko. Vėliau, gimus sūnui Aisčiui, pasinaudojau galimybe išeiti vaiko auginimo atostogų ir pasinerti į šeimos verslą. Juokas juokais, bet vaikai ir valstybės politika mums padėjo įsitvirtinti“, – neslėpė Vincas.

Planus koreguoja rinka

Nors verslo ateities planai nuolat keičiasi, jauni verslininkai pirmiausia siekia, kad bendrovės „Žali žali“ produktai būtų kokybiškiausi Lietuvoje, ir stengiasi kasmet vartotojams pasiūlyti naujienų.

„Žinoma, norime aptarnauti kuo daugiau restoranų ir pavienių pirkėjų, svajoju, kad saulėgrąžų daigai būtų tokie pat populiarūs kaip romaninės ar traškiosios salotos. Tačiau didžiausia mano svajonė – verslą pasukti ne į didesnės gamybos, o į paslaugų pusę. Jau pradėjome rengti edukacines programėles vaikams, rengiame susitikimus su žmonėmis, kurie nori daigų užsiauginti patys. Ateityje taip pat norėčiau turėti patalpas, kuriose galėčiau pademonstruoti, kaip vyksta visas procesas, leisti patiems lankytojams nusipjauti daigų ir vietoje paragauti“, – sumanymus vardijo I. Benevičienė.

Reklama
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGimtasis kraštasGynybaĮdomybėsKontaktai
IstorijaKomentaraiKonkursaiKultūra ir žmonėsReklama
LietuvaPasaulisRinkimų maratonasSportas
Šeima ir sveikataŠvietimas
Visos teisės saugomos © 2013-2019 UAB "Lietuvos žinios."
Privatumo politika