Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Jei pageidaujate, galite kontroliuoti ir/arba ištrinti slapukus. Išsamesnė informacija čia https://www.aboutcookies.org/ Jei ištrinsite slapukus, jums gali reikėti rankiniu būdu pakeisti kai kurias parinktis kaskart, kai lankysitės interneto svetainėje, o kai kurios paslaugos ir funkcijos gali neveikti.

Gimtasis kraštasKultūra ir žmonėsŠeima ir sveikataSportasŠvietimasĮdomybėsRinkimų maratonas
EKONOMIKA

Metė iššūkį koldūnams ir žuvų piršteliams 

2017 lapkričio 2 d. 13:55
"Pupuliai" nuotrauka

Žmonės, kurie nori sveikai valgyti ir taupyti laiką, neturi daug pasirinkimo laisvės Lietuvoje. Atėję į parduotuvę ir norėdami įsigyti ką nors greitai pagaminamo, jie priversti žvalgytis į produktus, kurie, švelniai sakant, negali pasigirti didele maistine verte. Būtent tai paskatino kelis jaunus žmones imtis „Pupuliai“ verslo idėjos.

Įmonės „Pupuliai“ įkūrėjai ilgai gvildeno savo idėją, kol ji pagaliau išvydo dienos šviesą. Tačiau dabar jie gali pasigirti – jie kone vieninteliai Lietuvoje galės pasiūlyti šaldytus, greitai pagaminamus kukulius, kurie sveiki, maistingi ir tinkami visiems, tarp jų – ir veganams bei vegetarams.

Pasižiūrėjus į šaldiklius parduotuvėse, galima pamatyti tik koldūnus, žuvies pirštelius arba žemaičių blynus

„Pupulių“ patiekalų pagrindas – ankštinės ir šviežios daržovės, praturtintos įvairiausiais prieskoniais bei kruopomis. Siūlomi trys skirtingi skoniai – avinžirnių su daržovėmis, sojų ir polentos, grybų ir džiovintų pomidorų. Gamybos būdas gali būti įvairus – galima kepti orkaitėje, keptuvėje, gruzdinti aliejuje arba greitai mikrobangų krosnelėje.

„Neperšame nuomonės, kad reikėtų pereiti prie veganiško arba vegetariško maisto, bet siūlome tiesiog paįvairinti maisto racioną“, – interviu LŽ teigė „Pupuliai“ gamybos vadovas ir idėjos bendraautorius Gytis Simanavičius.

– Kokia jūsų verslo pagrindinė idėja?

– Mūsų pagrindinė mintis yra tiesiog tiekti įvairesnį maistą. Tokia mintis kilo, nes Lietuvoje yra pakankamai skurdus šaldytos produkcijos pasirinkimas. Pasižiūrėjus į šaldiklius parduotuvėse, galima pamatyti tik koldūnus, žuvies pirštelius arba žemaičių blynus. Įvairovė turėtų būti įdomesnė, o maistas tinkamas visiems – tarp jų ir vegetarams, veganams.

Bendra verslo idėja – maistas turi būti sveikesnis, daryti mažiau žalos. Net ir pakuotės pagamintos iš perdirbamo popieriaus. Neperšame nuomonės, kad reikėtų pereiti prie veganiško arba vegetariško maisto, bet siūlome tiesiog paįvairinti maisto racioną. Tai bus paprastas pusfabrikatis, kurį bus lengva pasigaminti.

– „Pupuliai“ pavadinimas skamba linksmai ar net dviprasmiškai. Iš kur kilo mintis pavadinti įmonę ir jos produkciją „Pupuliais“?

– Pagalbinis idėjos autorius pasiūlė šį pavadinimą, nes visuose trijuose mūsų siūlomuose patiekaluose yra pupų. Taip pat iš anksto galvojome, kad kursime komiksą, kuris gražiai iliustruotų mūsų produktą. Dėl to ir panaudotas mažybinis žodis.

Tikslas yra, kad šis pavadinimas liktų kaip patiekalo pavadinimas – lengvai atpažįstamas visuomenėje.

– Kur žmonės galės įsigyti šių patiekalų? Kaip bus platinama „Pupulių“ produkcija?

– Pirmieji taškai bus specializuotos parduotuvės arba maži prekybcentriai Vilniuje. Po to plėsimės į didžiuosius prekybos centrus ir kitus Lietuvos miestus.

– Per parą naujai atidarytoje „Facebook“ paskyroje „Pupuliai“ surinko beveik tūkstantį paspaudimų „Patinka“. Ar tikėjotės tokios pozityvios reakcijos?

– Šiek tiek nustebino, bet tuo pačiu ir tikėjomės. Sausį darėme produktų degustaciją, o mintis buvo viešai žinoma ir vystoma jau pusantrų metų.

– Iš kur pradinis kapitalas? Juk gamybos linija reikalauja rimtų investicijų. Ar pritraukėte investuotojus, o gal finansavote iš santaupų?

– Dalis įnašo atėjo iš šeimos santaupų, dalį skolinomės.

– Sugrįžtant prie jūsų gaminių, ar šaldyta produkcija tinkama propaguoti sveiko maisto kultūrą?

Gytis Simanavičius / Asmeninio archyvo nuotrauka
Gytis Simanavičius / Asmeninio archyvo nuotrauka

– Šaldymas yra pats sveikiausias konservavimo būdas, taip pat ir ilgiausiai galiojantis. Esame įsigiję specialią įrangą, dėl kurios maistas nepraranda maistinių savybių. Tai nėra pats sveikiausias produktas prekyboje, bet pusfabrikačių srityje jis gerokai pralenks kitus.

Be jokios abejonės, šviežia produkcija visada bus sveikesnė už šaldytą.

– Tradiciškai Lietuva laikoma „mėsaėdžių“ kraštu. Gal esate atlikę tyrimus ar skaičiavimus, kiek turėsite potencialių klientų, t.y. veganų ir vegetarų?

– Tai gali būti keli tūkstančiai žmonių, kurie aktyviai reiškiasi „Facebook“ veganų grupėse ir remia panašias idėjas. Tačiau mes nesiorientuojame tik į veganus ir vegetarus. Jie gali užimti tą rinkos dalį, kuri mums padės gyvuoti, tačiau mūsų produkcija yra tinkama visiems, nes yra labai greitai ir patogiai ruošiama, todėl labai tiks mamoms su mažais vaikais.

– Ar jūsų produkcijoje atsiras daugiau naujų skonių?

– Tikimės, kad išplėtosime verslą ir galėsime pasiūlyti daug įvairių dalykų. Dabartiniai tikslai – išpopuliarinti produktą, automatizuoti sistemą, nes dauguma darbų kol kas yra daromi rankomis. Kadangi dar tik pradžia, turėsime įdėti daug darbo ir išpuoselėti tai, ką turime sukūrę dabar.

Reklama
DALINTIS
ŽYMĖS
_
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGimtasis kraštasGynybaĮdomybėsKontaktai
IstorijaKomentaraiKonkursaiKultūra ir žmonėsReklama
LietuvaPasaulisRinkimų maratonasSportas
Šeima ir sveikataŠvietimas
Visos teisės saugomos © 2013-2019 UAB "Lietuvos žinios."
Privatumo politika